Criza sau nu, Romania este plaiul tepelor, mari sau mici. Insa mai grav este cand aceste tepe se fac oficial, pe fata, lasand cu buza umflata atat persoane cat si companii in acelasi timp, fara nici o reactie din partea statului.
Din aceasta categorie fac parte si unele magazine IT online, care “uita†sa-si plateasca furnizorii. Si la un moment dat, dupa ce acumuleaza datorii suficiente, paritial sub forma de pierderi, partial sub forma de economii strategice facute de conducere, dau faliment si sunt vandute in afara tarii. Sa mai recupereze ceva cine poate.
Poate chiar asta e cauza faptului ca mai multe firme detin cateva magazine online distincte: pot acumula datorii diferite pe fiecare. Ultima “victima†a restantelor este 24PC, magazin online autohton care nu a reusit sa plateasca importatorii.
Astfel, RHS, Asesoft si Scop au fost pagubiti cu un total de 1.2 milioane de lei. 24PC si-a inchis portile cu ocazia sarbatorilor de iarna 2008, si nu a mai revenit, aflandu-se ulterior ca a fost vanduta unei alte firme din Republica Moldova.
Si acum, mai multi clienti cu produsele la garantie s-au trezit fara vre-o informatie, fara bani si fara produsul platit. Si nici nu mai au cu cine sa discute.
Foarte interesant este ca alaturi de 24PC, la aceeasi adresa si aceleasi numere de telefon activa si magazinul AloPC, care probabil a avut aceeasi soarta. Si era chiar amuzant cand dadeai telefon acolo; ti se raspundea cu un simplu “Daâ€, angajatul nestiind din partea carei firme sa vorbeasca.
Dar si alte magazine online sunt ingropate in datorii. MarketOnline, impreuna cu MediaDot si Azerty fac parte din Grifon Group. Si ele datoreaza doar celor de la Asesoft undeva la 150 000 lei.
Problema mai grava este ca odata aceste firme falimentare, pagubitul nu mai are cum sa-si recupereze pierderile. Pot intenta un proces, insa asta inseamna ca la un moment dat, peste multi ani, cine stie ce se va intampla. Si intre timp importatorul este pagubit.
Dar sa nu le plangem prea repede de mila. O mare parte din vina le apartine si lor, importatorilor. Pentru ca ei fac legea pretului, au adaosuri substantiale, si obliga magazinele online sa se lupte intr-o marja de doar 5%. Si nici nu vor sa auda de afaceri cu persoane fizice, desi ar fi mai sigure si mai avantajoase atat pentru client cat si pentru ei.
Abia astept ca o parte dintre aceste firme sa fie curatate de criza financiara.
Si eu astept ca unele magazine on-line sa de-a faliment,ca in felul acesta poate importatorii sa vanda direct la persoane fizice.
Asta este intradevar o stire bomba , bine ca nu am luat nimic de la aceste magazine, ca poate ramneam si eu cu buza umflata in caz de garantie .Multa atentie pe viitor .
Din punctul meu de vedere, daca se inchid atat magazine online cat si cele de retail (ca si pe acolo sunt probleme) ar rezulta o scadere de concurenta, implicit ar duce la preturi mai mari. Importatori gen RHS,scop, etc nu cred ca o sa vand la persoane fizice, ei in prim rand se bazeaza pe rulaj (adica sa vanda volum mare).
Si eu am sesizat ca magazinul AloPC si magazinul 24PC sunt una si aceasi firma. Am sunat in prostie la numerele de telefon afisate pe site(uri)ca sa verific intradevar daca au anumite produse pe stoc si nici un raspuns. Ba chiar am facut o comanda online pe data de 12 Ianuarie la AloPC si nici pana in ziua de azi nu am fost contactat de catre ei. Acum se explica totul… no more comments
Imi vine greu sa cred ca importatorii vor vinde direct persoanelor fizice.. ii dau dreptate lui cosminB
Importatorii ar putea sa vanda persoanelor fizice, din mai multe motive. De ce sa dea un pret la magazinul online, care sa mai puna adaos-ul lui, cand poate din start sa bage jumate din acest adaos, si astfel sa scoata mai mult de pe fiecare produs. Plus ca un client fizic da mai greu teapa (spre imposibil). Sa nu mai spun ca in afara cele mai mari magazine sunt si importatori, si negociaza direct cu producatorii (vezi NewEgg).
Ei nu vor insa din comoditate. Nu ca ar vinde la volum. Pentru ca doar lanturile de magazine (clasice) merg la volum. Mi-a fost dat sa vad cum lucreaza un magazin online, si este putin penibil. Suna clientul, preiau comanda, dupa care suna sau intra pe mess si intreaba importatoru daca au produsul respectiv. Si in fiecare zi preiau cateva componente de la fiecare importator.
Tu chiar crezi ca le-ar conveni sa vanda un laptop cu adaos 100 de lei, sau 50 de laptopuri cu adaos 25 de lei intr-o comanda?
Bineinteles ca e vorba de volum. Ca pana la urma, de acolo ies banii. Mai bine vinzi mai mult cu adaos mai mic decat mult mai putin cu adaos mai mare. Sa aiba ei si o categorie de retail suna bine, dar nu o sa vad prea curand importatori din Romania urmand exemplul NewEgg.
Iulian, acele multe laptop-uri s-ar vinde oricum, ca asta e cererea. Deci s-ar pune problema in a vinde 50 cu adaos 25 lei pe o factura sau a vinde 50 cu adaos 50 lei pe 50 de facturi.
Si sunt importatori in Romania care vand si la persoane fizice. Doar ca sunt ceva mai mici si un pot schimba ei trend-ul.
Raman la ideea mea.
Asta e problema, pentru ca 50 de laptop-uri cu adaos de 50 de lei pe 50 de facturi se vand in … 50 de zile, pe cand daca se vand 50 de laptopuri cu adaos de 25 pe o singura factura, intr-o zi, este un castig cu mult mai mare. deci, 2500 lei profit la 2 luni, sau 1250 lei profit pe zi?
Bineinteles, sumele sunt pur fictive si nu exista poate asa diferente, insa cam asta e ideea.
Parerea mea.
Doar ca nu se vand in 1 zi, ci se factureaza in 1 zi. Ca magazinul online le-ar ridica pe rand, cum primeste si el comenzile. Doar factura s-ar face la sfarsitul lunii.
Ca sa nu mai spun ca cifrele de profin indicate de tine nu-s doar fictive, ci si ireale. Ca profitul adunat din ziua facturarii nu s-ar rasfrange si asupra celorlalte zile. In cele 2 luni presupuse tot profitul din ziua respectiva ar ramane, nu e ca si cum s-ar repeta zilnic.
NU apar pe nimeni, dar am inteles ca grupul Grifon a scapat de datorii.
24pc.ro si celelalte clone au dat faliment sau au fost vandut?
Importatorilor nu le convine sa vanda direct la persoane fizice, doarece asta implica multe alte probleme de logistica;
Ganditi-va ce call center ar trebui sa aiba RHS-ul spre exemplu pentru a suplini toate magazinele online care vand produse achizitionate de la ei.
Sunt si importatori care vand la persoane fizice (vezi Scop), dar la preturi mult mai mari decat cele la care le cumperi dintr-un magazin online, deoarece magazinele primesc discount pentru volum.
via @zoso – http://www.zoso.ro/2009/03/sig…..tiile.html – Sigmanet preia garantiile firmelor falimentare, 24pc, aloPC, DM.ro, etc.. care or mai fi pe lista.