G.SKILL este o companie taiwaneză fondată în anul 1989 și specializată în producția de memorii și soluții de stocare. Urmând exemplul giganților Corsair și HyperX, taiwanezii au intrat recent și pe piața perifericelor de gaming prin lansarea seriei Ripjaws. Perifericele Ripjaws țintesc către segmentul de top și impresionează prin linii de design agresive, opțiuni de personalizare complete și raport calitate/preț foarte bun. Momentan nu sunt disponibile în România, însă pot fi achiziționate prin intermediul magazinelor Amazon din Europa.
G.SKILL MX780 este un mouse de gaming ce dispune de un design ambidextru, 8 butoane programabile, 4 zone de iluminare RGB și un senzor laser ce poate urca până la 8200 DPI. Mai mult decât atât, mouse-ul oferă opțiuni multiple de personalizare prin setul de grip-uri interschimbabile și prin posibilitatea de ajustare a înălțimii palmrest-ului. Senzorul laser integrat este produs de Avago, un supplier foarte renumit în rândul producătorilor de periferice high-end, în timp ce switch-urile vin de la Omron și promit să reziste până la un număr impresionant de 20 milioane de apăsări. În pachet mai găsim și 2 greutăți de 4.5g ce pot fi utilizate pentru a ajusta greutatea mouse-ului în funcție de preferințe.
Înainte de a trece la analiza propriu-zisă a perifericului, vă propun să facem o trecere în revistă a specificațiilor:
- Switch-uri: Omron
- DPI: 100-8200
- Polling rate: 125Hz/250Hz/500Hz/1000Hz
- Iluminare: 4 zone RGB
- Profile on-board: 5
- Butoane programabile: 8
- Memorie internă: 512KB
- Cablu USB: brodat în material textil și cu lungime de 1.8m
- Glidere: PTFE
- Sistem de ajustare a greutății: 2 x 4.5g
- Greutate: 111g
- Dimensiuni: 130mm x 70mm x 38mm
- Garanție comercială: 24 luni
Ambalaj, construcție și performanțe
G.SKILL Ripjaws MX780 RGB vine ambalat într-o cutie de carton pe care găsim inscripționate specificațiile cheie și câteva dintre modalitățile de personalizare hardware și software. Ca și accesorii avem o mini-șurubelniță pentru ajustarea înălțimii palmrest-ului, 2 greutăți a câte 4.5g fiecare, precum un set de 2 grip-uri interschimbabile. Este inclus și un scurt manual de utilizare în limba engleză, însă, sincer să fiu, nu veți avea prea mare nevoie de el – procesele de ajustare sunt foarte intuitive și nu vă vor da prea mari bătăi de cap.
În ceea ce privește construcția, mouse-ul se remarcă prin linii de design agresive, specifice perifericelor de gaming, și prin cele 4 zone de iluminare RGB. Într-adevăr, acest de tip de design nu este unul chiar original, form factor-ul său fiind în mare parte împrumutat de la competitori precum Mad Catz R.A.T. Pro și Thermaltake Tt eSports Level 10M.
Construcția este de o calitate superioară, cu elemente din metal și plastic cauciucat, însă necesită o oarecare perioadă de adaptare, mai ales dacă veniți de la șoricei de gaming cu design standard, cum ar fi SteelSeries Sensei sau Mionix Avior 7000.
Cablul este brodat într-un material textil de foarte bună calitate, are o lungime de 1.8m și dispune de un conector USB placa cu aur.
Este potrivit atât pentru claw grip, cât și pentru palm grip, ajustarea înălțimii palmrest-ului fiind de mare ajutor în cazul din urmă. Că tot vorbim de ajustări, reglarea înălțimii se face prin intermediul șurubului de la bază și, după estimările mele, palmrest-ul poate fi urcat cu încă 1-1.5 cm.
Gliderele sunt din teflon (PTFE), lucru care asigură o alunecare plăcută și precisă pe o varietate foarte largă de suprafețe și o rezistență sporită în timp. Eu l-am folosit în combinație cu un mousepad Mionix Sargas și am observat o ușoară îmbunătățire a preciziei în comparație mouse-ul personal pe care îl folosesc de vreo câțiva ani încoace, SteelSeries Sensei.
Modularitatea mouse-ului este completată prin cele 2 seturi de grip-uri și prin greutățile de 4.5g ce pot fi montate pe părțile laterale. Atât grip-urile, cât și greutățile, utilizează un sistem de prindere magnetic, foarte ușor de montat. În caz că nu v-ați prins până acum, grip-urile adiționale incluse în pachet nu au o altă utilitate decât aceea de a facilita utilizarea mouse-ului cu mână stângă. La urma urmei, discutăm despre un mouse ambidextru, nu-i așa?
Switch-urile Omron au un feedback tactil foarte plăcut și nu opun o rezistență prea mare la apăsare. Cu toate acestea, sunt cam nemulțumit de amplasarea ciudată a butoanelor laterale și de forma ușor tăioasă a acestora.
În gaming, mouse-ul s-a dovedit a fi extrem de precis și nu am observat accelerări ciudate sau erori în înterpretarea comenzilor. Senzorul Avago de 8200 DPI este optimizat în principal pentru first person shootere, acolo unde e nevoie de precizie foarte ridicată și de timpi de răspuns foarte mici, dar aflați că își face treaba foarte bine și în alte tipuri de jocuri. De exemplu, cele 4 butoane programabile de pe lateral pot fi de mare folos în MMO-uri în care accesul foarte rapid la diverse acțiuni este mandatoriu.
Software
Pentru personalizare se utilizează un software proprietar care, sincer să fiu, nu e din cale afară de grozav. Prin intermediul său putem programa toate cele 8 butoane, putem seta iluminarea pentru fiecare zona în parte și avem acces chiar și la diverse setări avansate, cum ar fi polling rate-ul, înălțimea față de zona de contact și până la 5 trepte de DPI, schimbabile prin apăsarea butonului din mijloc. Profilele create în aplicație pot fi salvate în memoria internă a șoricelului, facilitând astfel tranziția de la o stație de lucru la alta.
Deși aceste funcționalități sună bine în teorie, setarea profilelor și a macro-urilor se realizează cu o oarecare dificultate, mai ales dacă nu sunteți foarte familiarizat cu utilizarea unor astfel de aplicații. De exemplu, aplicarea setărilor pe mouse durează de regulă vreo 10 secunde, timp în care interacțiunea cu sistemul de operare este complet întreruptă. De asemenea, software-ul are tendința să nu recunoască setările deja aplicate, necesitând uneori chiar și 2-3 reporniri.
În paralel cu G.SKILL MX780 RGB am utilizat și o tastatură mecanică G.SKILL KM780 RGB care se pare că are nevoie de o altă aplicație pentru personalizare și care, după era de așteptat, vine cu aceeași interfață neintuitivă. Oare nu era mai simplu ca setările pentru mouse, tastatură și alte tipuri de periferice de la G.SKILL să fie integrate într-o singură aplicație? Deși produsele impresionează printr-o calitate extrem de bună, software-ul trage în jos întreaga experiență de utilizare. Cei de la G.SKILL mai au de lucru până ce vor ajunge la nivelul celor de la SteelSeries, Logitech sau Razer, cel puțin din punct de vedere al software-ului.
Concluzie
În ciuda faptului că este primul mouse de gaming lansat de taiwanezii de la G.SKILL, MX780 RGB impresionează printr-o construcție realizată cu simț de răspundere, foarte ergonomică și cu un nivel de personalizare extins. Cu excepția amplasării butoanelor laterale, nu prea am ce să-i reproșez pe partea de hardware.
Software-ul în schimb este destul de greoi și presărat cu o groază de bug-uri, care mai de care mai ciudate, și nu îmi fac speranțe că va primi foarte curând vreun update.
Îl găsiți pe Amazon.co.uk la prețul de 45 Lire (aprox. 224 Lei)
Pro:
- Construcție și design
- Iluminare RGB
- Performanțe în gaming
- Raport calitate/preț
Contra:
- Software
Arata ca …. mda, cei de la SS se crapa de ras cand vad asa ceva…
Acel design „standard” este defapt unde castiga SS-ul/Zowie, confortabil in mana pentru oricine.
Oricine poate face un lucru complicat;
Trebuie insa un geniu pentru ca el sa fie simplu.
Deja la banii aia avem rival 300 si zowie si chiar si razer-uri bune care isi bat joc de acest mouse „agresiv” 🙂
Da, dar n-au RGB. :'(
Lasand gluma la o parte, eu chiar am apreciat constructia. E destul de confortabil.
Te referi la LED-uri GO FASTER!!!™ ?
Cum sa nu, au destule….
Culmea SS-ul te tampeste cu asa ceva…
https://steelseries.com/gaming-mice/rival-300
Pana ca si rival 100 care costa 130ron are led-uri 16m culori, dar are si switch-uri de 30m clicks, si senzorul e netsuperior acestui g.skill.
Mult mai ieftin decat acest gskill si MULT mai bun.
(cu totul ca are cateva chichite pentru unii jucatori, gen n-are 800cpi etc)
Mie mi-a ajuns cu SteelSeries. Sensei-ul pe care il folosesc in paralel a fost inlocuit de vreo 4x in garantie pana am nimerit unul bun. Dupa cateva luni crapa ba rotita, ba click stanga, ba senzorul. Asta pe care il am acum functioneaza, dar e iesit din garantie. Ma astept sa se strice ceva la el cat de curand.
Crapa scroll-ul ?
Sau click-ul ?
Hmmm, am auzit povesti horror despre rival 100, dar despre sensei ?
Ciudat…. am un prieten care il „oboseste” in CS:GO de vreo … 4 ani… ? ceva de genu, si nimic;
La fel si la rival 100, e plin internetul de oameni (mai ales pcgarage-ul la romani) cum zic ca in 1-2-3 etc luni le crapa click stanga.
La fel am pe cineva care il are si oboseste in CS:GO de vre-o jumatate de an, si nimic…
Presupun ca depinde cati nervi ai pe moment si cat te razbuni pe el, lol.
Toti zic „eu nu il folosesc mult, nu dau in el” … stiu …
Stai scuze, am uitat sa intreb:
Ce mouse ai acuma?
Sensei-ul și G.SKILL-ul asta. Voiam la un moment dat să trec pe un Rival 700, dar m-am potolit repede.
Silver, iti fac eu review la Razer Mamba T.E 2015, sa vezi acolo luminite 🙂 Am discoteca in casa combinat cu becul multicolor din tavan si LED-urile din PC.
Da, adevarul este ca au luat-o razna cu LED-urile;
Pacalesc copchii de 15 ani cu asa ceva, sa arunce niste sume stupide pe cheap-china;
Il bagi in priza si sare contuar-ul, zici ca-i pom de craciun.
Dar multe dintre ele doar atat au, LED-uri, ca la senzor sunt praf si la switch-uri la fel.
Nu vreau sa insinuez ca mamba-ul face parte din aceasta categorie, nu nu, ala-i bestial, dar si pretul Gabi…. parca parca …
La 350 de lei nu cred ca este un mouse rau, desi poate gaseam un model mai bun. Am preferat acest model pentru ergonomie si design, ca stiam ca e si performant. Plus ca este suma maxima pe care sunt dispus sa o dau pe un mouse, hai fie 400, sa fie suma rotunda.
Mionix-ul Naos 7000 pe care l-am folosit doar 1 an de zile, este super obosit de la LoL. Click-ul stanga nici nu mai scoate zgomot cand apesi. Si ala costa cam tot atat la acel moment, dar am reusit sa il iau nou de la un prieten care l-a castigat la un concurs si cu mai putini bani. Ideea e ca daca arunci atat de multi bani pe un mouse te astepti si sa reziste. Mionix-ul e pe cale sa cedeze, cel putin clickul stanga. La Razer am asteptari mai mari.