După OnePlus 12R, al cărui review îl găsiți aici, a venit rândul ”fratelui mai mare”, flagshipul seriei 12. 🙂
Despre lansarea seriei 12 am scris deja aici pe site, așa că nu este de mirare că aveți parte acum de un review al unuia dintre modele. OnePlus 12R este deja disponibil pe eMAG și pe oppostore.ro.
Înainte de a începe review-ul propriu-zis, țin să vă spun ce am scris și la generația anterioară – OnePlus pare adeptul pașilor mărunți. Fiecare model aduce brandul mai aproape de marii jucători din gama de flagship, dar niciodată nu am putut spune că au ajuns definitiv acolo… O fi ceva din cultura asiatică în spate, nu știu.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip AMOLED LTPO ProXDR , HDR10+, 600 nits (typ), 1600 nits (HBM) și 4500 nits (peak), cu dimensiunea de 6,82 inci (raport ecran/corp de ~90.8%), rezoluție de 1440 x 3168 pixeli, densitate de ~510 ppi, având un refresh rate maxim de 120Hz, 1B culori, tehnologie Dolby Vision, protejact cu Corning Gorilla Glass Victus 2 |
Chipset |
procesor Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm), CPU Octa-core (1×3.3 GHz Cortex-X4 & 3×3.2 GHz Cortex-A720 & 2×3.0 GHz Cortex-A720 & 2×2.3 GHz Cortex-A520) si GPU Adreno 750 |
Memorie RAM |
12/16/24 GB RAM (eu l-am primit pe cel din mijloc) |
Camera foto |
Principală: triplă de 50 MP, f/1.6, 23mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, multi-directional PDAF, OIS; 64 MP, f/2.6, 70mm (periscope telephoto), 1/2.0″, 0.7µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom; 48 MP, f/2.2, 14mm, 114˚ (ultrawide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAFEste realizată cu tehnologie Hasselblad Color Calibration și are Dual-LED flash, HDR, panorama. Filmează 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240/480fps, Auto HDR, gyro-EIS și are Dolby VisionSecundară: 32 MP, f/2.4, 21mm (wide), 1/2.74″, 0.8µmAre Auto-HDR, panorama și filmează 4K@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS |
Stocare |
256, 512GB și 1TB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel de 512GB) |
Conectivitate |
Single SIM (Nano-SIM) sau Dual SIM (2x Nano-SIM, eSIM, dual stand-by) sau Dual SIM (2x Nano-SIM, dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct; Bluetooth 5.4, A2DP, LE, aptX HD, LHDC; GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC; port USB Type-C 3.2 |
Sistem de operare |
Android 14, cu interfața OxygenOS 14 pentru piața globală și ColorOS 14, pentru piața din China |
Acumulator |
5400 mAh din aliaj Litiu-Polimer, compatibilă fast charge la 80W/100W pe fir, 50W wireless și 10W reverse change |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; senzor de deblocare facială; disponibil în două culori: Flowy Emerald, Silky Black și Silver; OTG; certificare IP65 |
Ambalaj și accesorii
La fel ca și la OnePlus 12R, cutia este cea clasică, iar conținutul este același: telefonul, o serie de stickere, încărcătorul, cablul aferent, cheița SIM și ceva broșuri.
Am mai spus-o și o reiau acum: nu este musai un lucru rău să păstrezi aceleași linii de design și color, ba chiar e bine din unele puncte de vedere, dar parcă OnePlus ar trebui să vină cu ceva proaspăt…
Design și construcție
De la OnePlus 10T încoace, designul a urmat aceleași linii, iar seria 11, 12R și 12 nu fac excepție. De fapt, în afara dimensiunilor puțin diferite, discutăm despre aceleași lucruri ca și la OnePlus 12R: spatele și fața protejate de sticlă Corning Gorilla Glass Victus (pe spate este varianta simplă, pe față e generația 2), cadru de aluminiu, marginile rotunjite la spate și display, portul infraroșu pentru telecomanda universală și culoarea primită de mine (pentru că sunt trei disponibile, față de două la 12R). Până și tenta de ceramică de pe spate este identică…
Astfel, pe partea din față mai avem difuzorul de apeluri și camera secundară, pe spate ceva înscrisuri tehnice și logo companiei, precum și modulul de cameră, sus este antena de semnal, jos difuzorul audio, tăvița SIM și mufa de încărcare/transfer date, pe stânga sliderul deja devenit marcă înregistrată, iar pe dreapta butoanele de volumși cel de pornit/oprit.
Noutatea este că OnePlus 12 vine cu rezistență la apă și praf IP65, capabil să reziste la jeturi de apă de joasă presiune din orice direcție. Nu confundați cu IP68, deci ar fi bine să evitați scufundările și contactul prelungit cu apa. Interesantă aici este tehnologia Aqua Touch dezvoltată de OnePlus, care permite o experiență tactilă neîntreruptă atunci când ecranul este ud sau umed.
Software și performanță
După cum am spus luna trecută, OnePlus ne-a obișnuit deja cu Oxygen OS și, chiar dacă se discută deja de trei ani de integrarea cu Color OS (lucru nu tocmai pe placul fanilor), această interfață a ajuns la iterația 14, lansată toamna trecută.
Discutăm despre un sistem de operare matur, foarte bine pus la punct și fără prea multe aplicații preinstalate. Bine, aici ar fi de discutat cât de Vanilla mai e interfața, pentru că au apărut câteva aplicații față de ce știam anii trecuți.
Avem la dispoziție cel mai performant procesor de pe piață, ceea ce nu ar trebui să ne mire, pentru că discutăm despre un flagship, până la urmă. Atât spațiul de stocare, cât și memoria RAM sunt extrem de generoase și urcă până la 24GB și 1TB!!!
OnePlus 12 este primul model din gama lor de vârf care vine cu senzor IR. Știu că suntem obișnuiți să vedem așa ceva la alți producători chinezi – cum ar fi Xiaomi – și pe modele OnePlus mid-range, dar niciodată și pe flagshipuri. Nu pot spune că mă dau în vânt după opțiune, dar e practic să poți comanda cam orice gadget de prin casă cu telefonul, fără a mai căuta telecomenzile dedicate…
Șiam deja că OnePlus consideră că 7 ani de suport OS este exagerat și că 12R primește doar trei. Ei bine, aflați că modelul de față vine cu un an în plus de suport pentru iterațiile de Android- (deci patru pentru updateuri majore și cinci pentru cele de securitate, lunare). Și, apropo de asta, cât am folosit telefonul, am primit și așa ceva:
Senzorii de deblocare, fie că vorbim de cel facial sau de amprentă, sunt extrem de rapizi și nu dau greș niciodată. Nu că ne-am fi așteptat la altceva, dar merită menționat.
Și acum, să discutăm despre elefantul roz din cameră: avem la review un flagship din 2024 care vine fără AI. O fi el un moft, dar toți producătorii serioși oferă așa ceva. Ba mai mult, Samsung a dedicat conferințe, buget și oameni special pentru așa ceva, la al lor S24. Știu, discutăm despre altă ligă, de un domeniu aflat doar la început, dar ideea rămâne… Apropo de subiect, Alex a dat un titlu inspirat review-ului lui la S24+Ș: AI injectat!
Față de 12R, de data aceasta avem parte nu doar de Wi-Fi1 ready, ci și de eSIM!
Ecran și sunet
Ecranul este, se pare, unul dintre domeniile în care OnePlus a împins destul de mult limitele și s-a îmbunătățit.
Display-ul este un OLED care a crescut ușor în dimensiune, ajungând la 6,8 inci în diagonală, în comparație cu OnePlus 11. Cu toate acestea, este în continuare ușor curbat pe laterale, ceea ce contravine tendinței actuale a industriei de a folosi ecrane complet plate. De altfel, contravine și ideii mele că un asemena design a rămas în 2018 și ar trebui lăsat acolo…
La fel ca în cazul majorității flagship-urilor OnePlus anterioare, acesta este unul LTPO, ceea ce îi permite să comute în mod dinamic rata de reîmprospătare între 1 și 120 Hz pentru o experiență de rulare lină și satisfăcătoare.
Dar ceea ce face cu adevărat din OnePlus 12 un dispozitiv atât de intrigant este luminozitatea sa excepțională. Asta înseamnă că poate fi folosit liniștit în medii întunecare sau în cele extrem de luminoase, fără nicio problemă de lizibilitate.
Difuzoarele stereo ale telefonului sună foarte bine, oferind un sunet bogat și vibrant, care are darul să te îmbie la consum media. La asta sigur ajută Dolby Atmos, lucru care permite redarea unui sunet spațial.
În ceea ce privește feedbackul haptic, OnePlus a adus, de asemenea, câteva îmbunătățiri dispozitivului. Motorul vibratorului oferă haptici precise și puternice, care sunt întotdeauna plăcute de văzut (și de simțit). După ce a îmbunătățit foarte mult haptica anul trecut cu OnePlus 11, care a prezentat unul dintre cele mai mari motoare haptice din lume, OnePlus 12 îmbunătățește experiența cu un nou motor vibrator denumit Turbo. Acesta sporește experiența încercând să emuleze clicurile reale de pe tastatură, precum și să ofere diferite modele haptice în jocurile mobile suportate
Camera foto și video
OnePlus 12 vine cu o cameră principală nou-nouță, de 50 MP, care folosește unul dintre noii senzori de cameră de la Sony, LYT-808, din aceeași familie de senzori ca și LYT-T808 care a fost amplasat și pe camera principală a OnePlus Open (review aici) și care a oferit o calitate a imaginii și o performanță generală a camerei minunate. Am scris deja la acel moment despre cât de bun mi se pare modelul acela la capitolul foto și cum m-a impresionat.
Camera principală a OnePlus 12 este puțin mai mare, de 23 mm, și vine cu o apertură f/1.6 mai rapidă, cu performanțe excelente în condiții de iluminare scăzută.
Pe lângă îmbunătățirile hardware, OnePlus a adus și îmbunătățiri software și de procesare a imaginilor. Un algoritm HDR nou promite o procesare mai bună a imaginilor în scene cu iluminare extremă, folosind inteligență artificială pentru a aplica modificările necesare pentru a obține un aspect natural.
De asemenea, OnePlus a crescut ușor rezoluția camerei ultra-wide de la 48 la 50MP, dar fără îmbunătățiri majore în calitatea imaginii. Unghiul ultra-wide al camerei OnePlus 12 este ușor mai îngust, de la 115 la 114 grade, permițând încadrarea marginală a mai puțin în cadru. Autofocalizarea funcționează la doar 3,5 cm, permițând realizarea de fotografii macro de aproape.
Cel mai important, camera teleobiectiv cu zoom optic 3X revine pe flagship-urile OnePlus. După debutul pe OnePlus 7 Pro, camera teleobiectiv a fost eliminată, dar acum revine, îmbunătățind performanța în fotografii zoom.
Toate acestea sunt realizate cu suportul celor de la Hasselblad, așa că avem garanția calității! Dar, să vedem cum se descurcă în viața reală:
- camera principală pe timp de zi, zoom diferit
- camera principală pe timp de zi, zoom diferit, mod bokeh
- camera principală pe timp de zi, hi-res, zoom diferit
- camera principală pe tim de zi, master
- camera principală pe timp de zi, panorama
- camera principală nightmode, zoom diferit
- camera selfie pe timp de zi
- camera selfie pe timp de zi, bokeh
- camera selfie pe timp de zi, pano
- camera selfie,nightmode
Mai jos vă las și filmările cu OnePlus 12:
Da, știu că am pus doua filmări 8K, dar una e cu o scurtă introducere de la mine, iar cea de-a doua e cu niște artiști ambulanți prea faini ca să nu merite dublarea. 🙂
Revenind la subiect, apreciez că OnePlus 12 oferă filmare 8K, dar dacă nu ai un TV sau monitor capabil să redea așa ceva, nu te ajutp cu nimic…
Baterie
Avem parte de o baterie generoasă, de 5400 mAh, cu 100 mai mică decât 12R, dar cu 400 în plus față de seria 11. Prin urmare, consider că avem parte de o evoluție.
Adițional, dispune de fast charge la 80W sau 100W pe fir, la 50W wireless și oferă 10W reverse change. Practic, are acumulatorul mare, se poate încărca foarte rapid, atât pe cablu, cât și prin inducție și poate încărca la rândul lui, un alt gadget! Practic dimineața, cât faci duș, pregătești micul dejun și te îmbraci, ai un ciclu de încărcare complet! Ce poți dori mai mult?
Preț, puncte pro și contra
Discutăm despre un flagship cu multe plusuri, dar care oferă din nou senzația că îi lipsește ceva ca să poate fi un chalanger pe măsură pentru Samsung sau iPhone. Ca să fac o analogie, e ca atunci când mergi la restaurantul acela lăudat din oraș și comanzi cel mai scump preparat, dar vine fără sare și piper…
Per ansamblu, țin să remarc continua îmbunătățire a calității camerelor, de la o generație la alta. Practic, călcâiul lui Ahile, camerele foto au devenit un punct forte pentru OnePlus!
În funcție de configurație, OnePlus 12 poate costa 5047,99 lei (12GB RAM, 256GB), 5599 lei (16GB RAM, 512GB, Flowy Emerald) sau 5639,99 lei (16GB RAM, 512GB, Silky Black), dar nu mai beneficiați de oferta cu căștile cadou. De asemenea, modelul este disponibil și pe magazinul oppostore.ro.
Conform ultimelor informații, seria 12 se vinde bine și în România, cu mult peste ce estima producătorul, deci poate fi considerat un best-buy, se pare. Asta cu toate că este cam în aceeași gamă de preț cu Samsung S24+ sau chiar mai scump decât Pixel 8 Pro, care mi se par superioare ca și performanțe, suport și dotări.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- are eSIM
- încărcare ultra-rapidă la 80 sau 100W
- încărcare wireless
- reverse charging
- autonomie bună
- hardware de ultimă generație
- performanță bună în utilizare
- display excelent cu refresh rate de 120 Hz
- OxygenOS cu update rapid de la producător
- protecție Gorilla Glass pe ambele părți
- certificare IP65
- cameră telefoto
CONTRA
- lipsa AI
- patru ani de update-uri majore și cinci de securitate
- preț destul de mare
- design controversat
- margini rotunjite pe toate părțile
Dacă am ajuns să spunem că 5 ani de actualizări(majore+securitate) este un punct contra înseamnă că ceva nu sună bine în judecata noastră.
Ok, am înțeles că Samsung oferă 7 ani, dar sunt totuși o excepție, sunt și producători care oferă 3 ani maxim 4 ani. Ca atare 5 ani de actualizări(4+1) niciodată nu are cum să fie considerat un punct contra.
Iar marginile rotunjite de când și după ce judecăți pot fi considerate puncte contra? Înțeleg o preferință personală, dar eu prefer marginile puțin rotunjite la orice oră, un ecran perfect plat mă lasă rece, nu mă avantajează. Ca atare o astfel de apreciere nu aș putea să o trec niciodată la puncte contra chiar dacă nu mi-ar plăcea mie, e absurd. Nici măcar ca opinie personală. De ce? Pentru că atunci orice preferință personală va putea fi considerată contra, gen dacă mie nu îmi place un spate mat al telefonului și sunt adeptul unuia lucios pot trece la puncte contra spatele mat. Nu merge o astfel de apreciere care seamănă perfect cu acea cu marginile rotunjite.
În rest apreciez opiniile din review.
Apreciez feedbackul. O sa detaliez de ce lipsa AI si doar 3-4 ani de suport sunt o bila neagra. Legat de margini rotunjite – nu zic eu, zice piata. 🙂
Lipsa AI înțeleg de ce se poate considera o lipsă și nu am obiecții.
Dar 4 ani cu 5 ani de suport software(nu 3-4 cum zici în comentariu) indiferent de aprecieri nu poate fi un punct contra, lumea vindea telefoanele fără probleme și când aveau doar 1-2 ani suport Android, după cei 2 ani. Cu 5 ani maxim nici nu poate fi vorba să fie vreun impediment, oricum un telefon după 5 ani se va devaloriza accentuat indiferent de suportul software, iar câștigul din revânzare va fi
Despre marginile rotunjite nu știu ce piață zice, zic unii care din punctul meu de vedere sunt o minoritate, majoritatea clară nu se sinchisește în realitate dacă ecranul este plat sau doar puțin rotunjit pe margine. Am exemple nenumărate(peste 90%) în jurul meu de persoane cu telefoane cu ecrane puțin curbate pe margini și nu am auzit nici măcar un singur comentariu că le-ar deranja acest aspect.
Adică e o chestie pur subiectivă care cu siguranță nu se manifestă în masă și nu reprezintă un deal breaker nici pe departe.
Dai senzatia ca iei lucrurile mult prea personal. Review-urile au o oarecare doza de subiectivism care uneori parca loveste in orgolii. Aiurea… unii copii de-aici eu fost foarte criticati in trecut bag de seama.
@varucu
Normal că review-urile au o doză bună de subiectivism, dar tocmai de aceea am făcut și comentariul pentru că vreau să fiu cât se poate de echidistant.
Am spus doar că mi se pare că o parte din cele trecute la contra sunt trecute acolo ușor superficial, cu prea mare ușurință. E o părere personală, plus că sunt de acord cu majoritatea concluziilor din recenzie.
O să comentez și eu cu privire la anumite aspecte din review care n-au nicio treabă cu realitatea.
Pe lângă treaba cu suportul software (5 ani de software și 4 de securitate sunt mai mult decât suficienti) și funcțiile AI (care: 1) vor veni în următorul update, în China fiind deja date spre utilizare și 2) în afară de cautarea aceea după imagine în stilul Samsung, restul sunt momentan inutile sau prea limitate), au fost indicate niște puncte contra destul de aberante.
Ecranul curbat e un punct contra? Serios?
Cât despre declarația „S24+ și Pixel 8 sunt peste ca și performanțe”, din nou întreb, serios?
Dacă la Pixel 8 Pro e discutabilă treaba (deși oricum nu e mai bun), S24+ nu e în vecii vecilor mai bun decât OnePlus 12.
Cum ar putea un telefon (S24+) să fie mai bun când are un procesor mai slab, o optimizare a sistemului de operare care lasă de dorit, un management al căldurii mai slab, o baterie mai slabă, o încărcare mai lentă (și lista poate continua la nesfârșit?)
Prin ce anume e mai bun? Datorită faptului că are un ecran plat? :))
Btw, OnePlus 12 se bate cu S24 Ultra și iPhone 15 pro max de la egal la egal la multe capitole, reușind chiar să le surclaseze în anumite cazuri 🙂
Nimic în review despre stabilizarea imaginii la partea de video….