Site icon Arena IT

Fan Review: Impresii după 10 zile cu Xiaomi Smart Band 9 Active

La final de februarie am lansat un concurs care oferea drept cadou un Xiaomi Smart Band 9 Active (review aici), pe care l-a câștigat Florin Lungu. Ne-am înțeles cu el să ne scrie un mic review, după cum v-am obișnuit.

Textul de mai jos îi aparține în totalitate, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să verificăm doar modul de scriere. Sper să vă placă. 🙂

Sunt fericitul câștigător al unei brățări Xiaomi Smart Band 9 Active, în urma concursului organizat în februarie, așa că am să încep cu mulțumiri către ArenaIT pentru această oportunitate. Trebuie să menționez că am încercat pe termen scurt mai multe modele de brățări sau ceasuri smart, în mod special cele de la Xiaomi, însă personal nu am deținut niciuna până acum.

Nu am să intru în foarte multe detalii, pentru asta există deja un review foarte bun pe site. Eu am să încerc să las câteva impresii după 10 zile de utilizare constantă.

Despre design nu sunt foarte multe de spus. Aspectul clasic, cu brățara din silicon și „pastila” cu display ce poate fi folosită și separat, însă am rămas impresionat de cât de ușoară este și cât de bine se „așează” (cel puțin pe mâna mea), fiind foarte confortabilă atât în timpul zilei, cât și în timpul somnului sau al unui antrenament. Nu mi s-a întâmplat să se desfacă brățara, însă, în timp, dacă sunt probleme, aceasta poate fi schimbată destul de ușor.

Display-ul, fiind unul TFT, nu este cel mai bun de pe piață, însă este suficient din punctul meu de vedere. Cu luminozitatea la maximum, nu am întâmpinat probleme nici în lumina soarelui. Aș fi preferat niște margini mai subțiri și un buton fizic, însă pot trece peste. Sunt disponibile patru fețe de ceas în același timp, doar două dintre ele putând fi schimbate cu altele predefinite sau cu unele pe care le poți personaliza cu propria poză. Meniul este unul intuitiv și personalizabil din aplicație.

Dacă tot am menționat aplicația, nu mică mi-a fost mirarea când am avut ceva probleme de conectare a brățării cu Mi Fitness, mai ales că era tot un telefon Xiaomi. Practic, am avut nevoie de mai multe încercări până să o „vadă” în aplicație. Având o problemă cu telefonul principal, momentan am în uz un model mai vechi – Xiaomi Mi 9 Lite –, de aceea este posibil să fie o problemă de la acesta, mai ales că pe alte 2-3 telefoane pe care am încercat totul a mers foarte rapid și fără probleme.

Notificările de pe telefon sunt aproape instante și pot fi citite destul de ușor, însă fără a putea interacționa cu acestea. De asemenea, se pot selecta exact aplicațiile de la care vrei să primești notificări pe brățară.

Despre acuratețea senzorilor nu pot spune foarte multe, neavând un termen de comparație mai precis. Cu mici excepții, pare a fi decentă. Oricum, aceste date trebuie să fie mai mult orientative. În ceea ce privește activitățile sportive, pot spune că am testat cu adevărat doar alergarea în aer liber în această perioadă (din cele 50 de moduri disponibile). Neavând GPS incorporat, se folosește de senzorii telefonului, de aceea dă mici erori în statistici, însă într-o marjă acceptabilă. Din nou, este posibil să fie o problemă și de la telefon, în cazul meu. „Mișcarea” – calculată atunci când sunt înregistrați mai mult de 100 de pași pe minut sau ritmul cardiac depășește maximul de până atunci cu 64% – este înregistrată cu o acuratețe destul de bună.

Măsurarea nivelului de stres mi-a dat impresia că ar fi o funcție doar de marketing, însă este doar o opinie personală. Monitorizarea somnului este o funcție importantă pentru mine și am tot citit că ar avea de suferit pe Xiaomi Smart Band 9 Active. Am întâmpinat unele erori, în sensul că a înregistrat câteva „nap-uri” (somn sub 3 ore) de 15-25 de minute, deși nu eram nici măcar întins în acele momente. În 10 zile s-a întâmplat de 3 ori. În timpul nopții, însă, ca perioadă de timp are o acuratețe surprinzător de bună și înregistrează fiecare trezire. Despre precizia datelor oferite (etapele somnului, ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge, scorul respirației) nu pot să îmi dau cu părerea, însă poți să îți faci o idee cât de bine ai dormit sau nu.

Opțiunile de control al camerei telefonului sau al muzicii sunt și ele foarte utile și funcționează foarte bine.

Eu sunt genul care încearcă să profite de fiecare opțiune pe care o oferă un gadget, așa că, imediat ce am scos-o din cutie, am activat toate notificările de pe telefon, am setat monitorizarea continuă a ritmului cardiac și a saturației de oxigen, am setat luminozitatea la maximum și am activat opțiunea „raise to wake”, cu blocarea ecranului la 20 de secunde. În aceste condiții, autonomia abia a trecut de 3 zile. Prin simpla dezactivare a opțiunii „raise to wake”, după 6 zile bateria e la 70%, deci duce lejer cele 18 zile garantate de producător. În timp, probabil voi găsi o modalitate mai bună de a atinge o autonomie satisfăcătoare, folosind toate funcțiile care mă interesează.

Una peste alta, Xiaomi Smart Band 9 Active consider că are un raport bun preț/calitate, oferind funcțiile de bază pentru o astfel de brățară, nefiind neapărat pentru pretențioși. Cu siguranță, însă, își găsește utilitatea în viața de zi cu zi.

Exit mobile version