Un stick TV Realme și un televizor non-smart cu port HDMI întră intr-un bar.
Și ies din bar buni colaboratori pe termen lung. Realme este brandul cu o creștere explozivă în materie de telefoane mobile și echipamente multimedia din ultima perioada. Cu telefoanele lor suntem deja familiarizați și găsiți recenziile aici.
Acum vreau să va povestesc despre un player multimedia pentru televizoarele mai vechi. Mulți dintre noi încă au televizoare bune poate pe la țară sau chiar acasă, dar care nu sunt smart, iar în contextul actual unde Netflix, HBO sau Amazon bubuie de conținut este un mic disconfort în ale entertainmentului să nu poți porni televizorul și să dai direct drumul la filmul/ serialul preferat. Deși cred că pe lângă televizoarele non smart, anumite modele mai vechi smart pot fi și ele adăugate în această categorie datorită interfeței greoaie sau a sistemului lent.
Dacă ai un TV cu port HDMI și USB 2.0, cu ajutorul lui Realme 4K îl poți transformă într-unul smart ușor de folosit și cu costuri mici.
Realme 4K utilizează sistemul de operare GoogleTV,care nu este altceva decât AndroidTV rafinat. Spun asta după ce am folosit AndroidTV versiunea 9, iar GoogleTV prezent aici în versiunea 11 este mai intuitiv și mai prietenos. Saltul nu este spectaculos, dar este în direcția bună.
Configurarea acestuia este foarte simplă, iar utilizarea la rândul ei devine naturală după o scurtă utilizare – până și tatăl meu care nu e adeptul tehnologiei l-a folosit singur. Este necesar un cont Gmail pentru autentificare, o conexiune Wi-fi și sunteți gata de explorat conținutul de pe platformele preferate. Netflix, HBO GO, YouTube sau Amazon Prime vin preinstalate pe el, iar prin intermediul Play Store se pot instala alte aplicații precum Plex, Radio sau chiar jocuri. Din curiozitate am instalat Beach Buggy Racing să văd cum este și funcționează fără probleme.
Controlul se efectuează prin intermediul telecomenzii cu bluetooth venită cu stick-ul. Această are un design ergonomic, cu butoane pentru lansare rapidă Netflix, Youtube sau Amazon.
Google Assistant este și el prezent la datorie în caz că doriți control verbal, iar conținutul poate fi transmis până la rezoluția 4K la 60 de cadre pe secundă. Este compatibil cu HDR10+ și HDMI 2.1. Funcția de cast screen este și ea disponibilă, dar doar pentru dispozitivele Android. Pentru iOS veți avea nevoie de o aplicație precum Chromecast Streamer.
În materie de specificații tehnice, Realme 4K folosește un procesor quad-core AMlogic cu 4 nuclee ARM Cortex-A35 la 1.8 GHz, alături de 2GB RAM și 8GB memorie internă. Din cei 8GB, cam 4GB sunt disponibili pentru utilizator.
Stick-ul TV al celor de la Realme este o soluție optimă dacă nu vreți să renunțați la vechi-ul TV care nu e suficient de „deștept”. Costă 300RON, vine cu o interfață foarte ușor de folosit, bogat în platforme de streaming și funcționează foarte bine.
Cam subtire review-ul, se puteau da mai multe detalii, dar multumim pentru prezentare.
Am avut pe mana MiTV Stick, Mi Box S, si ultima achizitie pentru acest scop, un Chromecast cu Google TV.
Sincer nu vad avantajul tehnic pentru stick-ul Realme fata de ultimul Chromecast. Poate faptul ca-l poti alimenta direct din TV in timp ce Chromecast cere 2A si trebuie alimentat de la priza.
In rest specificatiile sunt similare insa Chromecast suporta si dock USB C cu PD daca vrei sa-ti extinzi storage-ul, I/O-urile sau sa-l conectezi la LAN.
Telecomanda la Chromecast este geniala (poate pentru unii mai putin volumul pus pe margine ca la telefoane). Cel mai tare mi se pare ca pe langa BT are si infrarosu si daca ai TV-uri mai vechi care nu au HDMI CEC sau au dar nu sunt recunoscute cum trebuie, poti programa butoanele power, sursa si volum direct pe IR-ul TV-ului.
Mai e si avantajul ca ai softul direct de la Google si garantia de update rapid si sustinut.
Imi place si forma si dimensiunea, atat pentru dispozitiv cat si pentru telecomanda. Cand plec in concedii il iau la mine si ma pot bucura seara de un film sau YouTube la cazare.
Singurul si principalul neajuns, ca si in cazul telefoanelor recente Google, este ca nu au canal oficial in RO si preturie sunt de multe ori nesimtite in RO. Imi amintesc ca la putin dupa lansare la noi era 500 de lei, in conditiile in care in SUA e oficial 50$ si in UE 70E.
PS: Pacat ca pentru a mentine un pret foarte scazut, Google a generat un trend cu stocarea de doar 8GB pentru astfel de dispozitive. E mult prea putin daca vrei sa instalezi si tu ceva mai mult decat aplicatiile de streaming, DLNA si Geforce NOW. Macar la Chromecast ai optiunea de dock, la „clone” nu…
Eu am luat un Mi Stick pentru ca nu voiam sa schimb televizorul…sunt mulțumit de el. Își face treaba