Unboxing si design
Experienta de unboxing este una unica, fiind o cutie mare si de buna calitate, protejeaza mouse-ul de orice problema. Insa la interior or sa ai o surpriza cand vei gasi toate accesoriile. Niciodata nu am vazut un pachet mai complex decat acesta.
In pachet am gasit, pe langa mouse si cablul USB detasabil, switch-uri OMRON ce pot fi schimbate dupa ce primul set se uzeaza, un suport de incarcare, cheita de fixare si sticker magnetic cu sigla ROG.
Totul este aranjat frumos in spuma protectoare, senzatia fiina una deosebita, mai ales ca nu este un mouse oarecare. Cat despre design, as prefera sa las fotografiile sa vorbeasca de la sine, dupa care am ceva de adaugat.

Este un mouse foarte mare, v-ati dat probabil seama. Si asta este intradevar o problema, pentru ca prin mare vreau sa zic FOARTE mare. Mie imi plac soarecii mai mari, sa-i pot tine bine in mana. Dar acesta este putin cam mare fata de preferintele mele si cam greu.
Nu este un defect ci tine de preferinte. Am intalnit persoane care considera acest mouse drept foarte confortabil. Depinde si de lopetile voastre 🙂 Butoanele laterale, 6 la numar, sunt spre surprinderea mea, foarte confortabile.
De obicei, un mouse cu butoane laterale te impiedica sa faci anumite lucruri, insa in acest caz, cand lasi degetul mare pe latura stanga, nu te va deranja. La fel se intampla si cu butoanele amplasate langa clik-ul stanga. Sunt amplasate foarte corect astfel incat sa nu le apesi din greseala.
Baza mouseu-lui este din magneziu si ii ofera durabilitate, insa in acelasi timp incearca sa ramana in limitele normale ale greutatii. Suprafata este din plastic mat si nu iti va aluneca mana in sesiunile mai lungi de gaming.
Suportul de incarcare, de fapt haideti sa ii spunem docking station, ca suna mai bine, iti permite sa incarci mouse-ul cand bateriile acestuia s-au golit. Si acesta are o baza solida ce nu aluneca pe birou.
Specificatii
- Senzor: laser, PixArt 9800
- DPI: 8200
- Numar butoane: 12
- Memorie interna: da
- Switch-uri OMRON
- Polling rate 1000 Hz fara fir si 2000 Hz pe fir
- Baza din aliaj de aluminiu
- Iluminare RGB
- Lungime cablu: 2 metri
- Greutate: 178.5 grame
Pareri din utilizare
In primul trebuie sa aflati ca senzorul este un Pixart 9800 ce foloseste tehnologia laser. Il mai intalnim si pe alti soareci mai scumpi, deci nu este o surpriza ca si ASUS a decis sa il utilizeze pe modelul Spatha.
Pe langa senzorul laser de buna calitate, switch-urile sunt OMRON asa cum probabil v-ati asteptat. Durata lor de viata este de 20 de milioane de click-uri, dupa care ii poti schimba cu celalalt set din pachet.
Inainte sa imi ajunga acest mouse in teste, am testat cam 4 modele diferite. Termen de comparatie am avut, insa nu faceau parte din aceeasi clasa, deci nu are rost sa discut despre asta. In rest, trebuie sa stiti ca am utilizat mouse-ul pe wireless in 80% din timp.
Mi-am facut setarile dupa bunul plac din driver-ul ROG Armoury si am trecut la treaba. M-am jucat Tomb Raider, Overwatch, GTA V si LoL, atunci fiind singurele jocuri disponibile la mine in PC. Tot atunci am realizat si un lucru foarte important, si anume faptul ca nu pot controla foarte bine mouse-ul.
Mi-a luat cam o saptamana sa ma obisnuiesc cu forma acestuia si sa pot performa mai bine in jocuri. M-am balbait putin in butoane si in miscari, fiind un mouse masiv. Insa imediat cum te acomodezi cu el vei remarca o schimbare.
Daca o sa ai ocazia sa folosesti acest mouse in jocuri, incearca sa iti pastrezi calmul daca la inceput nu te intelegi cu el. Acorda-i o sansa si vei uita imediat de orice alt mouse pe care l-ai avut pana in acel moment.
Pentru ca Spatha este doar un animal salbatic ce trebuie imblanzit, dupa care vei intelege de ce se in stare. Precizia este milimetrica, fie ca vrei sa tintesti capul adversarului sau sa editezi o fotografie in Photoshop.
Un alt aspect important este suprafata pe care o sa il folositi. Daca iti permiti un mouse precum acesta, sper ca iti permiti si un mousepad de buna calitate, nu o bucata de tricou. Eu l-am folosit pe un mousepad ASUS Echelon de buna calitate, unde a fost si echilibrat initial.
Inainte sa utiliezi mouse-ul pe o suprafata noua este recomandat sa ii calibrezi senzorul pentru o experienta cat mai buna. Nu iti recomand sa il folosesti pe birou, desi s-ar misca bine.
Autonomia bateriei este surprinzator de buna. Nu l-am lasat niciodata sa se descarce pentru ca am avut mereu reflexul ca seara sa il pun la incarcat. Insa ca sa va faceti idee, m-am jucat aproape o zi intraga in modul wireless si bateria nu a dat semne de oboseala.
Cu toate ca pe wireless poling rate-ul este pana la 1000 Hz, nu am sesizat nici o problema si nici o diferenta fata de cei 2000 Hz pe cablu. Plus ca este mai comod sa il misti de colo colo fara sa te incurce cablul. Ceea ce m-a impresionat, deoarece perifericele wireles nu sunt recomandate pentru gaming din cauza lag-ului. Insa aici nu se pune problema.
Ganduri de final si pret
ASUS ROG Spatha nu este un mouse pentru oricine. Pot paria ca daca lopetile tale sunt mici nu vei putea manevra corect mouse-ul. Cu toate ca il ador si mi-as dori sa il folosesc in permanenta pentru performanta de care da dovada, nici macar eu nu pot sa ii fac fata.
Iti recomand sa testezi mouse-ul inainte sa il cumperi. Este mai bine decat sa il cumperi si dupa sa spui ca este un mouse naspa doar pentru ca tu nu esti in stare sa il folosesti. Am intalnit astfel de cazuri, din pacate.
La eMAG costa 749 de lei. Ai 30 zile de retur in caz ca nu te intelegi cu el, insa te sfatuiesc sa il utilizezi intens 2-3 zile pentru ca vei observa schimbarile. Multumim ASUS Romania pentru produsul oferit in teste!