Site icon Arena IT

Review: ASUS M70S

Nici ca se putea ivi o ocazie mai buna sa scriu despre unul dintre nou lansatele notebookuri de la ASUS, si o sa vedeti pe final de ce.

ASUS face notebookuri bune, putin mai scumpe decat cele ale concurentei dar bune. Asa se face ca atunci cand ASUS a venit in Academia de Vara Forum IT 2008 si a adus si noul ASUS M70Sa abia am asteptat sa ma joc cu el si sa-i fac un review. Zis si facut.

Pe langa seria G, care cuprinde notebookuri destinate jocurilor, avand chiar 2 placi video in SLI (dar nu intru acum in detalii),  ASUS a lansat si o noua serie multimedia de notebookuri. Este vorba de seria M si respectiv M70Sa, laptopul de care vorbim astazi.

Inca de la prima vedere se observa elementele specifice designului ASUS. Culorile gri si negru animeaza carcasa din plastic de calitate ce „imbraca” monstruletul mobil. Acest laptop este, dupa cum spun cei de la ASUS, primul laptop ce are 1 TB (terabyte) spatiu de stocare, fiind dotat cu doua HDD-uri de cate 500 GB fiecare, ce pot rula in RAID 0 sau 1.

Sa incepem cu specificatiile jucariei ce ne-a incantat mintile de informaticieni:

– Sistem de operare: Windows Vista Home Premium (32-bit)
– Procesor: Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz, 6 MB L2 cache, 800 MHz FSB)
– Display: LCD cu diagonala de 17″ (43.2 cm) si rezolutia de 1920*1200, Glossy
– GPU: ATI Mobility Radeon HD 3650 cu 1 GB GDDR2 memorie video
– Wi-Fi: Intel Wireless Link 4965AGN (802.11a/g/n)
– RAM: 4 GB PC2-5300 DDR2
– HDD: 2 x Hitachi 500 GB SATA 5400 rpm
– Unitate optica: Combo DVD-RW + BD-ROM (2x)
– TV Tuner
– Webcam: 1.3 MP
– Cititor de amprente
– Dimensiuni: 411*300*43 mm
– Greutate: 4 Kg (bateria inclusa)
– Adaptor AC: 90 W (19 V * 4.74 A) 100-240 V
– Baterie: 9 celule (14.8 V, 5200 mAh) Li-Ion
– Garantie: 2 ani
– Pret aproximativ: 6000 lei

Bine, sa incepem cu descrierea produsului ce il putem gasi de vanzare pe OneStop. Primul lucru care-l vezi la un produs, oricare ar fi el, este designul. Designul notebookului este unul simplu avand putin crom pe alocuri iar carcasa este facuta dintr-un plastic lucios, dandu-i astfel un aspect curat. Din punct de vedere al constructiei ASUS M70Sa sta bine: cand pui mana pe el nu simti ca s-ar dezmembra. Senzatia este ca ai un laptop solid in mana. Cand il vei deschide, si mai ales daca e intuneric in camera, vei putea vedea luminile albe de pe touchpad sau de la butonul de ON/OFF.

Cum adica luminile de pe touchpad?! Foarte simplu. TouchPadul nu este unul normal avand capabilitati multiple. Prima, cum ar fi si normal, este aceea de a muta pointerul de pe ecran. A doua este legata de multimedia. Nu se dovedeste a fi intotdeauna o alegere inspirata pentru ca butoanele multimedia se activeaza cand atingi o anumita zona a touchpadului, ceea ce inseamna ca se pot activa si accidental, pe noi ne-au incurcat putin. Si da, se lumineaza.

Daca am vorbit de touchpad sa nu uitam si de tastatura. Tastatura este una aproape normala, tastele sunt de marimea celor ce le gasiti si pe tastaturile calculatoarelor desktop iar datorita monitorului de 17″ avem si un numpad. Tastele sunt plasate ergonomic, deci nu veti avea probleme nici cand aveti de scris mai mult timp la notebook.

Displayul WUXGA este considerat a fi peste medie avand o suprafata lucioasa si fiind foarte luminos si vibrant. Numai bun pentru a urmari filme sau a te juca. De asemenea, unghiul de vizibilitate este foarte bun, ne-am uitat la el din toate partile si se vedea la fel de bine.

Din punct de vedere al performantei nu ne putem plange decat de un singur lucru. Desi laptopul vine cu 4 GB de RAM, si o placa video ATI Mobility Radeon HD 3650 dedicata cu 1 GB de memorie dedicata, acesta este guvernat de Windows Vista Home Premium pe 32 bits, ceea ce-l limiteaza la doar 3 GB RAM detectati. Un lucru nu prea dragut. Poate au vrut sa forteze un upgrade la sistemul de operare, sau poate ca responsabilul de configurarea sistemelor nu avea cunostinte de hardware suficiente.

Harddisk-urile Hitachi de 500 GB si 5400 rpm s-au comportat excelent, si avand in vedere ca pot fi setate in RAID 0 viteza poate fi si mai buna. Per total laptopul poate fi folosit pentru a te juca cam orice joc din ziua de azi, mai ales ca vine cu un procesor Intel Core 2 Duo la 2.5 GHz si GPU dedicat ATI HD 3650, si poate fi folosit si ca un centru multimedia pentru casa ta avand o gramada de conectori A/V.

Daca e sa vorbim despre zgomot si caldura nu avem prea multe de spus in cazul lui M70S, pentru ca acesta este un notebook silentios si destul de bine racit. Avantajul monitorului de 17″: spatii mari intre componente ce creeaza un flux de aer bun.

Conectivitate: ASUS M70S are o gramada de porturi pentru a putea fi sistemul home entertainment mobil ideal. Avem si un TV tuner si cititor Blu-Ray. Sa vedem ce conectori exista:

– 4 porturi USB
– Expresscard/54
– Firewire
– Digital TV tuner
– External video breakout box
– HDMI
– e-SATA
– VGA
– LAN
– Modem
– Cititor carduri 5-in-1
– Doua jackuri, pentru casti si pentru microfon.
– Port infrarosu

Sa vorbim si despre partea audio – boxe. Notebookul este dotat cu boxe Altec Lansing ce iti ofera un sunet de calitate, plus un subwoofer integrat pentru o experienta home theater cat mai buna.

Viata bateriei a ajuns undeva la 2 ore si 30 de minute, laptopul fiind setat pe Balanced si avand luminozitatea la 50%.

In concluzie ASUS M70S este un notebook ideal pentru a indeplini rolul unui sistem multimedia si nu numai. Avem o capacitate de stocare de 1 TB ce poate tine foarte multe filme si muzica, avem o placa video care decodeaza hardware filmele HD, iesire digitala HDMI, display cu rezolutie peste fullHD, si chiar si cititor Blu-Ray, inca un avantaj multimedia.

Articolul este destinat si concursului SuperBlog 2008Etapa 7, organizat de PCNews. Dupa cum am spus si anterior puteti gasi notebookul pe magazinul online OneStop.

Exit mobile version