Realme C35 a debutat oficial și la noi în țară. E un smartphone entry-level cu raport preț/performanță foarte bun, oferind ecran FHD+ de 6.6 inci, procesor octa-core, acumulator de 5000 mAh, 128 GB spațiu de stocare și triple camera la un preț de doar 899 lei. Nu va reuși să-i impresioneze pe adepții vârfurilor de gamă, însă pentru cei fără pretenții, care folosesc smartphone-ul doar pentru comunicare și social media, Realme C35 poate fi o alegere foarte bună.
Construcție și design
Deși este realizat în totalitate din plastic, Realme C35 aduce o construcție bine închegată, subțire și cu un raport corp ecran de 84%. Spatele imită foarte bine sticla, iar muchiile drepte reușesc să asigure o aderență excelentă. Butonul de power este amplasat pe latura dreaptă și integrează un scanner de amprentă capacitiv, butoanele de volum sunt pe stângă, iar jack-ul de căști, portul USB type C și difuzorul sunt la bază.
Spre surprinderea mea, scannerul de amprentă este foarte precis. Configurarea inițială este greoaie, însă ulterior funcționează fără probleme. Deblochează telefonul aproape instant și rareori dă rateuri.
Ecran
Realme C35 vine cu un display IPS LCD cu diagonală de 6.6 inci și rezoluție de 1080 x 2408 pixeli. Ramele din jurul ecranului sunt relativ înguste, iar decupajul pentru camera frontală este unul discret. Panoul LCD este neașteptat de bun pentru un terminal din această zonă de preț, oferind detalii bogate, luminozitate ridicată și unghiuri largi de vizualizare. Nu este certificat HDR, însă urcă până pe la vreo 600 niți și este perfect lizibil în bătaia soarelui. Pe unitatea testată display-ul nu are backlight bleed pronunțat, ghosting sau alte probleme de quality control. Pe scurt, un ecran foarte bun raportat la segmentul entry-level.
Sunet
Sunetul livrat prin difuzorul de la bază este acceptabil. Urcă destul de sus ca volum și este lipsit de distorsiuni, dar nu impresionează prin dinamica sunetului. Joasele sunt aproape inexistente, iar mediile sunt anemice, însă nu pot spune că mă așteptam la altceva de la un smartphone de buget. Vestea bună e că telefonul are jack audio și conectivitate Bluetooth 5.0, așadar nu veți avea limitări în ceea ce privește dispozitivele audio externe.
Hardware și performanțe
Terminalul integrează un SoC Unisoc Tiger T616 și 4 sau 6 GB de memorie RAM LPDDR4X, în funcție de configurația de stocare aleasă. Chipset-ul este realizat printr-un proces de fabricație pe 12 nm și nu are aceeași eficiență energetică ca alternativele de la Qualcomm sau Samsung, însă se descurcă binișor în mai toate tipurile de activități. Procesorul este Octa-Core (2 x Cortex-A75 2 Ghz și 6 x Cortex-A55 1.8 Ghz), iar GPU-ul este de tip Mali-G57 MP1. În ciuda nucleelor ARM de generație veche, SoC-ul asigură o experiență fluidă, lipsită de blocaje și întârzieri. Principalele limitări sunt la nivelul GPU-ului, care nu poate menține un nivel de performanță acceptabil în titlurile cu grafică 3D complexă. Rulează fără probleme jocuri simple, însă în PUBG și alte titluri cu pretenții deseori apar fluctuații de framerate și blocaje. Acest lucru este vizibl și în testele 3DMark Slingshot și Wildlife.
Cameră foto
Realme C35 vine cu o configurație triple camera pe spate și cu o cameră selfie de 8 MP cu f/2.2 pe față. Pe spate găsim o cameră foto principală de 50 MP cu f/1.8 și PDAF, o cameră macro de 2 MP cu f/2.4 și o cameră de 0.3 MP cu f/2.8 pentru detalii de profunzime. În ciuda specificațiilor foarte bune, performanțele camerelor rămân la nivelul unui smartphone de buget. Focalizarea este lentă și de multe ori imprecisă, captura greoaie, iar fotografiile rezultate sunt lipsite de detalii și au foarte mult zgomot în condiții de luminozitate scăzută.
Compensează în schimb prin aplicația camerei foto, care este intuitivă și bogată în opțiuni. Are moduri de captură portret, macro și de noapte, precum și o sumedenie de filtre.
Autonomie
În ciuda procesorului de generație veche, Realme C35 reușește să mențină o autonomie excelentă. Are un acumulator cu capacitate de 5000 mAh, iar în condiții normale de utilizare durata de viață a bateriei este de minim o zi. În PCMark Work 3.0 battery life, cu ecranul la 200 niți, obține peste 16 ore de runtime, în timp ce în utilizarea de zi cu zi obține în jur de 6 – 7 ore de ecran pornit și peste 12 ore de standby. Singurul inconvenient este încărcarea „rapidă” la 18 W. Are nevoie de aproape două ore pentru încărcare completă.
Conectivitate
La capitolul conectivitate, Realme C35 dispune de Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac (2.4 Ghz și 5 Ghz), 4G LTE, Bluetooth 5.0 (cu A2DP și LE) și NFC. Vitezele prin Wi-Fi și date mobile 4G sunt decente, atingând maxime de 300 Mbps, respectiv 80 Mbps. De asemenea, SIM tray-ul nu este în format hibrid, așa cum vedem pe majoritatea terminalelor, ci acceptă concomitent două cartele SIM și un card microSD. Realme C35 are toate benzile LTE pentru operatorii de la noi din țară, iar funcțiile VoLTE și VoWiFi par să funcționeze foarte bine pe Vodafone și Digi Mobil.
Software
Telefonul vine cu Android 11 și Realme UI 2.0. În mare parte, experiența este similară cu Android-ul stock, având doar mici personalizări pe ici pe colo, iar puținele aplicații bloatware preinstalate pot fi eliminate cu ușurință. Suportă navigare prin gesturi și stabilitatea generală este foarte bună, însă e posibil ca pe viitor să aibă probleme cu actualizările. Având un SoC Unisoc lansat în 2019, suportul pentru drivere și noi versiuni de Android ar putea fi sistat în viitorul apropiat. Prin urmare, telefonul ar putea rămâne la Android 11, iar actualizările de securitate ar putea veni cu întârziere sau deloc. În plus, producătorii din China nu au o reputație prea bună pentru suportul software, iar Realme nu face excepție.
Concluzie
Realme C35 este un smartphone de buget excelent, oferind dotări echilibrate, software bine pus la punct și stocare de 128 GB la un preț de sub 1000 lei. Din punctul meu de vedere, raportul calitate/preț este mai bun față de alternativele oferite de Samsung, Huawei și Xiaomi, însă există și unele dezavantaje. La mai bine de șase luni de la debutul Android 12, Realme C35 sosește cu Android 11, iar actualizările ulterioare sunt sub semnul întrebării din cauza chipset-ului Unisoc.
Va fi disponibil din 8 aprilie la prețul de 899 lei.
Pro:
- Display FHD+ de 6.6 inci
- Autonomie
- Jack pentru căști
- Stocare de 128 GB pe varianta distribuită la noi în țară
Contra:
- Android 11 și suport software incert
- Performanțe GPU