Daca acum doi-trei ani un telefon low end insemna 128 MB RAM, cam tot atata memorie interna si procesor de 600 MHz, in prezent low end-ul a inceput sa sune tot mai bine. Mai bine chiar si decat high end-ul, daca nu suntem atenti? De exemplu, producatorul taiwanez MediaTek a anuntat o platforma cu opt nuclee pentru terminale accesibile.
Aceasta se numeste MT6592, este realizata in procesul tehnologic de 28 nm, si contine opt nuclee ARM Cortex A7 la frecventa de 2 GHz, plus module Wi-Fi, Bluetooth, GPS si radio FM. Nucleele vor lucra independent pentru a reduce consumul de energie, in concordanta cu aplicatiile oferite de companie pentru a prelungi durata de viata a acumulatorului.
Iar GPU-ul va fi un Mali nedezvaluit. MT6592 va vi disponibila integratorilor incepand cu trimestrul al patrulea al acestui an. Il asteptam la AllView!
Marketing dus la extrem. Nici pe un PC nu ai ce sa faci cu 8 nuclee, si ei le pun pe telefon… Si mai sunt si amarante de A7.
A7, fata de A15, este de 5 ori mai economic si de 2 ori mai slab asa ca daca facem matematica pentru 5 sau 6 aplicatii (pana la 8) iese destul de bine; desigur insa ca ‘revitalizatul’ A9 pe 28 nm ar fi fost mai bun – dar nici asa nu este rau pentru o solutie ‘low’ care este mai tare decat solutiile ‘high’ de acum 2 ani – atentie ca nu vorbeste nimeni de solutii ‘high’ actuale gen A7/A15 (aka big.LITTLE) care costa nspe mii de lei! Daca mai vine si cu un GPU mai rasarit poate sa fie un best-buy…
Vorbesti prostii alex… aplicatiile multithread stiu sa foloseasca si 1000 de nuclee… cu cat mai multe cu atat mai bine, da vina pe producatorii de softuri/jocuri ca nu le optimieaza si multithread … gen world of tanks e single thread…dafuq… in randari e un must cat mai multe nuclee… in gaming te joci mai mult decat decent si pe un amarat de dualcore , de preferat quad core pentru full hd…
Problema e ca tu nu ai citit atent… e octocore arm-ul dar nu se folosesc toate deodata, practic e doar quad cu 4 nuclee la 2gh si 4 mai mici pentru eficienta energetica… pacat ca e mali inside fiindca e o mizerie.
Solutiile de genul asta sunt superbe pentru smart tv-uri aka stick android, il poti face consola gaming andoid din 3 miscari si un gamepad wireles si alte periferice.
Aplicatiile multithreaded stiu sa foloseasca cate nuclee sunt invatate. Si din moment ce nu prea exista, de ce sa facem procesoare cu 1000 de nuclee. Iar daca e defapt un dual quad, e si mai varza! Adica e numai numele de el, si nu are niciun avantaj peste un quad A7 la 2 GHz. Nu e ca si cum un CPU nu ar putea sa-si reduca frecventa ca sa consume mai putin. Deci de ce sa mai pui un nucleu identic, dar la o frecventa mai mica?
@Alexandru D.
La desktop,gamingul a dus la aceasta evolutie tehnologica….si sa nu exagerez,in proportie de 90%.
Atunci cand a aparut directx10,lumea deja se aglomera ‘tare’ spre monitoare Full HD[un quad isi avea rostul,iar primul,q6600 a fost absolut iubit de gamerii de pretutindeni]…apoi nebunia cu 2k etc.Jocuriile au devenit si ele mai pretentioase in materie de cerinte din cauza portariilor poastre,afaceriile ascunse dintre producatorii de componente si cei de jocuri,si,de asemenea rezolutiile din ce in ce mai mari alaturi de trandul deja mort ‘3D’.
Da,acum vorbim de piata mobila[tablete,phablete s.a.m.d]…cu referire la cea desktop,ne bazam pe o accelarare continua din partea Samsung si a altor producatori de chipuri in materie de evolutie a procesului tehnologic….suntem la 28nm pe desktop,tabletele merg rapid catre 22 si 14nm…se aude tot mai des de memory flash-uri de 128GB pe 10 nm.Da,iar in privinta procesoarelor….este mai greu sa pui in cativa mm grosime un procesor atat de destept si rece cat se doreste [asta o inteleg pe o parte,dar pe o parte este o ‘involutie’ sa vii cu mult si slab].Daca avem 4 nuclee ULV pe un device,se mai pun inca 4 Ultra-ULV lol,pentru ca exista si o parte din clienti care cumpara acel device pentru o durata lunga a bateriei,iar in conditiile in care CPU-ul este stresat,ei stiu ca produsul se schimba oarecum in aceasta privinta,scazand radical bateria…
PS : Este bine ce se face,dar este si un talmes-balmes…as vrea ca AMD sa zica mai multe in aceasta piata…
Alexandru te rog sa o iei logic. Dupa tine, aplicatiile care folosesc mai mult de 8 nuclee vor aparea primele? :)) Nu cred, genul acesta de aplicatii mereu vor aparea in functie de ce hardware au la dispozitie.
Pe partea de pc, poate este invers, softul da tonul in materie de hardware, insa la telefoane, dureaza pana sa se faca aplicatii multithreaded si procesoarele cu mai multe nuclee sunt imboldul perfect. Posibil ca atunci cand vor aparea procesoare cu 12 nuclee aplicatiile sa invete sa foloseasca abia 6, insa putin cate putin avansam.
Acuma am gasit ca este peste big.LITTLE, deci nici gand sa fie „low end”
gasiti aici:http://www.mediatek.com/_en/Event/201307_TrueOctaCore/tureOcta_.php
si aici: http://www.gizmochina.com/2013/07/23/the-new-mediatek-octa-core-mt6592-leaked-on-benchmark-test/
iar ca si GPU se pare ca este MALI quad-core 400mp4 folosit si la s3 asa ca nu inteleg de ce ziceti ca este asa o mizerie?
ATENTIE: este primul octocore adevarat (se folosesc toate cele 8 nuclee odata) pana la 2GHz (isi reduce frecventa cat si cand poate)
Mda… deja miroase a marketing… 8 nuclee pe naiba!
Ba da, sunt 2 quad-uri lipite;
Asta nu inseamna ca-i prost, si A7-ele sincer nu-i rau, este destul de eficient ca consum;
Si daca stau bine sa ma gandesc, acest chip este destinat low-end-urilor, pei si de ce am vrea A15-uri atunci ?
Exact, este vorba de marketing, asa o sa faca un alt chip cu A15-uri octo sa fie destinat altui segment de piata. (sneaky, i know rite )
@ Ghz
TL-DR
(de asta nu ti-a raspuns nici Alexandru)
Ce ma uimeste pe mine este ca acel A7 la 2GHz este overcloke’d in draci.
Ceea ce o sa fie interesant sa il vedem in actiune, mai ales cu 8 bucati la o asa frecventa.
Am zis si mai sus,,, sunt 8 coruri cu numele… 2 quaduri lipide cum zice si silver… un quad pt performante si unul pentru consum extrem de redus…
nu are rost sa compari CPU ARM cu CPU desktop… sunt 2 lucruri total diferite. Comentati aiurea fara sa gugaliti macar putin…
sciuro, big.LITTLE este un concept, de a atasa unui nucleu puternic (sau mai multe) un nucleu slab (sau mai multe), ele functionand alternativ in functie de cerinte (performanta / economie), pe ideea ca nucleul puternic (sau nucleele), chiar si reducandu-si frecventa, tot ar consuma prea mult. Desi Qualcomm ne arata ca lucrurile nu stau chiar asa cu ale sale Snapdragon-uri…
Deci este peste CARE big.LITTLE? Exynos 5410 / 5420? Sincer ma indoiesc. Link-ul de pe pagina lor nu spune nimic, iar un scor de Antutu trebuie inteles intai. Pentru ca Antutu pune la lucru toate nucleele disponibile (ca si Cinebench in lumea x86). Deci in situatia ideala pentru MT6592, in care aplicatia foloseste toate cele 8 nuclee, se ridica la nivel de high end de azi.
Dar in afara de Antutu, care aplicatie mai face asta? Niciuna. De ce? Pentru ca dezvoltatorul vrea sa faca o aplicatie care sa mearga pe cat mai multe dispozitive. Deci mai ales cele single core (majoritare). Si din cauza asta, inca, aplicatiile tin mult mai mult cont de performanta single core. De asta Intel merge asa bine pe x86, si de asta in lumea ARM se cauta arhitectura Cortex A15, si la fel de dorita va fi si Cortex A57. Si de asta un dual Krait este peste un quad A9.
Bravo Alex, foarte bine explicat.