Site icon Arena IT

Review carcasă Fractal Design R6 USB-C

Fractal Design Define R6 s-a lansat acum aproape un an de zile și este în prezent vârful de gamă al producătorului suedez. Datorită numărului mare de bay-uri pentru HDD-uri și a antifonării excelente, Define R6 este considerată o carcasă mid-tower ideală pentru workstation-uri, însă, după cum veți descoperi în rândurile ce urmează, poate fi foarte ușor adaptată și pentru un sistem de gaming high-end. Excelează din mai toate punctele de vedere, însă și prețul este pe măsură – 890 Lei la PCGarage.

Eu am avut ocazia să testez varianta Gunmetal cu sticlă securizată și USB Type-C. Nu știu dacă sunteți la curent cu line-up-ul de produse Fractal Design, însă, inițial, carcasa a fost lansată fără USB Type-C, panoul cu acest element de conectică putând fi achiziționat separat. Suedezii au primit foarte multe critici pentru acest lucru, așa că, la doar câteva luni distanță, au venit pe piață cu o versiune actualizată cu USB Type-C.

Dimensiuni 535 x 233 x 448 mm
Greutate 12.4 kg
Plăci de bază suportate mATX, ATX, ITX, EATX (maxim 285 mm lățime)
Bay-uri pentru unități de stocare 6 x 2.5/3.5″ + 2 x 2.5″
Bay-uri pentru unități optice 1 x 5.25″ (detașabil)
Lungime maximă sursă 300 mm
Înălțime maximă cooler 185 mm
Lungime maximă placă video 440 mm
I/O 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 2 x audio jack
Sloturi ventilatoare 3 x 120 mm sau 2 x 140 mm frontal (2 x Dynamic X2 GP-14 preinstalat), 3 x 120 mm sau 2 x 140 mm în tavan (3 x 120/140 mm în configurație open), 1 x 120/140 mm în spate (1 x Dynamic X2 GP-14 preinstalat), 2 x 120/140 mm în podea
Opțiuni montare radiator 120/240/360/140/280 mm frontal, 120/240/140/360 în tavan (configurație standard), 120/240/360/140/280/420 mm (configurație open)
Sloturi de expansiune 7 pe orizontală și 2 pe verticală
Panou lateral realizat integral din sticlă securizată, fixare toolless
Filtre de praf podea (ventilatoare și sursă), frontal și tavan
Culori disponibile Black, Blackout, Gunmetal, White
Altele panouri laterale antifonate, velcro straps pentru wire management, design modular

Ambalaj, accesorii și construcție

Ambalajul este simplu, dar bine protejat prin câteva straturi groase de spumă. Pe el găsim menționate specificațiile cheie, elementele de identificare și câteva avertismente de transport și utilizare. Distanțierele și șuruburile pentru montarea plăcii de bază nu vin preinstalate, ci sunt incluse separat, alături de celelalte șuruburi, în punguțe distincte, foarte bine organizate. Primim, de asemenea, și câteva coliere din plastic pentru wire management și un manual de instrucțiuni în limba engleză foarte detaliat, care ne explică pas cu pas procesele de instalare și de mentenanță ale carcasei.

Exterior

Define R6 aduce un design sobru, deja consacrat Fractal Design, completat prin câteva elemente funcționale menite să ofere un plus de flexibilitate față de gama de mijloc Define S. Carcasa oferă un sistem modular pentru bay-urile de 3.5″ și oferă posibilități extinse de montare pentru radiatoare și ventilatoare. Se remarcă, totodată, și printr-o calitate foarte bună a construcției. Cu excepția ramei panoului frontal, care este realizat dintr-un policarbonat mat, toate elementele din construcție sunt din aluminiu și sticlă. Totodată, finisajele și îmbinările sunt perfecte, fără margini tăioase sau secțiuni aliniate necorespunzător. Atenția la detalii a suedezilor se vede și în cazul panoului lateral din sticlă securizată. Acesta nu doar că nu are șuruburi plasate inestetic de-a lungul suprafeței sale, ci oferă și un sistem de montare toolless, simplu și ușor de utilizat, susținut doar printr-un set de clipsuri push-pull. În ciuda spațiului generos de la interior și a flexibilității asigurate de sistemul modular pentru bay-urile de 3.5″, Define R6 nu este o carcasă extraordinar de voluminoasă. Este, la urma urmei, o carcasă mid-tower și măsoară doar 535 mm lungime, 233 mm lățime și 448 mm înălțime. La cele 12.4 kg ale sale este însă destul de grea, așadar nu vă așteptați să fie foarte ușor de manevrat. Ar mai fi de menționat că vopseaua Gunmetal de pe unitatea mea de review este perfect aplicată și are un finisaj semi-lucios, care arată extrem de bine, dar care are tendința de a prinde foarte ușor urmele de amprente. Supărător este și faptul că se șterge destul de greu. Dacă sunteți deranjați de acest inconvenient, puteți merge pe o culoare alternativă, carcasa fiind disponibilă și pe variantele de culoare Black, Blackout și White.

Pe față, carcasa ne întâmpină printr-o portiță din aluminiu, la fel ca pe iterațiile anterioare din seria Define R. Scopul acestei implementări: accesul facil la filtrul de praf și la bay-ul de 5.25″. Da, ați citit bine, pe Define R6 avem un bay pentru unități optice! Acum, sincer să fiu, nu știu cine mai folosește unități optice, însă pentru cei ce se bazează încă pe fan controllere și cititoare de carduri, această opțiune este binevenită. În plus, dacă bay-ul vă încurcă, îl puteți detașa foarte ușor prin desfacerea celor câteva șuruburi de susținere. Din fabrică, portița frontală vine cu balamalele montate pe partea stângă, însă, dacă nu vă place acest lucru, le puteți prinde foarte ușor pe partea dreaptă.

Filtrul de praf este susținut printr-un set de clipsuri și nu impune prea mare efort pentru detașare. În ceea ce privește airflow-ul, cele două fante de aerisire laterale par un pic cam înguste la prima vedere, însă nu există probleme de ventilație cu cele două ventilatoare de 140 mm preinstalate. În plus, nu trebuie să uităm că gama Define este optimizată în principal pentru o operare cât mai silențioasă, așadar putem considera că decizia producătorului de a limita fantele de aerisire este oarecum justificată. Tot pentru reducerea zgomotului, panoul din față, cel de sus și cel de pe lateral dreapta sunt prevăzute cu un strat dintr-un policarbonat special pentru antifonare. Partea din spate găzduiește cele nouă sloturi de expansiune (7 pe orizontală + 2 pe verticală pentru placa video) și un slot de 140 mm pe care găsim preinstalat un ventilator Fractal Design Dynamic X2 GP-14. Sursa se montează în partea de jos și este securizată cu ajutorul ramei metalice ce se fixează ulterior pe carcasă.

Pe partea de sus avem panoul I/O, ce include două porturi USB 3.0, două porturi USB 2.0, un port USB Type-C, două jack-uri audio de 3.5 mm pentru căști și microfon, butonul de power și butonul de reset. La fel ca pe celelalte carcase Fractal Design testate, calitatea elementelor de conectică este foarte bună. Contactul la nivelul porturilor este ferm, iar butoanele beneficiază de o amplasare comodă și de un feedback tactil, plăcut la apăsare. De asemenea, e de apreciat și că LED-urile de power și de HDD prezente în decupajul de pe panoul frontal sunt de culoare albă și nu mai sunt la fel de luminoase ca pe modelele anterioare.

Tot pe partea de sus a carcasei dăm de cele trei locașe pentru ventilatoare de 120 sau 140 mm. Țineți cont că în layout-ul standard, cu bay-urile de 3.5″ pe orizontală, puteți monta doar două ventilatoare de 140 mm sau trei ventilatoare de 120 mm.

Din fabrică, zona superioară este acoperită de un capac ModuVent cu antifonare. În cazul în care doriți să montați un radiator sau un set de ventilatoare, capacul ModuVent se poate desprinde de filtrul de praf.

Detașarea ansamblului ModuVent se face prin simpla apăsare a unui buton din spate, așa că nu trebuie să trageți de capac sau să-l apăsați din interior. Desprinderea filtrului de capac este însă un pic mai dificilă, fiind necesar un obiect dur și ascuțit pentru a desface clipsurile din plastic.

La baza carcasei dăm de cele patru piciorușe de susținere cauciucate și de un filtru de praf pentru sursă și slotul de ventilator din podea. Acesta se întinde pe întreaga secțiune și se detașează prin glisare din partea din față. Nu am ce reproșuri să aduc aici, excepție fac piciorușele care sunt parcă prea scurte. Pe un covor se cam „scufundă”, iar ventilația are de suferit.

Interior

În Fractal Design Define R6 se pot monta plăci de bază ATX, mATX, ITX și EATX cu lățime de maxim 285 mm, iar trecerea de la un format la altul se face prin mutarea distanțierelor. După cum vă spuneam și la începutul articolului, distanțierele nu sunt preinstalate, ci se introduc manual, cu ajutorul unei piulițe incluse în pachet și a unei șurububelnițe cu cap plat. Operațiunea este foarte simplă și nu durează mai mult de câteva minute, iar filetele aferente fiecărei dimensiuni sunt inscripționate sugestiv pe suprafața metalică, așadar nu e nevoie să urmăriți cu atenție manualul de instrucțiuni. Carcasa dispune de trei ventilatoare Dynamic X2 GP-14 (140 mm, două în față și unul în spate). Nu sunt PWM, așa cum ne-am fi așteptat, ci DC, prin urmare controlul turației nu este foarte precis. Compensează, în schimb, prin zgomotul de doar 18.9 dBA la turație maximă și prin airflow-ul de până la 68.4 CFM. De asemenea, mulțumită bearing-ului de tip LLS au o durată de viață de cel puțin 100.000 ore. Cu toate că nu au iluminare RGB, ventilatoarele sunt de calitate și asigură atât o operare silențioasă, aproape inaudibilă, cât și un airflow ridicat. Pentru a accesa sloturile de 120/140 mm de pe față, va trebui să desprindeți masca frontală prin tragere, însă cu atenție, deoarece conexiunile la nivelul panoului I/O par a fi destul de firave.

La interior, finisajul este negru mat și, de data aceasta, inclusiv ventilatoarele și plăcuțele metalice pentru sloturile de expansiune se conformează aceleiași scheme de culoare. Excepție fac variantele de culoare Black și White, a căror ventilatoare și plăcuțe sunt albe. În vederea asigurării unui wire management cât mai organizat, pentru cablurile ATX, SATA, USB și PCIe, Define R6 oferă foarte multe decupaje cu garnituri cauciucate.

Carcasa poată fi utilizată în două configurații: standard, cu șase bay-uri de 5.25″ pe orizontală, sau open, cu două bay-uri de HDD pe spate. Aici va trebui să vă gândiți bine ce e mai important pentru voi: multe medii de stocare sau un spațiu interior cât mai mare, pentru placa video și eventuale componente de water cooling (rezervor, pompă, radiator etc.). În formatul open, cu ventilatoarele frontale instalate, placa video poate avea o lungime de până la 440 mm, prin urmare putem considera că nu există restricții din acest punct de vedere. Apreciez foarte mult acest concept de modularitate, însă procesul de trecere de la un format la altul este destul de anevoios. Va trebui să detașați panoul frontal și ventilatoarele, iar apoi să deșurubați toate șuruburile din partea de sus și să scoateți panoul interior. Mie mi-a luat în jur de 15 minute, însă rezultatul final nu a dezamăgit. Indiferent de modul în care alegeți să configurați carcasa, panourile se aliniază perfect și nu vibrează absolut deloc. Totuși, e posibil să vă loviți de probleme dacă faceți mutarea cât timp componentele sunt instalate, din cauza spațiului de manevră limitat. Eu am ales să păstrez carcasa în formatul standard, cu bay-urile pe orizontală, pentru că nu am un radiator foarte gros și plănuiesc să instalez mai multe HDD-uri în curând.

Sursa se introduce în partea de jos și este susținută de patru piciorușe cauciucate de atenuare a vibrațiilor, iar peste ea vine un cage nedetașabil, prevăzut cu foarte multe decupaje de ventilație. Acesta din urmă nu acoperă și secțiunea pe care stau bay-urile, așadar, dacă alegeți configurația open și nu montați un radiator sau o pompă în podea, acest aspect asimetric nu va arăta tocmai bine. Util ar fi fost un capac care să acopere această porțiune, însă, din păcate, producătorul nu oferă așa ceva nici măcar ca achiziție separată. De menționat ar mai fi că cage-ul dispune de filete pentru fixarea plăcii video pe verticală, însă bracket-ul nu este inclus în pachet și trebuie achiziționat separat de la producător.

Pe partea din față se pot instala trei ventilatoare de 120mm sau două ventilatoare de 140 mm. Alternativ, puteți monta radiatoare de 120, 240, 360, 140 sau 280 mm. Lățimea și lungimea radiatoarelor nu este condiționată de prezența bay-urilor, însă dacă decideți să utilizați un radiator mai voluminos, cum sunt cele din seriile de top de la Alphacool sau EKWB, sau un sistem push-pull grosimea ar putea fi o problemă. Din estimările mele, limita ar fi undeva pe la 50 mm, adică suficient cât pentru un radiator de cooler all-in-one și ventilatoarele aferente.

În tavanul carcasei, în formatul standard, pot fi instalate trei ventilatoare de 120 mm sau două ventilatoare de 140 mm. În cazul radiatoarelor suntem limitați la dimensiuni de 120, 240, 360 sau 140 mm. Layout-ul open ne oferă ceva mai multă flexibilitate, permitându-ne montarea a trei ventilatoare de 120 sau 140 mm sau a unui radiator de 120, 240, 360, 140, 280 sau 420 mm. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont că, de regulă, dacă alegeți să puneți un radiator cu grosime de 50 mm în tavan, înălțimea maximă a componentelor de pe placa de bază nu poate depăși 35 mm. În cazul meu, montarea radiatorului unui cooler Deepcool Castle 280 nu a fost posibilă din cauza memoriilor G.SKILL TridentZ, care depășesc cu doar câțiva milimetri înălțimea maximă admisă.

În partea din spate a carcasei avem un slot de 120 sau 140 mm, pe care găsim preinstalat un ventilator Fractal Design Dynamic X2 GP-14. În mod evident, aici nu există restricții în ceea ce privește grosimea și puteți monta fără probleme cam orice radiator de placă video sau cooler all-in-one, cât timp este în format de 120 sau 140 mm. În materie de conectică, carcasa ne oferă opțiunile uzuale (conectori pentru butoane și LED-uri, audio, USB 2.0 și USB 3.0), în completare venind conectorul USB Type-C. Țineți cont însă că acesta din urmă este compatibil doar cu plăcile de bază din generațiile recente. Dacă placa voastră de bază are ieșire USB Type-C la nivel de I/O nu înseamnă neapărat că are și unul pentru panoul frontal.

Pe lateral, în spate, avem cele două bay-uri de 2.5″ pentru SSD-uri, montate sub decupajul pentru placa de bază, și cele șase bay-uri de 3.5″ pentru HDD-uri fixate pe orizontală. Decupajul pentru  placa de bază este foarte generos și avem suficient spațiu de manevră pentru montarea backplate-ului pentru cooler. Lângă acesta este prezent fan hub-ul cu nouă ieșiri, 6 x DC 3 pin și 3 x PWM 4 pin, alimentat printr-un conector SATA. Funcționează foarte bine, chiar și cu ventilatoare cu multe rotații pe minut, și este de un real ajutor în cazul în care aveți puține headere de ventilatoare pe placa de bază. Totuși, trebuie să recunosc că aș fi preferat mai multe ieșiri pentru ventilatoare PWM.

În layout-ul standard putem monta până la 12 HDD-uri, însă carcasa vine cu doar 6 bay-uri în pachet. Dacă aveți nevoie de mai multe le puteți achiziționa de aici. Bay-urile sunt prevăzute cu garnituri cauciucate pentru atenuarea vibrațiilor și dispun de un sistem de ancorare solid și de un sistem de fixare printr-un singur șurub cu cap zimțat – toolless. Cu alte cuvinte, acestea se mențin ferm în poziție, nu vibrează și se montează foarte ușor. Alternativ, dacă se optează pentru trecerea la formatul open, carcasa poate acomoda două bay-uri de 3.5″ pe verticală, fixate pe peretele interior.

Cele două bay-uri de 2.5″ vin tot cu un sistem de fixare printr-un singur șurub. În caz că vă întrebați, puteți monta unități de 2.5″ inclusiv pe bay-urile de 3.5″. Spațiul dintre panoul interior și cel exterior este destul de mare și nu creează probleme la aranjarea cablurilor, indiferent de numărul și de grosimea lor. Carcasa dispune, de asemenea, de două strap-uri velcro pentru aranjarea mănuchilor de cabluri și de foarte multe puncte de ancorare pentru coliere din plastic, astfel că nu veți simți limitări pe partea de cable management. Puteți utiliza fără probleme inclusiv conectori înclinați la 90 grade pentru unitățile de 2.5″, iar excesul de cabluri, în cazul în care nu aveți o sursă modulară, poate fi introdus sub cage-ul pentru sursă. După cum veți descoperi și în secțiunea următoarea, Define R6 este o carcasă versatilă, în care se asamblează foarte ușor și în care poți obține un wire management ca la carte.

Build

Pentru a demonstra cât mai bine posibilitățile de wire management ale carcasei, dar și modul în care se aranjează componentele în aceasta, am ales să construiesc un build cu următoarea configurație:

Cu toate că discutăm despre un mid-tower, nu m-am simțit deloc constrâns de spațiu cât timp am asamblat sistemului. Chiar și în formatul standard, cu bay-urile fixate pe orizontală, asamblarea este floare la ureche. Singura chestie deranjantă este, după cum spuneam și mai sus, trecerea de la un format la altul, însă, în rest, nu există prea multe dezavantaje sesizabile. Avem acces facil la bay-uri, la toate sloturile pentru ventilatoare și la sursă și există suficient de multe decupaje și puncte de ancorare pentru cabluri. În formatul standard puteți monta cam orice tip de placă video, excepție făcând anumite implementări de top, precum ASUS Strix sau Zotac AMP Extreme. În cazul meu, cu GTX 1080 Gaming X de la MSI, nu au existat probleme. Radiatorului de 280 pentru cooler-ul all-in-one s-a strecurat perfect pe partea frontală, fără să fiu nevoit să fac ajustări la nivelul bay-urilor, iar fan hub-ul m-a ajutat foarte mult la wire management. În eventualitatea în care nu sunteți adeptul coolerelor pe lichid, puteți instala cam orice model de cooler pe aer, carcasa putând acomoda towere de până la 185 mm. Încap fără probleme coolere tower high-end ca Noctua NH-D15, Be Quiet! Dark Rock 4 sau Cryorig R1 Ultimate. De asemenea, mi-au plăcut foarte mult și filtrele de praf și modul în care sunt fixate. Fără nicio exagerare, în nici 5 minute am reușit să curăț complet filtrele din tavan, față și podea.

Legat de airflow și temperaturi, sunt conștient că valorile pot varia simțitor de la o configurație la altă și în funcție de modul în care sunt ajustate turațiile ventilatoarelor, însă am încercat pe cât posibil să realizez o comparație obiectivă cu celelalte carcase testate. Contrar așteptărilor mele, fantele de aerisire înguste de pe față nu au o influență foarte sesizabilă asupra temperaturilor, iar trecerea la formatul open nu aduce un avantaj evident pe partea de airflow. Pe de altă parte, așa cum era de așteptat, radiatorul de 280 mm montat în față restricționează nițel intake-ul, iar acest lucru duce la o creștere a temperaturii plăcii video cu 4-5 °C în load. E o chestie pe care trebuie s-o luați în calcul dacă, din cauza componentelor înalte de pe placa de baza, nu aveți posibilitatea de a instala radiatorul în tavan. Cu toate acestea, Define R6 se remarcă prin temperaturi extrem de bune, mulțumită celor două ventilatoare de 140 mm montate pe față, iar faptul că dispune de foarte multe sloturi pentru ventilatoare asigură un nivel de flexibilitate rar întâlnit pe un mid-tower. Ca să obțin rezultate cât mai precise, pentru testele de temperatură pentru procesor și placa video am renunțat la all-in-one Deepcool și am instalat un cooler pe aer Gamer Storm Lucifer K2. De asemenea, toate carcasele din tabelul de mai jos au fost testate în configurația de fabrică, cu ventilatoarele setate la turație maximă. Testele au fost realizate în Unigine Valley și Prime 95 26.6 (fără AVX) la o temperatură ambientală de 22 °C. În ceea ce privește nivelul de zgomot, datorită panourilor antifonate, Define R6 este lider incontestabil. Chiar și cu ventilatoarele setate la turație maximă, zgomotul acestora este aproape inaudibil.

Teste GPU:

Teste CPU:

Concluzie

Fractal Design Define R6 este poate cea mai versatilă carcasă mid-tower testată. Se remarcă prin design-ul sobru și solid, prin sistemul modular al bay-urilor de HDD-uri și prin flexibilitatea ridicată în ceea ce privește montarea sistemelor de răcire. De asemenea, impresionează și prin posibilitățile extinse de wire management și prin antifonarea excelentă, pe care nu am mai întâlnit-o la niciun alt producător. Este genul de carcasă gândită pentru workstation-uri, însă poate fi foarte ușor adaptată pentru un sistem de gaming high-end, putând acomoda fără probleme radiatoare groase, pompe și rezervoare încăpătoare. Nu are iluminare RGB, producătorul suedez preferând în schimb un design sobru, însă compensează prin elementele de conectică complete și prin fan hub-ul cu multe ieșiri, care ajută enorm la wire management. Mi-au plăcut foarte mult și filtrele de praf ușor de accesat și faptul că primim trei ventilatoare de 140 mm preinstalate.

Principalul dezavantaj: prețul. La momentul publicării acestui articol, Fractal Design R6, în varianta cu sticlă securizată și USB Type-C costă 890 Lei la PCGarage.

Pro:

Contra:

Exit mobile version