Sistemul de operare Android a ajuns pe tot felul de dispozitive: smartphone-uri, tablete, smartwatch-uri, smart TV-uri și chiar și pe unele modele de automobile. Natura sa open source permite o adaptare facilă pentru o foarte largă varietate de dispozitive, iar setul de servicii și aplicații Google cu care vine de obicei la pachet îl recomandă drept o soluție completă pentru nevoile fiecăruia dintre noi.
Probabil că ați auzit sau ați avut contact cu diverse media playere sau mini PC-uri cu Android. Sunt jucărioare accesibile și interesante, dar care, de obicei, nu punctează foarte bine la capitolul experiență în utilizare. Aplicațiile nu sunt mereu compatibile și nici nu arată din cale afară de bine atunci când sunt scalate full screen pe monitor sau televizor.
Jide este o companie fundată de către 3 foști ingineri de la Google care vor să impingă la maxim potențialul sistemului de operare Android. Remix Mini, prima lor creație, este un mini PC cu dotări medii, dar care promite să livreze o experiență de utilizare similară cu cea a sistemele desktop.
Dispozitivul s-a bucurat de un succes imens pe Kickstarter unde a reușit să adune fonduri de peste 1.6 milioane de dolari în mai puțin de 2 luni. Și mai interesant este că producătorul promovează produsul prin motto-ul Remix Mini – The world’s first true Android PC, lucru care a reușit să stârnească un oarecare entuziasm în rândul pasionaților Android.
Remix OS, sistemul de operare ce stă la baza acestui concept, este un fork Android foarte intens prelucrat și cu o interfață pe care mulți dintre voi o vor asocia la prima vedere cu sistemul de operare Windows. Avem taskbar, un soi de meniu start și posibilități extinse de multitasking, cu ferestre minimizabile și redimensionabile.
Când mi s-a propus să testez Remix Mini am avut o vagă bănuială că e vorba despre un produs scump, însă o scurtă căutare pe Google mi-a arătat că m-am înșelat. Remix Mini, în varianta cu 1 GB de memorie RAM și 8 GB spațiu de stocare, costă doar 70 $. Dacă optați pentru cel cu 2 GB de memorie RAM și 16 GB stocare atunci prețul crește până la 90 $. Asta înseamnă în jur de 280 Lei pentru varianta basic și 350 Lei pentru modelul high-end. Mai mult decât decent aș putea spune, mai ales că sunt slabe șanse să găsești un sistem desktop pentru browsing, social media și e-mail care să-și facă treaba la un preț atât de mic. Având în vedere specificațiile tehnice, cam asta ar fi principala sa utilizare. Nu vă gândiți la jocuri sau alte operațiuni complexe, nu este genul de device care să înlocuiască complet un sistem desktop performant.
Eu am avut la dispoziție modelul de top pe care l-am întors pe toate părțile în ultimele 2 săptămâni. Dacă merită sau nu banii voștri o să aflați în rândurile ce urmează.
Specificații:
- Procesor Allwiner cu 4 nuclee Cortex-A53 la 1.2 Ghz
- 2 GB de memorie RAM
- 16 GB spațiu de stocare (eMMC 5.0) + slot card microSD
- Conectivitate: Ethernet LAN, Wi-Fi b/g/n și Bluetooth 4.0
- Sistem de operare: Remix OS/Android 5.1 Lollipop
- Dimensiuni: 124x88x26 mm
- Material: policarbonat
- Alimentare: 5V la 2A (conector proprietar)
Ambalaj, construcție și hardware
În cutie dăm de dispozitivul propriu-zis, de un adaptor de priză de 5V la 2A cu conector proprietar și de un cablu HDMI ce măsoară doar 0.5 metri. Cutia în sine are un design destul de generic, fără elemente vizuale pompoase sau buzzword-uri inscripționate pe partea frontală. Nici nu e mirare, mai ales că discutăm despre un produs accesibil ce își propune să impresioneze mai degrabă printr-un raport calitate/preț superior decât printr-un design foarte complex sau printr-o experiență de unboxing impresionantă. Pe lângă accesoriile incluse în pachet, veți avea nevoie fie de un kit format din tastatură și mouse, fie de o telecomandă all in one cu giroscop. O telecomandă de genul ăsta e perfect compatibilă.
Remix Mini vine sub forma unei cutiuțe extrem de compacte, cam de dimensiunea unui telefon cu ecran de 5 inch.
Observăm că nu există nici un buton fizic de power, elementul declanșator fiind o zonă capacitivă de pe partea superioară, peste care este inscripționat logo-ul Remix.
Ca și opțiuni de conectică avem un port LAN, 2 porturi USB 2.0, un port HDMI și un combo audio jack de 3.5 mm. Remix Mini este prevăzut și cu un slot pentru card microSD cu ajutorul căruia putem extinde capacitatea de stocare cu încă maxim 128 GB.
Pe partea posterioară găsim inscripționate informațiile de identificare, modelul, dar și diverse certificări. În jurul etichetei există o bandă cauciucată care asigură o aderență bunicică pe suprafețe semilucioase sau mate. La cât de mic și ușor este, cu o bandă dublu adezivă și puțină îndemânare poate fi montat cu ușurință în spatele monitorului sau televizorului.
Sub capotă avem un SoC Allwiner cu 4 nuclee Cortex A53 și 2 GB de memorie RAM. Nu este chiar un ansamblu pe care l-aș putea numi performant, ci mai degrabă ceva din zona low-end, gândit pentru activități simple și redare de conținut multimedia. Este genul de chipset care vine pe majoritatea media playererelor Android accesibile, așadar nu vă așteptați să rulați jocuri complexe sau conținut video 4K.
Pe partea de conectivitate, ambele variante de Remix Mini oferă Wi-Fi în standardele b/g/n, Bluetooth 4.0 și Ethernet LAN. Legat de Wi-Fi, în configurația hardware actuală poate detecta doar rețele b/g/n ce funcționează pe 2.4 Ghz.
Software
Remix OS, sistemul de operare ce vine preinstalat pe Remix Mini, este bazat pe Android 5.1 Lollipop. În versiunea de firmware testată avem la dispoziție și întreg arsenalul de aplicații și servicii Google, însă, din câte am înțeles, acestea nu mai sunt disponibile în ultima versiune a sistemului de operare. Se pare că ar fi existat niște probleme în cadrul acordului cu Google, gigantul american refuzând să ofere certificarea necesară preinstalării GMS (Google Mobile Services).
Procesul de primă configurare decurge destul de rapid și este foarte similar cu ceea ce vedem pe smartphone-urile sau tabletele Android, plus încă câțiva pași specifici sistemelor desktop. Doar selectăm modalitatea de conectare la internet (LAN sau Wi-Fi), introducem datele contului Google, alegem un cont de utilizator local și gata, mini PC-ul nostru este configurat.
Pornirea sistemului este în schimb destul de lentă. De la inițializare și până la desktop trebuie să așteptăm în jur de 2-3 minute, însă putem trece foarte ușor peste această limitare dacă punem sistemul în modul standby de fiecare dată când terminăm lucrul. Consumul de energie este infim, deci nu trebuie să ne facem griji în acest sens.
Spre deosebire de implementările software integrate pe marea majoritate a dispozitivelor de acest fel, Remix OS pune mare accent pe productivitate și mai puțin pe divertisment și multimedia.
Așa se face că fiecare aplicație Android instalată se deschide într-o fereastră individuală care poate fi mutată, minimizată sau redimensionată după bunul plac. Interfața este în mare parte preluată de la ultima iterație a sistemului de operare Windows, cu tot cu meniul start și cu centrul de acțiuni în care ne sunt afișate notificările. Spre surprinderea mea, apăsarea tastei Windows deschide meniul start în care găsim toate aplicațiile, iar apăsarea tastelor de control multimedia (play, pauză, volum, etc.) este corect interpretată.
Interfața este destul de intuitivă și nu necesită o perioadă de adaptare foarte îndelungată, mai ales dacă sunteți familiarizat cu Windows 10 sau cu o versiune anterioară.
Printre aplicațiile preinstalate se numără Google Play Store, YouTube, Google Docs, Gmail, Chrome, RAR, un manager de fișiere și un manager de setări. Pe lângă acest set de aplicații, se poate instala aproape orice aplicație din magazinul Google Play, dar și din diverse alte surse.
Aplicațiile se încarcă de regulă în layout-ul specific tabletelor și, odată redimensionate, pot apărea mici probleme de afișare. Cu toate acestea, majoritatea browserelor și aplicațiilor de productivitate se scalează binișor.
În schimb, redimensionarea sau trecerea în modul full screen a unor aplicații ce redau fluxuri video generează crash-uri sau hang-uri, lucru de așteptat de altfel, mai ales în contextul în care discutăm despre o adaptare software derivată din Android, un sistem de operare mobil.
Pe o scară de la 1 la 10, Remix Mini ar obține în jur de nota 6 la capitolul performanță. Se comportă mai mult decât decent în activități simple (prelucrare de documente, redare YouTube, etc.), însă procesorul Quad-Core la 1.2 Ghz arată limitări serioase în multitasking sau atunci când sunt încărcate aplicații sau pagini web complexe. Nu de puține ori m-am lovit de întârzieri sau scurte blocaje.
Deși nu targetează un astfel de segment de piață, Remix Mini se descurcă decent în cazul redării de fluxuri video Full HD stocate local. Atunci când nu există aplicații care să ruleze în background, fișierele video sunt redate fluid, cu stream-ul audio perfect sincronizat și fără absolut nici o întârziere sau urme de framedrop-uri.
Concluzie
Remix Mini este un mini PC accesibil și compact dedicat activităților simple. Disponibil în două variante, dispozitivul poate facilita transformarea unui televizor într-un smart TV sau poate fi utilizat ca un sistem de calcul secundar dedicat navigării pe internet și editării de documente.
Nu v-aș recomanda să-l vedeți ca pe un desktop replacement, ci mai degrabă ca pe o alternativă la Raspberry Pi sau alte soluții similare.
Îl găsiți pe Amazon.co.uk.
L-am instalat la PC, nu recomand….
Nu văd nici un avantaj ca să poți să-l beneficiezi din urma lui. Și în plus are bug-uri.