Cuprins review HTC 10
- Specificatii
- Design
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Ecran, difuzor, casti, senzor de amprenta
- Camere: foto si video (zi si noapte)
- Autonomie baterie
- Pret, disponiblitate, concluzie si comparatie finala
Specificatii
Din fericire pentru mine am reusit sa butonez destul de bine in trecut modele precum HTC One M7, One M8, insa mai putin M9 si M9 Plus. Am grad de comparatie, insa din punct de vedere al specificatiilor, HTC 10 este clar cel mai puternic telefon. Insa specificatiile puternice de pe hartie si scorurile bune in benchmark-uri nu inseamna ca este un smartphone bun. La unele capitole pierde in fata modelelor anterioare.
- Ecran: 5.2 inch cu rezolutie 1440 x 2560 pixeli (~565 PPI)
- Procesor: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 (Quad-core (2×2.15 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo)
- GPU: Adreno 530
- RAM: 4 GB
- Memorie interna: 32 GB sau 64 GB, microSD pana la 245GB
- Camera: principala de 12MP, f/1.8, 26mm, stabilizare optica, focalizare laser, dual LED, senzor de 1/2.3 inch, 1.55 microni dimensiune pixel, filmare 2160P la 30FPS, HDR, stereo sound. Camera frontala de 5MP cu f1/8, 23mm, stabilizare optica, filmare Full HD, HDR
- Baterie: 3000 mAh
- Sistem de operare: Android 6 Marshmallow
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth, senzor de amprenta, port USB-C, fast charging (50% in 30 min)
Design
Sa spui ca HTC 10 este un telefon urat ar fi cam de prost gust. In comparatie cu ce modele s-au lansat anul acesta, HTC 10 este chiar un model reusit, cu detalii foarte interesante, finisaje foarte precise si feeling premium.
Carcasa metalica cu decupaje de inalta precizie il fac sa iasa in evidenta imediat. Spatele usor rotunjit iti permite sa il utilizezi intr-un mod foarte confortabil, fara grija ca ai putea sa-l scapi pe jos. Gripul este excelent, se poate utiliza cu o singura mana si incape in orice buzunar.
Combinarea sticlei cu metalul s-a realizat foarte bine, astfel ca nu exista locuri unde imbinarea este slab facuta si sa te taie la deget. Tin minte ca la Galaxy S6 Edge, sticla curbata de pe margine si rama metalica nu erau imbinate foarte bine, iar in unele locuri exista riscul sa ramai fara epiderma de pe deget.
Ceea ce m-a deranjat la HTC 10 este lentila camerei iesita cu cativa mm in afara carcasei. Sa fim seriosi, de cata inginerie este nevoie sa integrezi complet camera in carcasa? Vorbim de cativa mm care fac diferenta dintre o experienta de nota 10 si una foarte enervanta.
HTC 10 are 9 mm grosime. Credeti ca era o problema daca avea 9.1 sau 9.2 mm, iar camera era complet integrata? Va spun ca nu era nici o problema, ba chiar era de apreciat ca puteai sa lasi telefonul pe o suprafata plata fara sa se balangane cand vrei sa notezi un mesaj.
Come on HTC, toti stim ca se putea, dar ai vrut sa urmezi concurenta! Dar asta nu inseamna ca ce au facut altii este neaparat corect si tu trebuie sa ii urmezi.
O alta buba de design este difuzorul de tip subwoofer amplasat pe buza inferioara. Cunosc poveste de la alte telefoane: acel difuzor este acoperit imediat cand te joci, deci devine inutil. Despre sistemul audio discutam ceva mai incolo.
Un singur lucru mai am de comentat asupra design-ului. Nu stiu daca este o problema la toate modelele sau doar la cel pe negru, insa in zona jack-ului audio, vopseaua a inceput sa se cojeasca pe muchia ascutita. Este fix intre imbinarea dintre metal si antena din plastic amplasata pe buza superioara, de la jack-ul audio. Din pacate nu am apucat sa pozez aceasta problema, insa nu am nici un motiv sa scriu de rau despre HTC, cum probabil o sa incepeti sa credeti si sa ma injurati prin comentarii.
Sistem de operare
Pe scurt, HTC 10 ruleaza Android Marshmallow direct din cutie. De cand a ajuns la mine a primit 2 actualizari care remediau cateva bug-uri si aduceau imbunatatiri, in special pe partea foto. Au venit atat de repede actualizarile incat nu am apucat sa folosesc telefonul prea mult fara ele si sa imi fac o parere despre ceea ce remediaza si ce lucruri in plus sunt aduse.
Interfata HTC Sense putem spune ca a ajuns la maturitate si este cea mai buna de pana acum. Mai mult de atat, este cu siguranta cea mai buna interfata de pe un telefon Android. Bate tot! HTC si Google au colaborat in acest sens si au reusit sa pastreze doar aplicatiile cele mai bune, iar design-ul propus de HTC este simplu, elegant si cu cateva imbunatatiri pe ici pe colo, care fac experienta cu Android la fel de buna ca pe un Nexus.
Cu toate aplicatiile necesare instalate, nu am primit nici macar 1 crash sau o eroare. Interfata a continuat sa fie fluida si rapida ca in primele secunde de la pornire. Organizarea meniului este foarte buna, ai suficiente metode de personalizare, insa in mare parte este identica cu interfata de pe HTC One M8 sau M9. Difera doar numarul de aplicatii instalate, de data aceasta mult mai putine, ramanand doar cele de baza. Bravo HTC! Bravo Google!
Ecran, difuzor, casti, senzor de amprenta
Ecranul lui HTC 10 este la fel de bun precum au fost si ecranele de pe modelele anterioare. Iti dai seama imediat doar dupa culori si dupa nuanta de alb imaculat ca ai in fata un Super LCD de la HTC. Da, stiu, nu HTC produce ecranul, insa l-au optimizat foarte bine.
Desi nu avem aparate cu care sa masuram acuratetea culorilor, luminozitatea si alte nebunii, avem ochi suficienti de buni incat sa ne dam seama doar din privire cand un ecran este bun sau nu. Tin minte ca HTC M8 m-a impresionat cu ecranul sau. Culorile au fost naturale, albul avea o tenta calda si naturala, luminozitatea era puternica chiar si in bataia soarelui, nimic de reprosat. Credeti ca s-a schimbat ceva? Nimic, doar rezolutia. Ecranul a ramas la fel de bun si pe HTC 10, cu mentiunea ca luminozitatea a crescut si mai mult, iar in bataia soarelui nici pune piedica.
Difuzoarele sunt….off HTC. Sa va explic ce a facut HTC in caz ca nu stiti. Au renuntat la difuzoarele frontale BoomSound si au implementat un alt sistem. In grila de jos de langa mufa USB Type C au introdus un difuzor care reda doar sunetele joase, iar difuzorul de convorbiri a devenit si difuzor pentru muzica, capabil sa redea doar sunetele inalte.
Combinatia asta nu este atat de reusita precum speram din urmatoarele motive: sunetul nu ajunge uniform la ureche, astfel ca multe ori o sa auzi doar sunetele inalte, difuzor subwoofer fiind poate acoperit.
Subwoofer-ul nu este atat de spectaculos. De fapt, am vazut telefoane care redau un bass mai clar si mai puternic. Si ma refer la iPhone aici. In schimb, difuzorul pentru inalte este chiar bun, redand vocea cu o claritate de nota 10 si la un volum nu neaparat ridicat.
HTC a pastrat in sistemul de operare functiile audio care ar trebui sa imbunatateasca experienta acustica, insa mare lucru nu au ajutat. Cand asculti muzica la difuzoarele lui HTC 10 poti alege doar intre modul Music sau Cinema, fara egalizator din pacate. Alte setari nu poti sa faci.
Cand conectezi o pereche de casti vei observa ca poti alege dintr-o serie de profiluri presetate de HTC in functie de tipul castilor, majoritatea in-ear. Sau poti sa iti faci tu un profil pentru castile tale, insa nu in modul clasic cum te-ai fi asteptat, cu egalizator. Ci doar reglezi volumul pentru diferite sunete pe care acesta le va reda, iar tu selectezi volumul minim la care poti destinge sunetele. Frectie la picior de lemn, sincer.
Am folosit castile de strada, Sony MDR-XB450BV, dar si cele din pachet. Pot spune ca sunt cele mai bune casti pe care le primesti in pachet cu un telefon. Si punct. Cat despre utilizarea lui cu castile mele, am fost placut impresionat de volum si de claritate. Chiar daca nu am putut sa imi fac setarile dupa bunul plac, am fost multumit de experienta acustica la casti.
Pentru ca difuzoarele nu sunt deloc impresionante. HTC One M8 are un sistem mult mai bun fata de acest model. Si cu asta am v-am lamurit.
Camera foto pot spune ca este buna si atat. Deja nu mai pot face diferente intre camere, toate fiind aprope identice. Singura modalitate de a observa diferenta intre camera lui HTC 10 si alt telefon, sa zicem S7, este sa fac poze identice si sa le compar.
Camera este foarte buna la capitolul foto, declanseaza instantaneu, ai setari suficiente pentru tot ce ai nevoie, inclusiv mod manual de unde poti seta absolut orice. Am facut foarte multe fotografii, iar singurul minus pe care l-am gasit a fost noapte.
Fotografiile realizate noaptea nu sunt cele mai clare, timpul de expunere fiind foarte ridicat si risti sa ramai cu dungi de lumina, oricat ai incerca sa stai cu telefonul nemiscat. Insa per total sunt multumit si nu am ce sa reprosez la acest capitol. Cum spuneam, termeni de comparatie cu alte telefoane sunt greu de facut, cel putin de catre noi. Insa suntem convinsi ca diferente sunt prea mici incat sa fie bagate in seama.
https://youtu.be/5o1YW0lsKQ8
https://youtu.be/XYbRsQUtD4U
https://youtu.be/phetJLFtfhg
https://youtu.be/_nzi9MmdTzA
Senzorul de amprenta integrat in butonul Home este precis in 95% din cazuri. De multe ori nu recunoaste amprenta din prima, insa m-am obisnuit cu ideea. Butonul Home este senzitiv si trebuie doar sa il atingi, nu sa apesi. Este bine ca i-au implementat si alta functie, nu doar de senzor de amprenta.
Autonomie baterie
Aici avem un campion, pentru ca bateria de 3000 mAh iti poate oferi si 2 zile de utilizare daca nu abuzezi de internet. Eu l-am utilizat in permanenta cu internetul activat, 4G pana la birou si acolo wireless. Pe drum ascultam muzica la casti, citeam stirile in metrou, iar la birou mai intram pe Facebook. Acasa l-am in cateva jocuri marunte, camera foto foarte mult pentru ca sunt cu casa in lucru si mi-am dorit sa am amintiri berfore and after, deci a fost muncit.
Seara ramaneam cu 30% baterie, ceea ce nu este rau deloc. Daca stiam sa manageriez mai bine consumul de energie, opream datele cand trebuia, foloseam si modul eco, puteam sa prind si mai mult. De aceea va spun ca daca sunteti un utilizator moderat o sa fiti incantati. Plus ca se incarca foarte repede!
Altele
Am decis sa fac si aceasta categorie pentru ca am cateva lucruri sa va spun. Lucruri pe care nu le pot arunca in articol printre randuri. HTC 10, cel putin modelul meu, a venit cu o serie de probleme, si am fost tras de urechi de cativa fani HTC cand am spus aceste lucruri, pe motiv ca nu ar fi adevarate. Insa intr-un final am primit un feedback de la alti posesori de HTC 10 care mi-au dat dreptate.
De cand am luat telefonul si l-am scos din cutie, supraincalzirea mi-a dat batai de cap. Inca de la primele secunde de la pornite telefonul s-a inchis incat puteai sa prajesti un ou pe el. Sa nu mai spun de lag-ul infect pe care l-am avut o zi intreaga, incat nici pe Facebook nu puteam sa intru normal.
Temperatura ridicata era prezenta si in idle, cand telefonul nu era conectat la internet. Nu imi explic ce se intampla in interiorul lui, caci nimic nu rula in acel moment. Dupa cateva zile, sa zic 3-4, problema cu supraincalzirea excesiva a disparut.
Insa a reaparut in reprezi random la putin timp dupa. De exemplu, imediat cum porneam datele mobile si intram pe Facebook, trebuia sa folosesc o pereche de manusi. La fel si cand voiam sa fac o fotografie. Nu treceau 5 secunde ca spatele telefonului frigea mai ceva asfaltul de pe jos.
Atentie, NU DE FIECARE DATA SE SUPRAINCALZEA! Aveam momente in care puteam sa utilizez telefonul si sa ramana la o temperatura normala, iar alteori sa friga. Din pacate aceasta problema mi-a fost confirmata si de alti posesori de HTC 10 si sper sa fie doar o problema software si sa se remedieze curand.
Aspecte PRO
- Fluiditate, telefonul zboara in orice aplicatie, fara lag sau crash-uri. Exceptie facand problema de care v-am amintit putin mai sus.
- Display de nota 10. Daca vreti un telefon cu ecran care sa redea culorile cat mai natural, HTC 10 este solutia
- Design reusit, compact si usor de utilizat cu o singura mana
- Baterie generoasa si incarcare rapida
- Camera rapida
- USB C
Aspecte CONTRA
- Supraincalzire excesiva
- Senzorul de amprenta mai da rateuri uneori
- Sistemul audio slabut in comparatie cu alte telefoane
Pret si disponibilitate
Am observat ca este cam greu sa gasesti HTC 10 pe la noi. Nu stiu de ce, dar mereu am vazut stocuri epuizate sau doar o singura variante de culoare.