Site icon Arena IT

Review kit memorie RAM DDR4 Apacer Blade 16 GB 3000 Mhz CL16

Ce faci când vrei să-ți construiești un nou sistem de calcul? Păi consulți oferta magazinelor de specialitate, alegi componentele, în funcție de buget și nevoi, și aștepți cu mare entuziasm să-ți sosească jucăriile, ca să te pui pe șurubărit. Totuși, sunt convins că la un moment dat ai avut o mare dilemă cu privire la memoria RAM, dacă să alegi un kit ieftin, la frecvență mică, sau unul high-end, cu frecvență ridicată și latențe foarte strânse. Spre deosebire de plăci de bază, plăci video și medii de stocare solid state, despre care se discută intens pe site-urile de profil, memoriile RAM nu beneficiază de foarte multe analize și comparative, așadar nu e de mirare că o bună dintre utilizatori nu cunosc avantajele unui kit de memorie performant sau ce tipuri de aplicații impun utilizarea unor astfel de memorii.

Ca să vă lămuresc, un kit de memorie high-end integrează IC-uri binnuite, care să permită atingerea unor frecvențe de lucru ridicate, fără a fi necesară o creștere exagerată a latențelor. O frecvență de lucru ridicată, în combinație cu un set de latențe strânse, asigură o lățime de bandă mai mare, lucru care, în anumite circumstanțe, poate livra un spor considerabil de performanță. Desigur, un kit la frecvență ridicată are tendință de a-și arăta avantajele doar în anumite tipuri de aplicații, considerate CPU intensive. Aici mă gândesc în principal la utilitarele de arhivare, precum WinRar, la Photoshop, la diverse aplicații de computing și de compilare, dar și la jocuri, preponderent cele open world, ca Witcher 3 sau GTA V. Un kit de memorie performant asigură rezultate foarte bune și în benchmark-uri, ca WPrime sau Cinebench, însă sunt oarecum convins că acest detaliu este important doar pentru entuziaștii pasionați de overclocking.

Un aspect pe care trebuie să-l aveți în vedere atunci când doriți achiziționați un set de memorii high-end este compatibilitatea. Plăcile de bază Intel cu chipset-uri ce nu sunt destinate overclocking-ului (H110, B150, H170, B250, H270 etc.) pot rula memorii la frecvențe de maxim 2400 Mhz. Dacă doriți să mergeți pe un kit mai performant, să zicem unul de 3000 Mhz, atunci va trebui să alegeți o placă de bază Z170 sau Z270 pentru Intel și B350 sau X370 pentru AMD. Chiar dacă nu se impune utilizarea unui procesor cu multiplicator deblocat (seria K), ridicarea frecvenței peste cea standard de 2133 Mhz este, în teorie, overclocking. După cum probabil știți, în cazul microarhitecturilor Intel Skylake și Kaby Lake, controller-ul de memorie este integrat direct pe procesor, așadar, în anumite situații, rularea memoriilor la frecvența garantată de producător, prin activarea profilului XMP sau prin setarea manuală a parametrilor, poate duce la o creștere considerabilă a temperaturilor de la nivelul procesorului. Acestea fiind spuse, aveți nevoie și de soluție de răcire potentă, cu un coeficient de răcire ceva mai bun decât un cooler stock.

Astăzi am să vă vorbesc despre Apacer Blade, un kit de memorie DDR4 dual channel cu capacitate de 16 GB, frecvență de 3000 Mhz și latențe 16-16-16-38. Mulți dintre voi probabil că nu ați auzit până acum de taiwanezi, mai ales că nu au încă un canal de distribuție foarte bine dezvoltat în Europa, însă compania are un portofoliu bogat de produse, distribuit pe mai multe categorii, pe baza unor criterii ce țin de performanță și preț. Memoriile din seria Blade aduc un design agresiv, care, după cum sugerează și numele, este inspirat din cel al unui cuțit de vânătoare. Apacer Blade vine în configurații dual channel sau quad channel, cu capacități de 8, 16 32 și 64 GB și la frecvențe cuprinse 2800 – 4133 Mhz. Din ce am văzut, producătorul a lansat și câteva variante cu iluminare, pentru cei preocupații de LED-uri și alte astfel de nebunii. Memoriile sunt optimizate pentru platformele Z170, X270 și X99. Nu cunosc încă detalii cu privire la compatibilitatea cu platforma AM4, însă nu cred că ar trebui să existe probleme având în vedere că întreg line-up-ul integrează IC-uri Samsung B-Die, cu aranjament single side. Singurul dezavantaj din punctul meu de vedere este garanția – doar 3 ani de zile. Majoritatea competitorilor se încumetează să ofere garanție pe viață și mă declar profund dezamăgit de această decizie a chinezilor. Kit-ul este listat pe site-ul Newegg la prețul de 145.99$ (aprox. 600 Lei) și, din ce am auzit, ar trebui să ajungă cât de curând și în oferta magazinelor din Europa.

Specificații:

Sistem de test:

Ambalaj și design

Modulele vin ambalate într-un blister, acoperit printr-o cutie de carton decupată, pe care sunt inscripționate specificațiile cheie, certificarea XMP 2.0 și câteva elemente de identificare. În cutie nu am găsit nici un manual de instrucțiuni, stickere sau alte accesorii, însă, din ce am văzut până acum, mai toți producătorii merg pe o practică similară în cazul memoriilor RAM.

Legat de aspectul heatspreader-urului, aici intervine o chestiune de gust. Pentru mine, Apacer Blade aduce un design solid, care, după cum vă spuneam și mai sus, este inspirat din cel al unui cuțit de vănătoare. Heatspreader-ul este foarte bine închegat și, cred eu, destul de eficient în disiparea căldurii. De aici tragem concluzia că avem de-a face cu un kit destinat overclockerilor și mai ales gamerilor.

Finisajul este în mare parte negru, mat, excepție făcând cuțitul de pe părțile laterale, care aduce un aspect zimțat și semilucios, și porțiunea superioară, ce este realizată dintr-un policarbonat transparent, de culoare roșie. Nu uitați că Apacer oferă seria Blade și în variante cu iluminare LED, așadar este foarte posibil ca această secțiune din policarbonat să fie prezentă pentru a menține același aspect pentru toate produsele din gamă, dar și pentru a reduce din costurile de dezvoltare și de fabricație.

Pe fiecare modul este prezentă o etichetă cu modelul, frecvența de funcționare și câteva elemente unice de identificare. Dacă din diverse motive se dorește detașarea heatspreader-ului, acest lucru se poate realiza prin deșurubarea celor 2 șuruburi din partea superioară, thermal pad-urile nefiind lipite de IC-uri. Astfel, se obține o reducere considerabilă a înălțimii memoriilor, de la 46 mm la doar 33 mm. Totuși, este posibil ca performanțele în overclocking să fie ușor afectate.

Sub radiator, găsim 8 IC-uri Samsung B-Die, în aranjament single sided. Din ce am văzut până acum, pe alte kit-uri de memorie, IC-urile Samsung B-Die sunt extrem de stabile și relativ potente în ceea ce privește overclocking-ul. Rămâne de văzut cum se va descurca Apacer Blade din acest punct de vedere.

Pe majoritatea plăcilor de bază cu chipset Z170, Z270 sau X99, urcarea memoriilor până la frecvența de 3000 Mhz se poate face prin activarea profilului XMP. La mine, pe ASUS Z170 Pro Gaming, a funcționat fără probleme, printr-un singur click. Deși nu apar pe lista de compatibilitate (QVL) a plăcii de bază, memoriile s-au dovedit a fi extrem de stabile. Nu am avut parte de crash-uri sau alte anomalii, iar rularea unui loop de teste în Memtest86+ timp de 15 – 16 ore nu a arătat absolut nici o eroare.

Pentru testare, am ales o suită de teste menite să ofere o estimare asupra performanțelor acestui kit de memorie. Pe lângă acesta, am mai avut pe mână și HyperX Fury Black 16GB 2133 Mhz (CL14), Corsair Vengeance White LED 16 GB 2666 Mhz (CL16), Patriot Viper 4 Series 8 16 GB 3000 Mhz (CL16), G.SKILL TridentZ F4-320015D 3200 Mhz 16 GB(CL15) și G.SKILL TridentZ F4-3600 16 GB (CL16). Rezultatele de mai jos, înregistrate în AIDA64, Maxxmem, WPrime și SuperPi Mod XS 1.5, pot fi utilizate în scopuri comparative, spre a vă face o idee asupra diferențelor de performanță dintre diverse kit-uri ce rulează la frecvențe cuprinse între 2133 și 3600 Mhz, cu latențe CL14, CL15 și CL16.

wPrime v2.10 (rezultatele mai mici sunt mai bune):

MaxxMEM:

SuperPi Mod 1.5 XS (rezultatele mai mici sunt mai bune):

AIDA64 Memory Read:

AIDA64 Memory Write:

AIDA64 Memory Copy:

AIDA64 Memory Latency (rezultatele mai mici sunt mai bune):

După câteva minute de ajustări și încercări, am reușit să urc kit-ul la frecvența de 3333 Mhz, cu latențe 17-17-17-39 și tensiune de alimentare de 1.39V. Bănuiesc că IC-urile sunt deja binnuite la sânge încât să ruleze la frecvența de 3000 Mhz în condiții de maximă stabilitate, așadar potențialul de overclocking nu este din cale afară de impresionant. Kt-ul a fost testat atât pe platforma Z170, pe o placă de bază ASUS Pro Gaming, cât și pe Gigabyte AORUS GA-Z270X-Gaming 7 și Intel Core i7-7700K, iar rezultatele au fost similare. Maximul atins, cu un singur modul instalat, a fost de de 3466 Mhz, la o tensiune de 1.42V și latențe 19-19-19-40, însă în acest caz m-am lovit cu unele probleme de stabilitate. În ciuda IC-urilor Samsung B-Die, exemplarele primite la review nu au reușit să obțină rezultate foarte bune în overclocking.

Concluzie

Apacer Blade DDR4 16 GB 3000 Mhz CL16 este un kit de memorie high-end, ce se face remarcat atât prin design-ul agresiv, gândit pentru configurațiile de gaming, cât și prin performanțele mai mult decât decente. Dat fiind faptul că nu se află încă în oferta magazinelor din Europa, nu vă pot oferi informații concrete cu privire la raportul preț/performanță, însă mă gândesc că pricing-ul ar trebui să fie foarte similar cu cel al competiției (200 – 230 Euro). Totuși, mă declar un pic dezamăgit de potențialul de overclocking. În general, modulele bazate pe IC-uri Samsung B-Die se bucură de un headroom de overclocking ceva mai generos.

Exit mobile version