Continental este unul dintre cei mai importanți investitori din județul Timiș, dar și din România. Grupul are locații în Timișoara, Iași, Sibiu, Nădab și Carei, cu facilități de producție sau R&D din toate diviziile.
În ultimul raport financiar al Continental AG, publicat recent și făcut public și în conferința de presă anuală de către Nikolai Setzer, CEO, și Katja Dürrfeld, membru al Comitetului executiv, Finanțe, Controlling și IT, apare o informație extrem de interesantă: profitul net a scăzut cu 95%, de la 1.4 miliarde Euro, în 2021, la 67 milioane, în 2022. Cu toate acestea, Continental spune că și-a atins obiectivul de vânzări și profituri ajustate în anul fiscal 2022.
Performanța companiei a fost afectată în special de efectele războiului din Ucraina, de restricțiile datorate pandemiei de coronavirus din China, de penuria continuă de semiconductori și de costurile suplimentare de aproximativ 3,3 miliarde de euro rezultate din creșterea prețurilor la materii prime, produse semifinite, energie și logistică.
Pentru 2022, vânzările consolidate au totalizat 39,4 miliarde de euro (2021: 33,8 miliarde de euro, +16,7%). EBIT ajustat a fost de 2,0 miliarde de euro (2021: 1,9 miliarde de euro, +5,2 la sută) pentru o marjă EBIT ajustată de 5,0 la sută (2021: 5,5 la sută).
Pentru anul fiscal în curs, Continental se așteaptă la vânzări și câștiguri mai mari, în special datorită creșterii cifrelor de producție pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare și continuării unei discipline ridicate a costurilor.
Continental se așteaptă ca producția globală de autoturisme și vehicule comerciale ușoare să crească cu 2 până la 4 procente în 2023. În 2022, aceasta a crescut cu aproximativ 7 procente, ajungând la aproximativ 82 de milioane de vehicule.
Costurile semnificativ mai mari pentru materiale, salarii și indemnizații, precum și pentru energie și logistică – în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro – sunt din nou așteptate să cântărească puternic asupra poziției veniturilor în anul fiscal 2023, a precizat compania.
Pe baza acestor ipoteze și având în vedere ratele de schimb de la începutul anului fiscal, Continental anticipează vânzări consolidate pentru 2023 de aproximativ 42 miliarde de euro – 45 miliarde de euro și o marjă EBIT ajustată de aproximativ 5,5 – 6,5%.
Deși la prima vedere pare destul de grav, trebuie să ținem cont și de investițiile majore pe care grupul le efectuează, un exemplu fiind și centrul R&D din Timișoara, extins chiar anul trecut.
Îmi miroase a evaziune, nici o firmă nu vrea să plătească taxe în România… indiferent de țara de origine
Stii ca articolul e despre profitul companiei globale? Deci nu din Romania.