Au trecut vremurile cand Intel era avantajat de integratorii de sisteme (cunoscuti sub numele generic OEM – Original Equipment Manufacturer), care pentru a beneficia de tarife preferentiale nu se uitau la procesoarele AMD, in ciuda performantelor acestora. A fost un proces, Intel a platit amenda, si s-a jurat sa nu mai fure!
Capitol incheiat! Nu? Cum nu? Acum nu gasim pe toate rafturile sisteme cu procesoare AMD? Macar notebook-uri, ca la desktop ne mai descurcam si singuri sa facem o configuratie. Din pacate nu! Si nu numai ca nu se gasesc, sunt rare si putine, dar si cele prezente sunt fie prea scumpe in ciuda componentelor ieftine, fie castrate de la bun inceput si dezamagesc la prima experienta.
Sa vorbim intai despre disponibilitate. AMD a lansat procesoarele Carrizo in luna iunie a anului trecut 2015. Adica acum opt luni. Suficient timp sa apara si laptop-urile. Presupunand ca sunt fan inrait AMD, si ca vreau eu sa-mi iau un astfel de laptop, sau ca am citit review-urile, si am considerat aceste CPU-uri suficiente pentru nevoile mele, am intrat la cel mai mare magazin online autohton.
Surprinzator sau nu, din totalul de 346 de notebook-uri disponibile, numai 18 aveau procesor AMD. Adica aproape 5.2%. Si procentul se pastreaza si in afara Romaniei. Stiu, veti spune ca aceste procesoare nu sunt cautate de utilizatori, drept urmare nici integratorii nu le adopta, si asa ajungem la acest procent abismal. Oare chiar asa de mica sa fie cererea?
Majoritatea clientilor nu stiu foarte clar ce cumpara. Si multi, pusi in fata a doua laptop-uri identice, la care sa difere numai procesorul, ar putea alege AMD-ul. Doar scrie quad core la el… Lasand gluma la o parte, daca preturile ar fi corecte, foarte probabil solutia AMD ar fi mai rapida.
Pentru ca revenind la magazinul de mai sus, observam ca 4 dintre cele 18 notebook-uri sunt cu procesoare Carrizo (trei A10-8700P si un FX-8800P). Iar preturile sunt de la 1900 – 2000 lei pana la 3400 lei pentru FX. Si asta fara placa video separata, sau cu ceva low end mai slab ca IGP-ul. In conditiile in care in aceeasi bani gasim laptop-uri cu procesoare Core i3 sau chiar i5, si placa video mai performanta (2000 lei), sau chiar quad core-uri si SSD-uri (3000 lei). Si in aceste situatii, ne intrebam cum un laptop cu procesor Intel de 280 $ poate fi mai accesibil, sau mai bine configurat? Desigur pretul de lista nu este cel platit de marii integratori, dar cat de departe sa fie el? AMD cere pana la 150 $ pe CPU-urile sale mobile (dar din pacate nu are preturi de lista la ele pentru o comparatie directa).
Si relele pentru AMD nu se opresc aici. Cand a venit in intampinarea integratorilor, oferind platformele compatibile Carrizo si Carrizo L, nu s-a asteptat ca dintr-o economie dusa la extrem sa fie folosit un design dedicat lui Carrizo L pentru ambele. Si pentru cine nu si-a dat seama, vorbim despre o solutie low end, cu toate dezavantajele sale, pe care sunt apoi dispuse procesoarele mai performante.
Si principalele lipsuri ce survin din aceasta miscare sunt legate de sistemul de memorie. Carrizo stie DDR3 la 2133 MHz in dual channel. Carrizo L numai DDR3 la 1600 MHz in single channel, si nu are nevoie de mai mult. Dar integratorii livreaza procesoarele Carrizo cu un singur modul de memorie, de cele mai multe ori la 1600 MHz, iar circuitele electrice sunt gandite pentru single channel. Adica si daca utilizatorii adauga un al doilea modul, tot nu beneficiaza de latimea de banda normala. Astfel, procesoarele sunt castrate din start, dezavantajate, iar utilizatorul are parte de o experienta mai proasta. Totul in numele unei economii de cativa $.
Iar cand punem la socoteala si programele inutile care sunt preinstalate pe laptop, de dragul altor cativa $ (producatorii platind pentru a-si avea aplicatiile distribuite), tabloul este complet. Acest fenomen il regasim pe toate notebook-urile, cu orice procesor la baza. Dar este mai hilar sa vezi versiunea demo a antivirusului McAfee (detinut de Intel) pe un sistem AMD…
O analiza in detaliu a intregii situatii o face Anandtech, si este in acelasi timp un fel de review al procesoarelor Carrizo, imposibil de realizat la lansarea de acum opt luni din lipsa laptop-urilor aferente.
Nota 10+ pentru articol, de mult nu am mai citit asa ceva. Intrebarea mea este, cum poate o companie ca AMD sa faca performanta si sa fie competitiva cand este sabotata pe toate planurile?
Eu unul nu am mai cumparat un laptop din Romania de vreo 6 ani, si curios e ca si afara este destul de greu sa gasesti un model care sa merite cat de cat banii. Pana nu de mult cei de la HP aveau cateva modele ok pe platforma AMD, insa se pare ca si ei incep sa procedeze la fel ca toata lumea.
Interesant ar fi sa vedem cat inseamna cota AMD de 5.2% din vanzarile magazinului respectiv (daca este mai mare de 5.2% atunci potentialul AMD este subestimat).
Pacat, procesoarele AMD sun foarte bune, de ce se intampla treaba asta e un mister si ai foarte mare dreptate.
Pai tocmai ca nu sunt bune la cat costa un laptop cu aceste carrizo.
http://www.anandtech.com/show/10000/who-controls-user-experience-amd-carrizo-thoroughly-tested/16
in multe teste sunt sub cel mai slab procesor intel.acel core m de 4.5W .dar costa cat un laptop echipat cu i5/i7.
”Cand a venit in intampinarea integratorilor, oferind platformele compatibile Carrizo si Carrizo L, nu s-a asteptat ca dintr-o economie dusa la extrem sa fie folosit un design dedicat lui Carrizo L pentru ambele”
si cea mai ieftina platforma si la final tot scump e laptop`ul ? nici nu stiu ce cauta acel carrizo L daca nu stie dual channel si limiteaza sever igp`ul integrat? la ce naiba s`au gandit cei de la amd?
@s3ns3lol
Ca esti fan Intel n-ar fi o problema, dar stai prost cu logica si cu intelegerea unui text.
NU e vina AMD-ul ca integratorii castreaza igp-ul bagand pt Carizzo fara L (care stie DDR3 la 2133 mhz dual chanel) pe o placa de baza care accepta numai un modul de memorie, si la 1600mhz, facand economie de cativa dolari dar castrand puternic placa video.
Si NU e vina AMD-ul ca aceste procesoare, desi ieftine, ajung sa echipeze acele laptopuri care ajung pe piata la preturi nejustificat de mari, in comparatie cu concurentul Intel, ale carei procesoare sunt mai scumpe.
E vina integratorilor, Jane!
Si asta se-ntampla probabil datorita intelegerilor de culise intre Intel si acei integratori, asa cum au mai fost si alte intelegeri jegoase, amendate deja.
Cat despre performantele acestor procesoare, raportate la pretul lor de la „poarta fabricii” AMD, stau foarte bine.
@DDR or fi creat integratorii carrizo L. ce trebuia facut era sa ofere o singura platforma mai de mijloc care sa impace si capra si varza.sa nu castreze igp`ul pe nici un procesor.nu doua cum sunt momentan
@s3ns3lol
„Platforma” e tot a integratorilor! Mai exact acele placi de baza dotate cu un singur slot de memorie, bune pt Carizzo L, nu si pt Carrizo care accepta dual chanel la 2133 mhz, si care are nevoie de o placa de baza cu doua sloturi pt Ram. Asta tot integratorii trebuie sa o faca, costandu-i cativa dolari in plus al doilea slot, ca pret de fabricatie. Mare scofala!
Iar AMD a facut cele doua variante a luI Carizzo pt a exista o oferta mai diversificata. Carrizo L e bun pt office si internet, nu si pt gaming, deci nu avea el nevoie de dual channel, cum are nevoie Carrizo al mare, care poate oferi ceva gaming cu igp-ul lui.
Tu ce-ai zice daca aceasi integratori ar baga o placa de baza cu un singur slot ram pt procesoarele Intel, inclusiv pt cele mai scumpe, de la i3 in sus? Asta pt a face o economie de cativa dolari… Ca sunt si laptopuri cu procesoare Intel, din cele mai ieftine si mai slabe, puse pe placi de baza cu un singur slot Ram. Ar fi Intelul de vina ca integratorii folosesc o singura „platforma” modesta pt toate procesoarele?
@s3ns3lol vai extraordinar, ai impresia ca acele laptopuri Carrizo sunt mai lente avand in vedere ca ele ar trebui sa urce si pana la un TDP de 35W si desi pe unele modele scrie ca merg la 35W ele sunt limitata la 15W. Din cate am citit multi utilizatori spun ca nici macar la acel TDP de 15W racirea din laptopuri nu face fata deci sunt limitate din start. Hai sa zicem la la TDP de 15W si sub nu prea concureaza AMD dar da-i drumul sa mearga pana la 35W si vb. de altceva. AMD cere mai putin pe Carrizo decat intel cam pe orice procesor dar laptopurile AMD costa la fel de mult ca si laptopuri Intel cu dotari mai bune, pur si simplu nu are logica. Sa nu mai spunem ca modelele AMD se gasesc greu sau chiar deloc pe siteul producatorului. Platforma Carrizo chiar nu este rea, poate de aceea OEM-urile s-au pus serios pe treaba cand a venit vorba de sabotat, mai mult ca sigur ca au primit ordin de sus.
”Majoritatea clientilor nu stiu foarte clar ce cumpara”
majoritatea clientilor au pe cine sa intrebe ce sa cumpere.e vorba de o suma destul de mare. daca un prieten care nu are habar ti`ar cere sfatul imediat l`ai orienta catre un sistem echipat cu procesor intel.corect?
mai e si chestia de brand.intel e mai popular/cunoscut.
Nu, daca are U la sfarsit.. ultra low voltage, nu.. +ca toate cu U/M sunt dual core.. iar cele HQ.. costa foarte mult.
Low-Mid range.. better AMD, dar cu preturile astea mari.. Sabotaj 100%, au facut cei de la semiaccurate un articol cu sabotajul OEM, anti-AMD.. unde la baza ar sta Intel/Nvidia.. complot.
eu am recomandat acu 1,5 ani un laptop amd pe la 1400 lei, era quad core.
pt mine m-am chinuit sa aleg un amd, dar fiind oferta f limitata am ajuns la i3 incercand sa am si cpu si gpu si firma la un anumit buget.
deci intel e pe locul 2 pt mine de pe vremea x2-ului.
totusi e amuzant articolul avand in vedere ca majoritatea laptopurilor(intel sau amd) se vand cu o singura placuta ram si niciun client nu pare sa comenteze/stie, fiecare(din cei cunoscatori) pune in tacere inca o placuta pt dual channel.
@alin
Macar sa aiba lumea unde sa puna inca o placuta, adica placa de baza sa aiba un al doilea slot… Apoi, daca placa are doua sloturi si daca tot sunt scumpisoare acele laptopuri cu Carrizo, macar sa aiba din start dual chanelul folosit, prin existenta a doua placute de memorie, 2×2 gb ram sau 2×4, de frecventa maxima. Fata de varianta cu o singura placuta RAM de 4, respectiv 8 gb, pretul de productie al laptopului presupune inca cativa dolari in plus. Majoritatea nu stiu sa-si puna a doua placuta.
Uite, un exemplu:
http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/hp/156-quot-probook-455-g3-hd-procesor-amd-quad-core-a10-8700p-18ghz-carrizo-8gb-1tb-radeon-r6-freedos-black/
Placa de baza are doua sloturi pt RAM, si asta e bine, dar cei 8 gb de memorie sunt dintr-o singura placuta, si aia doar la 1600 ghz! Mult mai potrivit era un 2×4 gb, la 2133. Ar fi scos placa video performanta aproape dubla.
Si sper ca acel Carrizo care-l echipeaza poate urca cu performanta pana la maximul oferit atunci cand consuma 35 wati – daca-i permite aceeasi placa de baza.
La cei 2200 lei pret, eu zic ca nu era cazul sa se zgarceasca chiar asa prosteste. Pare prostie sau sabotaj…
Ce ai ratat tu din articol este ca multe laptopuri Carrizo vin cu un singur slot sau chiar daca are al 2-lea slot memorille nu finctioneaza in dual channel.
@Curren
Ai dreptate! Chiar si cu existenta unui al doilea slot nu e garantat dual channelul, daca platforma folosita e cea pt Corrizo L – single channel, platforma ieftina dar castranta pt Corrizo al mare. Si asta pt laptopuri de peste 2000 lei!
Plin de ozeneuri pe aci! Daca cititi un pic de istorie aflati usor cine este hotul ! Intel au fost primi in tip ce amd au fost copiatori! Singurul moment de glorie a fost athlon 64 x2 in rest amd a fost infrant . Nu sunt fan intel ,dar prefer ce este mai bun . Cand a fost amd la putere prin athlon x2 eram utilizatorul acestuia ,dar cand a aparaut core 2 duo ,binenteles ca am migrat pe intel si din momentul ala amd nu a reusit sa ma mai convinga
Daca e sa vorbim de istorie, putem sa aducem in disctuie perioada cand AMD producea procesoare pentru Intel.
8 clase ?!