Deși încearcă să concureze de la egal la egal cu vârfurile de gamă de la Samsung și Apple și vine și cu prețuri pe măsură, noua generație de smartphone-uri Google Pixel 9 livrează performanțe sub așteptări. Motivul? Procesorul Tensor G4 care, în anumite scenarii, este chiar mai slab decât cel integrat pe modelele din generațiile anterioare. Fiind un derivat de Samsung Exynos 2400 și fabricat pe același nod, Tensor G4 pare să fie cu câteva generații în urmă în materie de performanțe și dezamăgește în aplicații grafice intensive. De exemplu, în Genshin Impact, unul dintre cele mai solicitante jocuri mobile, Pixel 9 Pro XL obține framerate-uri cu până la 31% și 51% mai mici decât Samsung Galaxy S24 Ultra, respectiv iPhone 15 Pro Max. În mod bizar, Tensor G2, regăsit pe vârful de gamă de acum doi ani, Pixel 7 Pro, este cu până la 15% rapid. Însă performanța nu este limitată de thermal throttling, așa cum era de așteptat, procesorul rulând la temperaturi chiar mai mici decât Snapdragon 8 Gen 3 de pe Galaxy S24 Ultra și Apple A17 Pro de pe iPhone 15 Pro Max. Cel mai probabil, Google a dorit să reducă consumul și, implicit, temperaturile de operare prin limitarea artificială a procesorului.
Ok, so Google has blocked Geekbench, PC Mark, & 3D Mark for the Pixel 9. As if we can’t sideload it ^_^ pic.twitter.com/L6RxeSFoFp
— Noah Cat (@Cartidise) August 21, 2024
Ce e și mai neplăcut e că benchmark-urile, cum sunt 3DMark, PCMark și Geekbench au fost blocate pe noile smartphone-uri și nu pot fi descărcate de pe Google Play, sub pretextul prevenirii scurgerii de informații înainte de debutul comercial oficial. Motivul real, însă, ar putea fi o eventuală recepție negativă a consumatorilor și anularea în masă a precomenzilor, mai ales că, până în prezent, niciun alt producător nu a apelat la această tactică. De asemenea, cei care au primit deja telefoanele au remarcat că în aplicații intensive procesorul ajunge să aibă o limitare a frecvențelor și performanțelor de până la 50%, probabil pentru a preveni consumul excesiv de energie și supraîncălzirea. Desigur, există posibilitatea și ca aceste limitări de performanță să fie rezolvate în viitorul apropiat prin actualizări software, însă, în stadiul actual, noile flagship-uri de la Google nu se prezintă prea bine.
Via Wccftech