Cei care ati trecut deja pe platforma Ryzen si doriti sa va cumparati un cooler nou, sigur ati observat ca nu sunt disponibile foarte multe modele. Urmeaza sa apara, mai ales cele cu lichid. In cautarea mea dupa un cooler am dat peste FSP Windale 4, un model accesibil care ar trebui sa fie mai bun decat varianta stock. Asa ca l-am primit pentru review, iar astazi o sa vi-l prezint pe scurt, urmand ca un review sa apara saptamana urmatoare.
FSP Windale 4 este nou pe piata si este un cooler destul de maricel. Costa in jur de 150 de lei si in momentul asta mi se pare un best buy. Tot de la FSP v-am prezentat si o carcasa best buy cu sursa inclusa, deci se pare ca stiu unde sa loveasca. Windale 4 este un cooler care are prindere si pentru noul socket AM4 de la AMD, dar este compatibil si cu versiuni mai vechi precum AM2 sau AM3, dar si cu socketuri de la Intel.
Specificatii
- Nume cod: AC401
- Tip racire: aer
- Racire: activa
- TDP maxim: 180W
- Bearing ventilator: sleeve
- Numar heatpipe-uri: 4
- Dimensiune heatpipe: 6mm
- Inaltime: 158 mm
- Numar ventilare: 1
- Dimensiune ventilator: 120 mm
- Posibilitatea de a monta 2 ventilatoare: da
- RPM ventilator: 600 – 1600 RPM
- Conector ventilator: 4 pini
- PWM: da
- Flue aer: 60 CFM
- Greutate: 620 grame
- Nivel zgomot ventilator: 32 dBA
- Dimensiune: 158 x 122 x 83 mm
- Socket-uri: LGA 775, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, AMD AM2, AM2+, AMD3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+
Cooler-ul vine impachetat intr-o cutie de carton pe care sunt prezentate majoritatea specificatiilor. De pe cutie este promisa o temperatura mica de functionare in idle a procesorului: 26 grade Celsius. Nu este ceva iesit din comun, se poate ca procesorul sa stea in 26 de grade in idle, insa depinde si despre ce procesor este vorba.
Pe cutie este si un grafic unde ne arata temperaturile la diferite nivele de TDP. Aflam ca la un TDP de 180W promite o temperatura de 45 grade Celsius si la peste 200W o temperatura de intre 45 si 47grade Celsius. Stai, nu zicea ca TDP-ul maxima este de 180W? 🙂 De asemenea, din grafic ne putem da seama ca la un TDP de maxim 100W ar trebui sa avem o temperatura de 39 grade Celsius, ceea ce ma duce cu gandul ca cele 26 de grade mentionate pe cutie fac referire la un TDP mai mic de 100W, posibil chiar 65W cat are un Ryzen.
In cutie o sa gasimt un manual de utilizare, un ventilator foarte bine construit si rezistent, o cutie cu accesorii si radiatorul. In cutia cu accesorii o sa gasiti toate suruburile si clemele pentru montaj. Atentie ca nu fixe la numar si daca pierdeti un surub nu aveti altul in plus. Sunt diferite modele in functie de socket, deci citeste manualul de utilizare inainte.
Ventilatorul se prinde de radiator destul de simplu, dar greu la prima vedere. Trebuie sa te foloseste de niste bete din cauciuc care intra prin ventilator si se opresc in lamelele radiatorului. Este o idee buna, practica si silentioasa, insa la prima vedere este greu. Repet, citeste manualul caci o sa te ajute mult.
Prinderea pe Ryzen este foarte simpla. Nu trebuie sa demontezi placa de baza. Nu uita ca trebuie sa dai protectia de plastic jos de pe talpa cooler-ului, altfel risti sa iti arzi procesorul. Ventilatorul este foarte bine construit si este exact ca cel de pe carcasa FSP prezentata AICI. Doar ca nu are iluminare.
In pachet o sa primesti si pasta termo conductoare care iti este utila doar la o singura aplicare. Initial voiam sa folosesc o pasta Noctua pe care o aveam cumparata de pe vremea lui FX 6300, insa am decis sa folosesc pasta inclusa in pachet ca sa vad cat de buna este combinatia. Pot sa o schimb oricand, insa va spun ca nu este nevoie.
In prezent am cooler-ul instalat. Urmeaza sa va prezint diferentele dintre cel stock si acesta, temperaturile si alte informatii in review-ul de saptamana viitoare. Cooler-ul il gasiti la PC Garage sau Cel.