Huawei ne-a demonstrat inca de la P8 Lite ca pot oferi telefone accesibile foarte bune. Seria Lite este pozitionata foarte bine la granita dintre 900 si 1000 de lei, adica acolo unde se vand cele mai multe telefoane. Drept dovada, seria Lite de la Huawei are un succes fantastic. Cel mai recent este modelul P10 Lite, iar eu l-am avut la teste o perioada buna de timp incat sa-mi formez o opinie.
Design
Huawei P10 Lite vine impachetat intr-o cutie de carton in care o sa gasesti castile, cablul micro USB si alimentatorul. La primul contact o sa observi un telefon aratos ce iti ofera o senzatie premium.
P10 Lite este realizat din sticla pe ambele parti si metal pe margine. Asta il transforma automat intr-un magnet de amprente, insa ce mai conteaza cand ai combinatie atat de reusita la un pret mic?
Senzorul de amprenta este situat pe spate, iar asta il face foarte usor de accesat cu degetul aratator. Il prefer aici decat pe partea frontala.

Butoanele de volum si cel de power sunt pe partea dreapta, iar pe partea stanga gasesti slotul pentru SIM. Jos ai difuzorul, portul de incarcare si sus jack-ul pentru casti.
Este foarte confortabil de utilizat chiar si cu o singura mana. Dimensiunile il ajuta in acest caz si il fac un telefon compact in comparatie cu alte modele de pe piata.
Marginile ecranului sunt cat se poate de subtiri, iar acest lucru se simte cand il strangi in mana. Sunt convins ca pe viitor vor elimina si celelalte margini.
Fiind din sticla pe ambele parti il poti strica mult mai usor. Nu l-am scapat niciodata, insa v-as recomanda o husa daca stiti ca sunteti mai neindemanatici.
Plus ca daca ai mainile ude sau transpirate, contactul cu telefonul devine o problema, acesta alunecand foarte repede din mana.
Ce nu mi-a placut a fost amplasarea jack-ului de casti in partea de sus. Nu are sens si strica si design-ul telefonului, iar apa intra mai usor pe acolo daca ploua afara.
Camera
Camera lui P10 Lite este o unitate de 12MP cu F/2.2 si filmare Full HD cu 30FPS. Camera frontala are 8MP si F/2.0 cu filmare Full HD.
Pozele realizate cu camera principala sunt foarte bune pentru segmentul de pret in care se claseaza telefonul. Doar ca ecranul telefonului te pacaleste dupa ce ai realizat fotografia. Nu se vede clar, ai impresia ca ceva nu este in regula. Cand scoti fotografia pe un ecran mai mare o sa vezi ca totul arata mai bine.
Culorile sunt naturale, dar in unele momente cand lumina este mai puternica intervine suprasaturarea. Camera are multe efecte de infrumusetare a fetei si filtre care pot deveni foarte deranjante. Trebuie sa dezactivezi cateva functii ca sa ai o fotografie curata.
Pe timp de noapte nu se descurca prea bine. Timpul de expunere este mai mare si neavand stabilizare de imagine pozele nu sunt prea grozave.
V-am lasat mostre foto si video ca sa vedeti cu ochii vostri.
Performante
Mai alege cineva telefonul dupa benchmark-uri? Sper ca nu, a trecut moda cu punctele din AnTuTu. Totusi, de dragul vremurilor bune am decis sa rulez testul si am scos 59.937 puncte. Este situat pe la mijlocul clasamentului.
Degeaba va spun cat a scos in AnTuTu ca in activitatile de zi cu nu o sa vezi nici o diferenta intre P10 Lite si Galaxy S8. Ambele se misca la fel de rapid, diferenta consta in interfata fiecarui telefon si de efectele de tranzitie.
Eu mi-am instalat toate aplicatiile de pe iPhone si am vrut sa vad daca se descurca la o utilizare intensa. Am ramas surprins. Se misca foarte bine in 90% din timp, insa uneori sughite. Aplicatiile uita sa se mai incarce, mai primesti un crash, un ecran alb, dar este normal. Este un Android de buget, nu poti avea pretentii prea mari. Un utilizator normal nu o sa bage de seama.
Este bun si pentru gaming daca doriti un telefon pe care sa va jucati titlurile preferate. Este puternic pentru orice task atata timp cat puteti accepta ca nu de fiecare data o sa zboare. Sa fim intelegatori. 🙂
Soft
Telefonul ruleaza Android 7 cu interfata proprietara Huawei. A evoluat mult, insa nu este deloc pe gustul meu daca vreti o parere subiectiva. Ofera foarte multe posibilitati de personalizare cum rar mai vezi pe un telefon in zilele astea. Poti face toti ce-ti trece prin cap, de la font si ordinea butoanelor Android pana la wallpaper-uri sau interfata. Poti alege o interfata cu meniu de aplicatii sau o interfata simpla fara setar de aplicatii in stilul iOS.
Din fabrica vine cu o gramada de aplicatii si jocuri pe care le poti sterge. Asta nu mi-a placut niciodata la telefoanele cu Android. Prefer sa imi aleg eu ce sa aplicatie sa-mi instalez. Totusi, doar una mi s-a parut utila. Nu stiu daca e propritara Huawei sau nu, insa te ajuta sa iti optimizezi telefonul, sa il protejezi de virusi si sa salvezi din memorie.
Bateria
Unitatea de 3000 mAh instalata in P10 Lite este o placere. Autonomia este ridicata si la finalul zilei ramaneam cu 30-40% baterie, iar incarcarea este destul de rapida.
Pret si disponibilitate
Huawei P10 Lite il gasiti la eMAG la pretul de 1149 lei sau la PC Garage la pretul de 1148 lei. Este un telefon foarte bun pentru persoanele care nu doresc sa arunce multi bani pe un telefon si care sa ii tina 2 ani aproximativ. Face fotografii foarte bune pentru acest segment de pret, bateria este foarte buna, iti ofera senzatia de telefon premium cand il vezi si cand il atingi si poate fi utilizat si cu doua SIM-uri.