Din fericire nu cunosc pe nimeni care sa fi avut probleme din cauza atacului de vineri. Totusi, foarte multe persoane au fost afectate. Pentru a preveni acest lucru este bine sa fiti cu un pas inainte. Nu strica niciodata sa fiti preventivi. Si ca sa dezbatem putin acest subiect vrem sa stim cum va protejati voi.
Eu sunt mai nesimtit si nu folosesc antivirus. De fapt, nu mai folosesc de 3-4 ani. Ultimul pe care l-am avut a fost un BitDefender cu licenta pe 1 an, iar dupa ce s-a terminat am renuntat de tot la el. In prezent ma bazez doar pe Windows Defender, foarte bun pe Windows 10. Totusi, am si un backup la toate datele pe un HDD extern.
Insa am invatat sa navighez mai bine pe internet. Nu mai accesez site-uri dubioase, ma feresc de reclame cat pot cu diferite programe si nu mai bag tot felul de USB-uri de la prieteni in PC. Ultima data cand mi-am virusat PC-ul a fost de la un stick.
Desi nu am avut deloc probleme si nu simt lipsa antivirusului, o data la cateva luni scanez sistemul de adware cu AdwCleaner. Acest programel imi scaneaza tot sistemul dupa adware si il elimina. In rest nu fac mare lucru. Sunt doar atent si folosesc Windows 10 licentiat. Il las sa-si faca toate update-urile cand este nevoie.
Acum vreau sa vad cum va protejati voi. Folositi antivirus? Ati trecut la alt sistem de operare decat Windows? Aveti backup?
Folosesc MacOS, am backup.
Folosesc Win7 updatat la zi si MSE ca antivirus. Nici numai tin minte decand nu am mai avut probleme cu vreun virus, sunt ani de zile. Daca stii unde si cum sa ubmli pe internet, nu vad nicio problema. Am si un backup la sistem facut chiar cu utilizarul din Win7. Toate merg brici.
Windows 8 licentiat cu upgrade la 10 + BD Internet security, no backup.
Mda, mă tot gândesc cum să fac şi eu. Am peste 200.000 de melodii pe harduri – sunt meloman recunosc. Dacă mi le criptează ăştia nu ştiu ce o să fac….
Cred că o să vorbesc cu fratello să mă învețe bazele unui Linux Mint sau Ubuntu. Şi îmi voi mai face un al doilea PC. Primul PC îl voi ține offline cu Windows, iar cel de al doilea cu Linux pt internet. Eu cred că e singura soluție ca să fii 100% protejat. Dacă eşti offline nu te poate ataca nimeni decât prin conexiunea wireless de la maus şi tastatură. De aceea eu am cu fir.
Plus că au ajuns foarte ieftine calculatoarele. E plin pe Olx…
Deci, faceți-vă două calculatoare sau un laptop pt online şi un PC pt offline. Părerea mea.
Eu zic 3-4: unu pt muzica, unu pt poze si unu pt pornachele adunat :))))))))
Cele mai importante date: pozele de familie, muzica descarcata de pe Google si filmele porno de pe Filelist (pentru ratie, bro ;))
Subscriu! Personal am un dual boot Linux Mint 17.3 ‘Rosa’ MATE 64bit – linux mint fiind de bază de mai mult de 7 ani – și Windows 7 Ultimate 64bit numai pentru câteva jocuri.

Distribuția linux o alegi funcție de cunoștințele pe care le ai în utilizarea linuxului, ce dorești de la respectiva distribuție pentru că fiecare dintre ele are plusuri și minusuri și arhitectura sistemului tău! Mulți sunt speriați de folosirea sistemului de operare linux dar „dragostea vine mâncând” iar utilizarea nu mai este atât de dificilă ca-n urmă cu 10 ani… Cunoașterea limbii engleze (sau rusă…) constituie un avantaj pentru suport iar alegerea unei distribuții Ubuntu sau Linux Mint o alegere bună pentru larga lor utilizare și suportul în limba română, destul de mare, oferit!
In plus nu cred că un dual boot poate dăuna cu ceva ci doar aduce un plus de siguranță sistemului și nu numai atât…!
Nu e mai simplu si ieftin sa ai backup pe unul sau mai multe HDD externe?
@ Răzvan: este poate mai simplu (nu șßi mai ieftin) dar mereu vei pierde „diferența” de timp între salvare/backup și momentul producerii „dezastrului” funcție de momentul produceri evenimentului și setările de backup… Momentan recomand salvarea/backup pe o partiție ext4 cu jurnalizare (hdd extern sau intern) ori folosirea „cloud” funcție de buget și dimensiunile backup-ului… Când, cum, unde depinde de ce avem, vrem și cunoaștem!
Totul e și o chestie de educație pentru a ne proteja iar cum facem această „protejare” depinde de mulți factori: educație, cunoștințe despre modul în care ne putem proteja, fonduri avute la dispoziție pentru cloud sau hard extern (spre exemplu dar nu numai) etc. Unele „moduri” sunt mai costisitoare „decât altele” iar folosirea lor depinde de noi, ce avem, ce știm, ce putem financiar, ce vrem să învățăm pentru a ne proteja etc. toate acestea fiind într-o strânsă interdependență!
Lasand gluma la o parte, tu cred ca te complici prea mult. Daca ai windows-ul updatat la zi si un antivirus ok si updatat si tii si cont pe ce site-uri umbli sau stick-uri bagi in PC, eu cred ca este suficient, nu ai de ce sa iti faci probleme. Eventual daca chiar vrei siguranta si fi linistit, pe tot ce ai pretios pe un HDD extern si gata. HDD asta sa-l folosesti si sa-l ti conectat la PC doar cand vrei sa pui pe el ce vrei tu. In restul timpului il bagi in seif si gata. Simplu si eficient.
Windows 10 la zi (incl. Creators Update), personal ii mai dau check dupa update-uri (chiar daca face asta automat).
Eset Internet Security la zi cu update-uri.
In general imi tin multe fisiere pe un HDD extern si pe un HDD conectat la un router.
Stați că vin „cunoscătorii” să ne zică cum să umblăm pe net. Mă mir că nu a apărut nimeni. Șmecherași care „nu folosesc nimic dom’le, ei se pricep”.
Cele mai simple metode: update la Windows cum apare, antivirus (chiar și gratis) sau, ca în cazul lui Gabriel, AdwCleaner. Și, cel mai important, să nu fi prost. Nu intri pe orice site dubios sau apeși pe reclame de genul „Ai câștigat un iPhone 7. Click aici să vezi cum intri în posesia lui!”. Ca să nu mai zic de spam-urile pe care le primești pe e-mail. Dacă faci ăstea (măcar o parte din ele) nu o să iei viruși sau o să-i iei foarte greu (gen stickul unui prieten cum a zis Gabriel).
Eu am Windows-7 si am dezactivat update-urile, le fac manual o data la cateva saptamani.
Timp de ani de zile n-am avut anti-virus, dar recent mi-am instalat AVG-ul, am zis ca n-are cum sa strice.
Also, fac un scan o data la cateva luni cu Spybot. Foarte rar gaseste cate ceva, pentru ca am destul de mare grija pe ce site-uri intru, ce programe instalez etc.
Si binenteles, sfantul-graal pe care absolut toata lumea ar trebui sa-l faca: backup-uri pe dispozitive offline, de obicei HDD-uri externe. E extrem de important, nu doar din-punct-de-vedere al infectarilor, ci si ca copie de siguranta pentru cand HDD-urile din sistem cedeaza. De notat ca am zis „cand”, nu „daca”.
Aaah, si am uitat sa mentionez ca am in plan in viitorul apropiat sa cumpar un NAS si sa pastrez pe el cam toate datele, nu pe HDD-urile din sistem. Sa vedem cum va functiona.
SoboLAN vezi ca si nas-ul e vulnerabil la ransomware, pentru ca stie sa caute share-urile din retea si dupa ce le gaseste le si cripteaza. O protectie cat de cat eficienta este urmatoarea: NAS cu 2 hdd-uri in JBOD, unul il sheruiesti, celalalt nu, si setezi ca in fiecare noapte sa se copieze ce ai pe cel sheruit pe cel nesheruit fara a face override la fisierele existente. In cazul in care editezi documente frecvent trebuie backup zilnic cu retentie mare. In situatia in care vei fi afectat de virus iar pozele, muzica, etc vor fi criptate fisierele existente necriptate nu vor fi inlocuite cu cele criptate.
Ms are o vina mare pentru ce s-a intamplat acum pentru ca si eu inainte de a trece pe mac si kubuntu dezactivasem windows update pentru ca bagau adware la windows 10, s-a scris mult aici la vremea respectiva. In cazul serverelor cu windows sunt convins ca update-urile au fost facute insa nu au dat reboot la server ca sa fie aplicate. Ghinion!
@Marius Multumesc de sfaturi. Da, sunt foarte de acord ca si NAS-ul e / va fi vulnerabil la ransomware. La fel ca si folder-ul care-l folosesc acum pe HDD si care e sync-uit cu Google-Drive. Daca mi le encripteaza pe HDD, se vor suprascrie si in cloud. Cam nasol.
Avand in vedere use-case-urile obisnuite a datelor care le voi tine pe NAS, estimez ca in 98% din cazuri vor fi operatiuni de citire, gen „play acea melodie” sau „vizionare filmul X” sau „vizionare albumul Y de poze” etc. Luand astea in considerare, ma gandesc ca o solutie faina ar fi sa le poti face read-only si, atunci cand trebuie adaugat/sters/modificat ceva, sa faca dupa ce introduci o parola.
NAS-ul care intentionez sa-l iau e un Synology, poate exista un feature asemanator in sistemul lor de operare (sau poate ca app/plugin separat).
Symantec.
Cred ca am spus indeajuns.
nu, varsa
Windows 10 x64 cu update la zi plus Comodo Internet Security 10 versiunea gratuită. În viitorul apropiat am de gând să-mi achiziționez un NAS.
Windows original Win 7 x64 Entreprise SP1 – back up cu Macrium , intal auntomat dupa 3 luni [ imi ia 15 minute ] – rest Duble Drivers , Ninite
Am sistemul inghetat (C) si la cateva luni il dezghet si fac update-uri. Cum e ceva reset. Orice instalez azi maine a disparut. Fac backup pe o partitie ascunsa saptamanal prin scheduler comprimand totul in arhive. Toate arhivele sunt denumite cu extensia DLL (nici un ransomware de pana acum nu le cripteaza) Backup manual pe net si copie pe stick mai rar. Cea mai simpla protectie este formata din cateva fisiere TXT si DOC capcana pe care le poti imprastia pe HDD si le verifici continutul sau HASH-ul periodic. E simplu si eficient 100%.
Windows 10 x64 cu update la zi, bitdefender internet security 2017, dar periodic dau o verificare cu malwarebytes free si emsisoft anti-malware care spre surprinderea mea in trecut m au ajutat sa scap de anumite probleme!
w 10 de cand a aparut,am doar malwarebytes si defenderul plus un adblock…in rest no problems,tot ce am de pastrat am hdd extern
win 8.1 pro x64, update la zi, bitdefender total security 2017, scanari rare de control cu malwarebytes, opera browser, fara back-upuri. ca antivirus gratuit recomand avast.
sa nu ai antivirus(bun) e crima!
mai nasol e cand stai in chirie si iti imparti cu mai multi routerul, la asta nu stiu ce se poate face.
Pentru „colegii” tai de-pe-retea;
Exista „Symantec Endpoint Protection” (SEP) cu „network application monitoring” ;
Daca nici astia care au inventat virusul pe PC nu stiu cum sa faca un AV atunci cine ….
Plus ca ai cel mai bun AV/AML/FW de pe piata, peste asta, premiat in 2016 pentru cel mai bun AV/AML/FW, Lightweight si mai ales ~ este gratuit daca este „unmanaged” (vezi google)
Dar nu trebuie sa ma crezi pe mine, vezi alte „persoane” care il folosesc, precum Google, Yahoo, Microsoft sau BancaTransilvania s.a.m.d
Succes!
PS:
Vezi ca eu „grijuliu” cu malwarebytes + AV windows defender ~ m-am infectat cu prostii.
FYI.
Eu „folosesc” Bitdefender free. Am pus intre ghilimele pentru ca e acolo just in case. L-am ales in defavoarea solutie Microsoft preinstalate pentu ca imi permite sa il suspend mai usor in cazul in care lucrez voit cu ceva fisire „dubioase” (caugh-caugh-crack) raportate de multe ori ca false-positive si deasemenea pot debloca usor din interfata un fisier din carantina. Plus ca are un consum foarte mic de resurse si nu te streseaza deloc cu notificari la update-uri si detectii.
Din cand in cand (de obicei cand banuiesc ca am luat vreun malware) mai dau cate un scan cu RogueKiller si/sau Malwarebytes pe care le folosesc fie in varianta portable fie le instalez doar pentru scanarea respectiva.
Oricum, atat timp cat folosesti fisiere din surse fizice sigure, nu ai cum sa te infectezi offline fara antivirus. Cred ca mai important e ce protectii adoptati in browser. Aici recomand pentru Firefox „uBlock” pentru blocarea de reclame, multe cu link-uri purtatoare de malware, si „NoScript” pentru filtrarea de javascript in special pe site-uri de torrente. Combinatia de uBlock si NoScript combate aproape orice link sau pop-up potential malitios.
Eu folosesc un sistem bazat pe GNU/Linux plus copie de siguranță pe un HDD extern. Pozele care le fac cu telefonul le am și în cloud la Google.
Back-up pe blueray M-Disc la poze, filme de familie si colectii de muzica, in rest pot crapa toate.
Crashplan
Eu am renuntat demult la windows! Din 2014 folosesc numai Linux. in 2012 pana in 2014 am folosit linux mint in dual boot cu windows. Am folosit si windows 7 pro. Din 2014 folosesc doar linux. De atunci n-am mai avut probleme; n-am mai luat virusi, n-am mai pierdut date, calculatoarele imi merg mult mai bine si mai repede, nu mai am batai de cap. Cu Ubuntu MATE 16.04 pot sa fac mai tot ce faceam inainte cu windows xp si 7. Am instalat si platforma wine pe lubuntu MATE. Wine este un program de linux cu care puteti folosi programe de windows pe linux. Folosesc destulr programe de windows cu wine in linux. Sunt foarte multumit! Am instalat si un directX si doua visualC++ pe wine si i imin conditiile astea merg si jocuri de windows pe ubuntu MATE. Recomand cu mult drag Ubuntu MATE 16.04. E Excelent din anumite puncte de vedere! Nu mai aveti nevoie de antivirusi la el si solutii internet security. Scapati de un stres. Virusii de windows trimisi de hackeri sau colectati cu anumite programe se executa automat un windows. In wine-ul de linux nu se intampla asa ceva. Deci oricat s-ar chinui un hacker sa va afecteze un sistem linux cu virusi de windows, nu prea ar avea cine stie ce sanse. Eu am deja experienta cu linux-uri si stiu sa le configurez bine. M-am format.
Da, hai ca cumpar.
Mi-ai vandut.
https://www.linux.com/learn/myth-busting-linux-immune-viruses
„formeaza-te” mai bine.
Nu am spus ca linux-ul este total lipsit de pericole si de virusi! A nu se intelege gresit! Stiu ca sunt virusi si de linux! Numai ca eu nu descarc din orice surse! Nu ma duc pe orice site sa descarc programe! Majoritatea aplicatiilor folosite de mine sunt din centre software omologate: ubuntu software centre(daca e cu nucleu ubuntu), yum software extender(la fedora si redhat), gnome software manager. Deci in conditiile astea nu prea am cum sa iau virusi.
ceel mai bun antivirus? ceel din fata tastei
Bravo, bravo la fel fac si eu. Fara antivirus fara anti spywere,fara anti drequ.. Stiu unde sa intru si intotdeauna la datele importante si dragi, acestea le salvez altundeva, unde sunt in maxima siguranta