Chiar daca visul oamenilor de a intemeia o colonie umana pe satelitul natural al Pamantului este inca departe de a fi pus in practica, agentia spatiala nord-americana (NASA) cerceteaza indeaproape modul in care acest lucru ar putea fi pus candva in practica.
Pentru a face experimente cat mai aproapiate de conditiile reale intalnite pe Luna, NASA efectueaza toate testele din cadrul acestui program in Hawaii, la The Pacific International Space Center for Exploration Systems (PISCES). Insulele Hawaii au fost alese datorita solului vulcanic asemanator cu cel intalnit pe Luna.
Principalul obstacol in intemeierea unei colonii in afara planetei noastre este reprezentat de cantitatile uriase de oxigen, apa si hrana care ar fi necesare pentru mentinerea in viata a astronautilor. De aceea, NASA lucreaza la un proiect prin care resursele naturale ale Lunii ar putea genera intre una si doua tone de oxigen pe an, cantitate suficienta pentru supravietuirea unui grup de 4-6 persoane in acest interval de timp.
Testele efectuate in Hawaii au demonstrat modul in care resursele lunare pot fi exploatate, precum si procesul de fabricare a oxigenului din hidrogen si modul in care acesta poate fi inmagazinat.
Mecanismul, aflat inca in faza de prototip, consta dintr-o sonda si un sistem de foraj care penetreaza solul lunar, forarea avand drept rezultat producerea unor mici cantitati de oxigen in interiorul sondei. De asemenea, o astfel de sonda poate cauta apa in stare de gheata si gaze volatile precum hidrogen, heliu sau azot.
Pe parcursul ultimelor doua saptamani, NASA a testat mai multe astfel de sonde proiectate de diverse companii si universitati din SUA, incercand sa determine eficacitatea acestora. Departe de a fi deschizatoare de noi drumuri, sondele testate reprezinta un bun punct de plecare pentru cercetarile viitoare ale NASA.
Astfel, cele mai interesante proiecte sunt sistemul PILOT prima fotografie), care ar putea produce pana la 25% din oxigenul necesar pentru 4 persoane, si sistemul ROxygen (a doua fotografie), care ar putea produce circa 67% din oxigenul necesar pentru supravietuirea in conditii decente a patru oameni.
Colonizarea Lunii ramane unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale programului spatial al NASA, mai ales in contextul in care resursele Pamantului incep sa se epuizeze din cauza cererii tot mai mari. In plus, conditiile climatice s-ar putea schimba radical in viitorul mai mult sau mai putin apropiat.
Deocamdata, NASA si-a propus ca pana in anul 2020 sa trimita un nou echipaj uman pe Luna, ceea ce ar putea reprezenta un prim pas in directia colonizarii Lunii.