Site icon Arena IT

Rețeaua Starlink este congestionată din cauza numărului mare de utilizatori. Vitezele de transfer au scăzut chiar și cu 50% în unele regiuni

În ciuda prețului prohibitiv, internetul prin satelit de la Starlink se bucură de un real succes. În foarte multe zone izolate nu există acces la internet de mare viteză, iar singurele soluții sunt internetul prin satelit convențional, extrem de scump și cu limite de trafic și Starlink, care oferă viteze de transfer și latențe comparabile cu cele ale unei conexiuni broadband.

Din păcate, însă, cresterea considerabilă a numărului de clienți din Statele Unite, Canada, Franța, Regatul Unit și Noua Zeelandă a dus la supraaglomerarea rețelei și la scăderea drastică a vitezelor de transfer în ultimul an. Deși Starlink adaugă constant servere și sateliți, vitezele de transfer au scăzut cu până la 54% între Q1 2021 și Q2 2022. Conform statisticilor furnizate de Ookla, Starlink oferea inițial în Statele Unite o viteză medie de download de peste 100 Mbps, însă acum aceasta a ajuns să fie de doar 60 Mbps.

Și vitezele de upload au scăzut considerabil în această perioadă, în anumite regiuni ajungând să coboare chiar și sub 10 Mbps. Din fericire, latențele au rămas la fel de bune, iar jocurile online și convorbirile VOIP ar trebui să funcționeze perfect. Congestionarea rețelei s-ar putea, însă, să devină o problemă serioasă în viitor, chiar și cu creșterea capacității rețelei. Drept urmare, Starlink ar putea implementa cât de curând o politică de fair usage pentru decongestionare, cu limită de trafic în fiecare lună și extraopțiuni pentru trafic adițional.

În România, Starlink este disponibil cu un abonament lunar de 230 lei, la care se adaugă kit-ul de instalare de 2400 lei.

Via Techspot

Sursa: Ookla

Exit mobile version