Site icon Arena IT

Review Blitzwolf BW-SHC1 – cameră de supraveghere indoor la preț atractiv

Blitzwolf are deja un portofoliu impresionant de dispozitive smart home, recunoscute pentru raportul preț/performanță excelent, dar și pentru fiabilitate. Ultima apariție a producătorului chinez pe acest segment de piață este BW-SHC1, o cameră de supraveghere indoor compactă, bine dotată, dar în același timp și foarte accesibilă. Am testat-o intensiv în ultima perioadă și pot spune că am fost în mare parte încântat de ceea ce oferă.

Prețul: doar 32 dolari la Banggood, iar dacă folosiți voucher-ul 15SHC1 la checkout beneficiați de un discount suplimentar de 15%.

Specificații Blitzwolf BW-SHC1:

Ambalaj și design

Camera sosește într-o cutie de carton simplă pe care găsim menționate doar specificațiile cheie și numele modelului. În materie de accesorii primim un alimentator USB de 5V/1A, un cablu microUSB, un suport de fixare în perete și un manual de instalare sumar, dar bine structurat. Suportul de perete vine însoțit și de două șuruburi, iar cablul microUSB are o lungime de aproximativ doi metri – suficient cât să permită montarea camerei undeva la înălțime. La nevoie, puteți utiliza orice alt cablu microUSB, camera neavând elemente de conectică proprietare.

Construcția camerei este una minimalistă și compactă, cu mare accent pe funcționalitate. Sfera pe care este montată lentila se poate roti 355 grade pe orizontală și 111 grade pe verticală. Senzorul are rezoluție nativă 1080p, iar lentila are distanță focală fixă de 3.6 mm și unghi de vizualizare de 80 grade. În imediata vecinătate a lentilei găsim decupajul pentru microfon, senzorul de luminozitate și LED-urile IR, care permit vederea pe timp de noapte la o distanță de până la 10 metri. Prin rotirea sferei pe verticală ni se dezvăluie slotul pentru microSD cu suport pentru carduri de memorie de până la 64 GB.

În spate dăm de difuzor, de portul microUSB pentru alimentare și de butonul on/off. Nu există un port pentru cablu de rețea, așadar camera poate fi conectată la rețea doar prin Wi-Fi.

Bracket-ul de fixare în perete se atașeaza de baza camerei și poate fi înclinat în funcție de preferințe. Este susținut de două șuruburi pentru care primim și dibluri.

Funcționalități și software

Pentru configurare aveți de ales dintre două aplicații: Blitzwolf și Smart Life. Ambele dispun de funcționalități similare și au o interfață aproape identică, însă prin Smart Life puteți gestiona nu doar dispozitivele smart home de la Blitzwolf, ci și altele din ecosistemul Tuya. Eu am ales aplicația de la Blitzwolf, iar prima a configurare a fost floare la ureche. Este necesară crearea unui cont Blitzwolf, accesarea secțiunii de camere de securitate și scanarea unui cod QR de pe ecranul telefonului. Întregul proces durează maxim cinci minute, însă trebuie să țineți cont că vă puteți conecta doar prin rețele Wi-Fi de 2.4 Ghz. Prin urmare, dacă utilizați un router dual band va trebui să vă asigurați că acesta operează și pe frecvența de 2.4 Ghz, preferabil cu SSID-uri diferite. Alternativ, camera mai poate fi configurată și în modurile AP, prin care telefonul devine un access point, și SmartConfig. Acestea din urmă implică pași suplimentari și nu sunt recomandate decât dacă întâmpinați dificultăți cu modul de împerechere standard.

Aplicația are o interfață foarte intuitivă și un consum minim de resurse. Partea mai puțin bună este că poate fi utilizată doar pe dispozitivele Android sau iOS. Nu există nicio modalitate de accesare a stream-ului printr-o pagină web sau o aplicație pentru PC, iar asta poate fi destul de incomod în anumite situații. Pe lângă opțiunea de a stoca în buclă pe un card microSD, avem și posibilitatea de a trece pe un abonament de stocare în cloud, însă, după părerea mea, prețurile sunt exagerat de mari. 4.5 dolari/lună sau 45 dolari/an pentru planul basic (păstrarea înregistrărilor din ultimele 14 zile) și 9.99 dolari/lună la 99.99 dolari/an pentru planul premium (păstrarea înregistrărilor din ultimele 30 zile). Și mai supărător este faptul că nu puteți stoca înregistrările într-un cont de Google Drive sau Dropbox, pentru care probabil aveți deja un abonament. La momentul publicării acestui articol, nu știu să existe vreun firmware custom care să ocolească aceste limitări.

Din fericire, restul serviciilor sunt gratuite. Puteți seta alerte de mișcare, pentru care primiți notificări în timp real pe telefon, și există chiar și opțiunea de motion tracking, care rotește automat camera și urmărește persoanele sau animalele de companie. Detecția mișcării poate fi reglată pe mai multe trepte de intensitate și poate opera permanent sau în intervale orare definite. De asemenea, puteți roti manual obiectivul camerei și vi se pune la dispoziție chiar și o opțiune de comunicare audio bidirecțională. Aplicația de Android răspunde prompt comenzilor, chiar și celor de rotire, iar întârzierea fluxului video este de doar 1-2 secunde. Înregistrarea pe cardul microSD poate fi continuă sau pe bază de mișcare și puteți urmări întreg istoricul, în limita spațiului de stocare a cardului de memorie. Nu există o setare pentru calitatea înregistrărilor, prin urmare acestea sunt stocate la calitate maximă. Un card de memorie de 64 GB ar trebui să fie suficient cam pentru două săptămâni, după care are loc suprascrierea fluxurilor video celor mai vechi.

Cât despre calitatea stream-ului video, aflați că este una neașteptat de bună pentru o cameră de supraveghere din această gamă de preț. Rezoluția și bitrate-ul sunt relativ ridicate, nu există artefacte de compresie, nici măcar în cazul obiectelor aflate în mișcare, și puteți distinge cu ușurință obiectele și persoanele din încăpere. Camera se descurcă foarte bine și pe timp de noapte, LED-urile IR acoperind fără probleme o cameră de aproximativ 15 – 20 mp. Ce nu-mi place e senzorul de luminozitate. Este mult prea sensibil (sau prost calibrat) și trece foarte des pe IR atunci când nu e cazul. Rezultatul: un zgomot ascuțit la fiecare comutare a filtrului IR. Și mai supărător este faptul că înregistrarea pe timp de noapte nu poate fi dezactivată, aceasta fiind gestionată exclusiv prin senzorul de luminozitate.

Concluzie

Blitzwolf BW-SHC1 este o soluție de supraveghere indoor foarte atractivă. Vine la un preț accesibil, asigură o calitate video mai mult decât decentă și este foarte bogată în funcționalități. Principalele nemulțumiri sunt legate de stocarea în cloud, prea scumpă pentru ceea ce oferă, și conectică. O puteți conecta la rețea doar prin Wi-Fi, iar accesul se face doar prin aplicația mobilă, nu și prin web sau aplicație desktop. Chiar și așa, la prețul la care vine este un adevărat best-buy.

Camera poate fi găsită la Banggood la prețul de 32 dolari. Utilizați voucher-ul 15SHC1 la checkout și primiți o reducere suplimentară de 15%.

Exit mobile version