Site icon Arena IT

Review carcasă Deepcool GamerStorm Genome II

Să recunoaștem, majoritatea carcaselor de pe piață sunt plictisitoare. Într-o lume dominată de LED-uri RGB și componente hardware cu design-uri care mai de care mai îndrăznețe, e chiar trist să-ți arunci componentele între 4 bucăți de tablă, fără window și fără un sistem de iluminare care să-ți aducă aminte de pomul de Crăciun. La urma urmei, cu ce te mai lauzi prietenilor, dacă ta placă video, în care tocmai ai investit aproape 3.000 Lei, nu stă la loc de cinste într-o carcasă cu geam și iluminare multicoloră? Lăsând gluma la o parte, sunt convins că foarte puțini dintre voi se pot declara entuziaști în ale hardware-ului, dispuși să investească sume considerabile spre a obține nu doar un nivel de performanță ridicat, ci și o experiență vizuală inedită. Totuși, pentru aceia dintre voi care sunt ca mine și pentru care contează foarte mult și impactul vizual, v-am pregătit o surpriză.

Suntem prima publicație IT din România ce a primit spre testare Deepcool GamerStorm Genome II, o carcasă care, pe lângă aspectul neobișnuit, cu linii de design agresive, aduce la bord și o soluție de răcire AIO, pe lichid. Și nu e vorba de orice cooler AIO, ci de unul cu radiator de 360 mm, capabil să răcească chiar și cele mai fierbinți procesoare de pe piață. Practic, se dorește a fi o alternativă mai accesibilă la un custom loop, despre care știm că impune o investiție de minim câteva sute de Euro.

Întrucât integrează și un astfel de cooler, prețul carcasei poate părea, la prima vedere, destul de piperat – 1.099 Lei la CEL.ro. Totuși, un sistem de răcire all-in-one cu radiator de 360 mm pornește de pe la vreo 500 Lei, deci nu stăm chiar atât de rău în ceea ce privește raportul calitate/preț. Deepcool GamerStorm Genome II este, per total, o carcasă bine închegată, destinată configurațiilor de top, însă are și unele lipsuri. Mai multe detalii veți găsi pe parcursul acestui review, în care mi-am propus să analizez atât construcția carcasei, cât și performanțele coolerului integrat.

Specificații Deepcool GamerStorm Genome II:

Despre ambalaj nu sunt foarte multe de spus. Carcasa vine într-o cutie de carton simplă, pe care sunt inscripționate specificațiile cheie și câteva buzzword-uri, menite să atragă atenția gamerilor și pasionaților de hardware. La interior, carcasa este protejată prin două bucăți de spumă și o folie, iar ca și accesorii găsim o sumedenie de șuruburi, pentru placă de bază, unități de stocare, plăci de expansiune ș.a.m.d., câteva coliere din plastic, un hub pentru ventilatoare PWM, un prelungitor pentru ventilatoare, un PCI Express riser, dedicat montării plăcii video pe verticală, precum și sistemul de prindere pentru CPU block, pe care l-am văzut și la cooler-ul Deepcool Captain 240 Ex. Acesta este compatibil atât cu socket-urile Intel, cât și cu cele AMD, exclus fiind doar noul AM4, a cărui kit de montare poate fi achiziționat separat.

Exterior

Încă de la despachetare, am fost fascinat de partea frontală, pe care este montat un rezervor cu tuburi spiralate și iluminate. Mă rog, nu este chiar un rezervor în adevăratul sens al cuvântului, așa cum vedem pe custom loop-uri, ci mai degrabă un element menit să impresioneze printr-un aspect impunător. În ciuda acestui lucru, am fost oarecum dezamăgit de calitatea materialelor utilizate în construcție. Secțiunea frontală și cea superioară sunt realizate din plastic. Nu este genul de plastic pe care îl găsim pe carcasele ieftine, prelucrarea este de excepție, însă parcă aveam alte așteptări de la un produs ce țintește sus, spre zona premium. Nici porțiunile metalice nu sunt atât de grozave. Au doar 0.8 mm grosime, așadar se flexează destul de ușor și, în plus de asta, sunt destul de tăioase la muchii, deci se impune o oarecare atenție la montare. În rest, finisajele sunt excepționale. Nu există probleme la îmbinări sau elemente care să scârțâie la o apăsare mai zdravănă. Deepcool Genome II aduce, într-adevăr, o alură de produs premium, bine lucrat, însă, așa cum am menționat, are prea mult plastic pentru un produs ce țintește către liga de top.

Cumva, în mintea mea, înainte să o despachetez, Deepcool Genome II părea genul de carcasă voluminoasă, greu de transportat, însă lucrurile nu stau deloc așa. Nefiind prezente bay-urile de 5.25 inch pentru unități optice, producătorul a reușit să obțină un body neașteptat de compact. Carcasa măsoară doar 506 mm lungime, 210 mm lățime și 505 mm înălțime, iar greutatea este de 9.77 kg, ceea ce nu e chiar rău dacă avem în vedere sistemul de răcire preinstalat.

Pe partea superioară a carcasei dăm de I/O panel, care include 2 porturi USB 3.0, jack-urile audio, pentru căști și microfon, precum și butoanele de power și reset. Acum știu că o să ziceți că îi caut nod în papură, dar butoanele se apasă destul de greu și au un feedback foarte gălăgios. Nu pot să zic că m-am simțit din cale afară de deranjat de acest detaliu, însă parcă ar fi mers mai bine un set de butoane cu cursă lină, fără pic de zgomot.

Că tot am ajuns la partea superioară, aici găsim fantele de aerisire pentru radiator, foarte spațioase de altfel, deci nu ar trebui să existe probleme de airflow. Această secțiune are o formă concava, așadar HDD-urile externe, conectate la USB-urile de pe front panel, sau alte obiecte, nu se vor bucura de o stabilitate prea grozavă. Totuși, aspectul este foarte plăcut și adecvat unei configurații de gaming.

Pe partea inferioară avem cele 4 piciorușe de susținere, prevăzute cu garnituri cauciucate, pentru un plus de stabilitate, precum și un filtru de praf pentru sursă, care se scoate prin simpla glisare. Probabil că vă întrebați de ce în podea nu este prezent un slot de ventilator. Răspunsul este simplu: carcasa este prevăzută cu un PSU cage, despre care vom discuta la analiza de interior.

În spatele carcasei, sunt prezente 9 sloturi de expansiune, 7 pe orizontală și 2 pe verticală. Cele 2 sloturi adiționale servesc pentru montarea plăcii pe verticală. Alături de aceste expansion slot-uri, pe partea din spate mai avem un slot de 120 mm pentru ventilator, respectiv 2 decupaje pentru tuburi, în eventualitatea în care se dorește montarea radiatorului la exterior (mai face cineva asta?!).

Geamul side panel-ului este destul de generos, însă, din păcate, este realizat din plexiglass, nu din sticlă temperată așa cum vedem o bună parte din carcasele din această gamă de preț. Asta înseamnă că se zgârie extrem de ușor, chiar și atunci când este șters cu o cârpă din microfibră. Panourile laterale sunt susținute de 2 seturi de șuruburi și se pot detașa prin simpla rotire, fără șurubelniță.

Interior

Ajungând la interior, aflați că Deepcool GamerStorm Genome II poate acomoda plăci de bază ITX, mATX, ATX și E-ATX. Trecerea de la o dimensiune la alta se face prin mutarea distanțierelor, însă, din fabrică, acestea vin înșurubate pe pozițiile dedicate mărimii ATX. Sistemul de răcire AIO este preasamblat și preumplut cu lichid de răcire, așadar, pe lângă montarea CPU block-ului pe placa de bază, nu sunt necesare alte operațiuni. Doar să aveți mare grijă la montare, să nu vă cadă CPU block-ul pe placa de bază sau pe alte componente.

La interior găsim același finisaj negru, mat, identic cu cel de la exterior. Sursa se montează în partea de jos și, pentru a preveni vibrațiile, este susținută de 4 piciorușe cauciucate. Aceasta este, totodată, acoperită de un cage, care nu numai că îi conferă carcasei un aspect elegant, ci și un mare plus la capitolul wire management.

În partea dreaptă, la interior, suntem întâmpinați de un panou metalic perforat, menit să mascheze cablurile. În spatele acestuia, găsim două sloturi, pe care se pot monta fie 2 ventilatoare de 120 mm, fie un ventilator de 200 mm. Din nefericire, din fabrică, nu primim decât un ventilator de 120 mm pe partea din spate, iar scoaterea panoului frontal, pentru montarea ventilatoarelor, este destul de greoaie.

În tavan, avem radiatorul, ce măsoară 395 mm lungime, 120 mm lățime și 32 mm grosime. Pe acesta sunt montate 3 ventilatoare PWM de 120 mm, cu hydro bearing, viteză de rotație cuprinsă între 500 – 1800 RPM și airflow de până la 229.56 CFM. Ventilatoarele sunt, de asemenea, prevăzute cu un set de LED-uri albe, pentru iluminarea interiorului. Ventilatorul din spate are specificații similare, însă nu dispune de iluminare LED.

Pe partea din spate a lui Deepcool Genome II, sunt prezente 2 bay-uri de 2.5 inch pentru SSD-uri, precum și un drive cage, în zona inferioară, pe care se pot instala 2 HDD-uri. Din ce știu eu, prima varianta de Deepcool Genome dispunea de 4 bay-uri pentru SSD-uri și nu prea reușesc să înțeleg de ce s-a făcut un downgrade în acest sens. Trecând peste acest incovenient, carcasa oferă un decupaj destul de mare pentru montarea backplate-ului pentru cooler pe placa de bază.

HDD cage-ul poate fi detașat pentru o instalare facilă a unităților, însă, la fel ca și în cazul bay-urilor pentru SSD-uri, un număr de maxim 2 HDD-uri se poate dovedi un pic cam restrictiv pentru cineva ce are nevoie să stocheze un volum ridicat de date.

Mulțumită spațiului generos, de sub cage-ul pentru sursă și din spatele panoului frontal de la interior, carcasa permite, cu ajutorul câtorva coliere de plastic și a fan hub-ului inclus, obținerea unui wire management de excepție, după cum veți vedea și în fotografiile cu build-ul final.

Alternativ, utilizând PCIe riser-ul din pachet, placa grafică poate fi montată și pe verticală, însă țineți cont că acest lucru va duce la o creștere dramatică a temperaturilor, mai ales dacă nu alegeți să montați un ventilator pe partea din față. Distanța dintre ventilatoarele plăcii video și geamul side panel-ului este de doar 1 – 2 cm. Rămâne la alegerea voastră dacă alegeți să sacrificați temperaturile pentru obținerea unui aspect mai plăcut. Pe placa video utilizată pentru testare, MSI GeForce GTX 1070 Gaming X, temperaturile în full load au crescut cam cu 10 grade Celsius.

Iată cum arată build-ul meu finalizat, cu placa video montată pe verticală:

Sistem de răcire

Sistemul de montare este compus dintr-un backplate universal realizat din plastic, câteva șuruburi și două frontplate-uri, pe care se instalează CPU block-ul. Se montează cele 4 șuruburi pe backplate, se introduce backplate-ul în spatele plăcii de bază, se atașează piulițele și se montează frontplate-urile, pe orizontală sau pe verticală, în funcție de preferințe și de cum se pot întinde tuburile. Peste aceste frontplate-uri se fixează CPU block-ul, prin intermediul celor două șuruburi. Cablurile PWM, venite de la ventilatoarele radiatorului sau de la hub, se introduc întotdeauna într-unul din headerele chassis fan ale plăcii de bază și se ajustează fan curve-ul în funcție de preferințe. Pompa, însă, se introduce în header-ul CPU fan, ale cărui turație va fi setată la maxim.

Ansamblul pompă și CPU block se remarcă printr-o construcție extrem de atrăgătoare, similară cu cea a unui reactor, și este prevăzută cu un sistem de iluminare cu LED-uri albe, care se aprind în mod breathing.

Baza este realizată din cupru și are o o suprafață foarte bine nivelată, fără imperfecțiuni sesizabile. Din pompă pleacă cele două tuburi, montate pe brațe flexibile, precum și un cablu de alimentare DC (3 pin) cu lungime de aproximativ 10 cm.

Întregul set de teste a fost realizat la o temperatură ambientală de aproximativ 23 °C. Am măsurat atât temperaturile în idle, cât și în full load, cu Prime 95 26.6 pe profilul in-pace large FFTs. Probabil că vă întrebați de ce am ales să utilizez o versiune atât de veche de Prime95. Ei bine, testul in-pace large FFTs al versiunilor mai noi rulează pe baza unor instrucțiuni AVX, care împing ansamblul procesor – VRM-uri la un nivel alarmant de mare, neîntâlnit într-un scenariu de utilizare normal.

De asemenea, memoriile au fost rulate fără overclock, la frecvența de 2133 Mhz. După cum probabil știți, activarea profilelor XMP sau setarea memoriilor la o frecvență de peste 2133 Mhz poate duce la o ușoară creștere a temperaturilor. Așadar, temperaturile de mai jos ar trebui să reflecte destul de precis performanțele sistemului de răcire în cazul realizării unor activități intensive obișnuite, ca de exemplu encodarea de conținut video.

Întrucât discutăm despre un sistem de răcire pe lichid, toate testele de full load au fost rulate timp de 30 minute, pentru a permite ansamblului să ajungă la echilibru termic. Rezultatele obține în idle au fost capturate după o oră de la încetarea oricărei activități și fără nici o aplicație deschisă. Pasta termică utilizată a fost Arctic Silver 5, iar turația ventilatoarelor a fost gestionată de placa de bază Asus Z170 Pro Gaming, în modul standard, fără absolut nici o ajustare a fan curve-urilor.

Sistem de test:

Pentru început, am ales măsurarea temperaturii procesorului după o oră de idle, la frecvență stock și voltaj de 1.2v. După cum se poate vedea și în captura de ecran atașată mai jos, senzorul de temperatură integrat pe procesor arată o valoare de 30 °C, cu doar 7 °C mai mult decât temperatura ambientală.

Intel Core i7-6700K – 4.2 Ghz 1.2V, idle

În full load, însă, asistăm la o creștere mai considerabilă a temperaturii – 73°C, cu 12 °C mai mult decât pe stock.

Intel Core i7-6700K – 4.5 Ghz 1.27V, full load

Pe lângă design-ul extrem de atrăgător și posibilitățile extinse de wire management, Deepcool Genome II ne aduce și un sistem de răcire AIO, foarte performant și capabil să facă față oricărui procesor, indiferent de TDP. Este o carcasa bine construită, însă are și unele mici lipsuri, iar aici mă gândesc în principal la materialele utilizate pe zona superioră și la numărul limitat de bay-uri de 3.5 și 2.5 inch. Per total, pot spune că merită investiția de 1.100 Lei, însă asta doar dacă ești un entuziast, pasionat de sisteme de răcire pe lichid.

Carcasa poate fi achiziționată de la PCGarage.

Pro:

Contra:

Exit mobile version