Ne-am dorit tare mult sa testam noile procesoare AMD Ryzen si dorinta ne-a fost indeplinita. Am primit la test un sistem gata facut de echipa eMAG ce contine unul dintre procesoarele Ryzen 7. Am incercat in cele cateva saptamani sa aflam cat de performant este acest procesor si daca isi merita banii.
In acest review vom discuta doar despre procesor caci el este vedeta noastra. Am realizat teste in diferite benchmark-uri si ne-am jucat, mult, foarte mult. Pana sa intram in miezul acestui review trebuie sa aflam ce aduce nou aceasta platforma AMD.
Noile procesoare AMD Ryzen sunt realizate pe o noua platforma. Nu au nimic in comun cu vechiile procesoare, iar acest lucru se vede si se simte. Dupa ani de zile AMD ofera tot ce are nevoie un utilizator pentru a avea parte de performanta maxima.
- IPC-ul este cu 52% mai mare fata de Excavator
- Micro-op chace
- Latime de banda de 5 ori mai mare
- Consum energetic redus
- Proces de fabricatie pe 14nm FinFET
- SMT – Simultaneous Multithreading
- Socket AM4 cu 1331 pini
- PCI Express 3.0
- Porturi eSATA si NVMe
- Suport pentru memorii DDR4
- USB Type C
- Liberi la Overclock
Practic AMD a venit pe piata cu ceea ce trebuia si era nevoie. La prima vedere nu pare ceva revolutionar, insa pentru ei este caci este pentru prima data cand implementeaza aceste tehnologii. Intel le avea de cativa ani.
Seria Ryzen 7 se bate cot la cot cu procesoarele Intel Core i7, insa sunt mult mai ieftine si fac acelasi lucru. Totusi nu sunt niste procesoare perfecte, nu fac minuni peste noapte si ar trebui sa avem putina rabdare. AMD a venit pe piata cu ceva complet nou pentru ei si este normal ca anumite implementari sa nu functioneze corect sau la capacitate maxima. Insa aceste mici probleme se vor remedia in timp.
Partea interesanta este ca Jim Keller s-a reintors la AMD. In caz ca nu stiti cine este Jim Keller, aflati ca el a fost in spatele succesului denumit Athlon 64. Acele bestii de procesoare care pur si simplu au dominat piata. Am vorbit despre asta intr-un articol dedicat de acum un an parca. El este responsabil si de noile procesoare Ryzen la care a lucrat 4 ani, iar telul a fost depasit.
AMD Ryzen reprezinta un nou inceput pentru companie si tare ne bucura ca au inceput cu dreptul. Au stiut exact unde sa loveasca si anume in pret. Stim foarte bine ce preturi mari poarta Intel din cauza lipsei de concurenta. Iar acum lucrurile se vor schimba. Chiar daca la prima vedere Ryzen 7 par procesoare scumpe, acestea sunt de 2-3 ori mai ieftine decat concurentii directi de la Intel. Iar Ryzen 5 se bate cot la cot cu procesoarele Core i5 sunt si ele mai ieftine. Si totusi nu s-a facut rabat la performanta, iar acest lucru o sa vedeti in graficele de mai jos.
Am vorbit in foarte multe articole despre noile implementari pe care le aduce AMD Ryzen. Am detaliat acolo aproape fiecare functie noua. Vrem sa sarim peste aceasta etapa si sa va prezentam direct rezultatele noastre. Daca vreti sa cititi mai multe informatii despre procesoarele Ryzen, toate articolele pe aceasta tema le gasiti AICI.
AMD Ryzen nu se axeaza pe performanta in jocuri. Nu spun ca nu este performant si ca nu va puteti juca la maxim orice joc vreti voi, insa in comparatie cu Intel este o idee mai slab. Diferentele sunt mici, iar cand te gandesti si la pret parca nu mai conteaza ca Ryzen pierde 5-6FPS in fata lui Intel. In plus castiga in unele benchmarkuri si la productivitate pare sa fie mai bune AMD-ul.
Platforma de test
- Procesor: AMD Ryzen 1700 3.2GHz – gasiti procesoarele Ryzen la eMAG sau PCGarage
- Placa de baza: Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 – 599 lei
- Placa video: GTX 1070 ASUS Strix
- Memorie RAM: 16GB DDR4 Corsair 2400 MHz – preturi AICI
- Stocare: 1x HDD 2TB Seagate + SSD AMD R3 240GB (423 lei SSD-ul la oferta la eMAG)
- Carcasa: Zalman Z9 Neo – 294 lei la oferta
Jocuri
Benchmark-uri
Temperaturi
Temperatura ambientala | Temperatura carcasa | Temperatura idle | Temperatura Full Load |
23 grade Celsius | 27 grade Celsius | 32 grade Celsius | 54 grade Celsius |
Pret si disponibilitate
AMD Ryzen 1700 este un procesor extraordinar de bun pentru pretul sau. Costa 1579 de lei la eMAG si reuseste sa ofere un echilibru perfect intre pret si performanta. Sunt de parere ca AMD a reusit sa ofere un procesor de calitate la un super pret. Se poate compara la egalitate cu rivalul de la Intel si nu cred ca merita criticat prea dur. Castiga chiar si in testele single core acolo unde AMD a avut probleme in trecut. Tinand cont ca platforma este noua pentru ei, sunt tare curios ce se va intampla cand vor scoata prima revizie. BRAVO AMD!
ai spus ca e de 2-3 ori mai ieftin, comparat cu intel, dar 7700k e la aceeasi valoare… chiar nu vad unde sta AMD atat de bine la preturi… Mie tot mi se par scumpe.
7700k il cumperi cu aproximativ 1700 lei la noi deci este mai scump si este doar un quad core pe cand R7 1700 este octacore cu 16 fire de executie si pentru ce este capabil(performata apropriata de un 6900k care costa peste 5400 lei) da este ieftin.
Totusi adevaratul castigator chiar si pentru cei care isi doresc productivitate este R5 1600, hexacore cu 12 fire de executie este de nivelul unui i7 6800k care costa aproape de doua ori mai mult.
Pai da: un 7700k este 1690 lei, iar Ryzen e 1580 lei. Nu cred ca ar merita milionul in minus – Intel are o platforma asezata si matura care iti da stabilitate. Da, intr-o juma’ de an, când AMD vor scadea si mai mult pretul, este de luat in calcul seria aceasta de procesoare. Pana atunci, Intel nu are un concurent cu adevarat real, si asta datorita preturilor similare la gama de varf. Pe celelalte segmente poate ar fi de dorit achizitionarea procesoarelor AMD, dar când ma uit, de exemplu, la Ryzen 5 1400 si vad 850 lei zic pas si ma indrept tot spre Intel.
Se exagereaza destul de mult pe treaba cu stabilitatea. Platforma Ryzen nu are probleme reale de stabilitatea, nu este ca si cum daca iti cumperi un R7 sau R5 nu mai poti sa o iesi din Blue Screen, programele se comporta ciudat sistemul de operare merge greu, calculatorul se tot aprinde si se stinge aiurea etc. Acestea ar fi probleme de stabilitate. Platforma Ryzen fiind mai noua, da sunt multe nivele la care poate sa creasta performanta sau optimizarea, suportul software pentru arhitectura Ryzen se va imbunatati, suportul pentru memoriile DDR4 se va imbunatati si tot asa.
De exemplu primul update serios de BIOS aduce in medie cel putin in jocuri aproximativ 2.5% mai multa performata(in unele jocuri aduce 7-11% mai multa performanta). Nu este rau.
Si de 850 de lei ce iti cumperi de la intel? un i5 blocat care posibil functioneaza si la frecvente mai scazute. Foarte mare avantaj ce sa zic. Faptul ca R5 1400 este de nivelul unui i7 4770 nu este suficient se pare.
La 500 lei imi iau un i5 6500 second, R5 1400 echivaleaza cu un i5 6600k pe care il gasesti pe la 1050 lei. AMD Ryzen sunt intr-adevar mai ieftine, dar, repet, astept vreo 6 luni sa vedem evolutia lor in planul stabilitatii sau poate Intel va cobora semnificativ preturile.
Tu te auzi ce tampenii spui ?
Un 1800x ESTE MAI PROST decat un 7700k in jocuri ~care teste mai ieftin decat Ryzen-ul.
Cum poti sa vi si sa zici ca ceva ca un R5 1600 se apropie de i7 6800k ?
– 6800/6900 isi bate joc de Ryzen-uri ~punct.
Tot o dam de gard cu „e pentru productivitate frate”, okay R7 o dam de gard ca este, dar acuma cand R7-ele este praf in jocuri si R5-ul la fel, o dam de gard ca si R5-ul este tot „pr0”, este ?
Degeaba ai multe core-uri daca sunt proaste;
Asta s-a mai dovedit si in trecut cu AMD FX.
Toata lumea, toti youtuber-ii respectabili toti au aceiasi parere, dar nu o spun direct, te lasa pe tine sa „te prinzi”, evident ca sa nu piarda vieweri:
AMD Ryzen sucks ass cand vine vorba de performance.
https://www.youtube.com/watch?v=Iy4T6JY2uB8
Terminati cu prostiile….
JayzTwoCents a stricat 2 placi de baza de top de la AMD una cand s-a lansat ryzen si a incercat overclock si a 2-a cand a incercat sa puna un chit de rami care culmea ziceau ca sunt compatibili cu ryzen.Probleme de stabilitate inca sunt.
https://www.youtube.com/watch?v=czi2R2o7UgQ de la min. 5:00
Zicea Linus ca deja circula niste zvonuri despre Skylake-x si Kaby Lake-x
https://www.youtube.com/watch?v=jZYRTPBeshA min.13:38
Intel i7 7700k 4 cores, 8 threads – Ryzen 8 cores, 16 threads la acelasi pret.
Pentru un workstation nu cred ca ar cumpara nimeni i7-le in detrimentul procesorului de la AMD.
Foarte subtire review-ul pentru cat de mult timp v-a luat sa il publicati…
Focusul s-a mutat deja de o saptamana pe R5 care se pare ca ofera un raport performanta/pret mult mai bun atat in jocuri cat si in restul.
Concluzia cu privire la Ryzen, din punctul meu de vedere, este simpla: daca folosesti procesorul la multe alte activitati in afara de gaming, seria Ryzen oferta un raport performanta/pret foarte bun cu o eficienta energetica ridicata. Daca folosesti PC-ul preponderent pentru jocuri, in acelasi bani vei obtine perfomante mai bune de la Intel.
Avand asta in vedere, cumva ma declar dezamagit de noua strategie de preturi a AMD daca judeci procesoare din puct de vedere al eficientei in jocuri. In ultimii 10 ani eram obsnuiti ca perfoamanta sa fi mult in urma dar pentru pretul oferit valoarea perfomantei era foarte buna, un raport mult superior fata de Intel. Acum raportul este aproape identic cu cel oferit de Intel. Acelasi lucru pe care il face AMD si la placile video cu nVidia de vreo 8 ani incoace. Acesta cursa stransa in performanta si pret le-a permis ambelor companii sa cresca exponential pretul placilor video: acum 8 ani puteai cumpara o placa video varf de gama in ~1500lei acum costa peste 3000 (chiar si calculand inflatia, diferenta este mult prea mare si miroase a specula).
Sa speram insa odata cu acesta lansare de procesoare a AMD jocurile vor fi folosi mai bine mai multe nuclee si thread-uri. Deasemenea este abia prima generatie. Dupa un an de drivere si BIOS-uri noi sau la urmatoarul refresh poate performanta oferita pentru pretul cerut va fi si mai buna.
Tarziu a venit recenzia . 🙁
Oricum , sincer „it’s a silly when you say something like this about this product ” serios.Citez: „Diferenta de un milion nu conteaza…” poate pentru tine .In aceasta „mare de oamenii” ce traim in aceste 4 linii delimitate de altii oamenii si purtam numele de „romanii” automat ca tu nu o sa poti intelege asa ceva vreodata.Asa suntem noi , mereu nu aceptam ceva bun nici cand „suntem loviti in cap” cu acel lucru.Nu sunt fan AMD ,sper sa intelegeti acest lucru insa AMD anul acesta chiar a intrat cu „bocancul” in piata si se merita sa cumperii un Ryzen in caz ca vii de la o platforma veche (gen : Lyinfield , Sandy-Ivy Bridge si Haswell sau :K10, Bulldozer(Piledriver-Steamroll-Excavator). Insa pentru cei cu Skylake sau Kaby Lake care au facut achizitia deja nu este necesar , doar sa fii nebun de tot ce este nou si vinzii Kaby Lake si cumperii Ryzem .In alta ordine de idei Ryzen se descurca in multitasking peste Skylake adunat cu Kaby Lake la un loc si nu il depasesc . Urmaream pe YouTube un videoclip al unui pustii de ceva timp in urma si cat timp se juca ,dezarhiva si o arhiva RaR de circa 15-22 gigabytes + arhiva alt folder cu o multime de fisiere , copia pe un stick albume muzicale si se juca TitanFall 2 + record . AM ramas uimit cum nu avea nici un frap-drop cand se juca si cate putea face in acelasi timp. Am incercat si eu acasa doar cu arhivare si dezarhivare(in acelasi timp a doua foldere diferite) + Space Hulk – Deathwing si ce urmeaza cred ca ati deja stiti , am crezut ca inebunesc cand vedeam cum fluctueaza cadrele din 62-65 (cum e normal pentru cpu-ul meu) in 44-30 chiar si 25 . Stim foarte bine ca aici conteaza si pe ce drive faci lucrurile care eu am ales sa fac arhivare pe un HDD , dezarhivarea pe al doilea HDD si jocul era instalat pe SSD M2 in disk local C.Oricum , o sa spuneti ca „cine face asa ceva mereu ? nimeni si oricum nu conteaza cand totii jucam GTA 5 sau Battlefield 1 si atat”. Corect nimic de spus insa pentru putere bruta , cum am descris mai sus unde se lauda Intel odata ( Intel Core i7 6800k si Intel core I7 6900k) e net superior acestora cat si Intel Core i7 6700k si Intel Core i7 7700k .Am uitat sa precizez , detin si eu un Intel (Core i5 6402p ) tinut in Turbo Bost si revenind la performanta si Direct X 12 , DX12 este un rahat , un marketing de la Microsoft drept motiv sa vanda Windows 10 iar aceste procesoare nu au un avantaj major in Direct X 12 cum nu are nici Intel deoarece Direct x 12 cum se prezinta inca lasa impresia de „beta”.Pentru cine vine de la o platforma veche (cum am mai spus) recomand calduros sa faceti upgrade , se merita cel putin pentru 2-3 anii .
De la Haswell și Piledrive nu merită upgrade-ul. Părerea mea. Un OC și merg ambele brici. Mai aștepți să scadă și prețurile…
@Bogdan: ii… ii… ii… si iar ii… (altii, oamenii, romanii, cumperii, vinzii, pustii, anii… etc) u really made my day!
@glm: ai dreptate dar în esență știe ce spune… 🙂
@stimate domn (glm) ma imbucura faptul ca ai facut corectia pentru comentariul meu , chiar apreciez (acest deficent il am inca in scoala cu multi de „i” insa nu trebuia sa mai dai dovada de aroganta si sa mai si spui „u really made my day!”.
@Alinutza , eu am descris ceea ce am facut pe sistemul meu , recunosc nu este unul de top insa eu sunt multumit de el si sa stii ca in „heavily multitasking ” AMD a intrat cu „bocancul ” in piata , mai ales in „fundul” lui Intel.
Bre da un concurent pt g4560 au astia de la amd ? ok pt gameri , pasionati alea alea e ok , dar pt entry au ceva nou? Eu am trecut de la e5200 [email protected] Ghz (pe 775 si hd3850) la g4560 (1151 cu video integrat in proc mai bun ca hd3850 de care eram multumit) . Am trecut de la 250-275 w la 50-60 w max. Pretul lui g4560 la fel ca a lui e5200 . Toata schimbarea de platforma m-a costat 210 (placa) + 75 (4gb ddr4) + 275 (proc) = 560. Pai de la amd nu as fi luat nici procesorul, nici noua placa de baza cu banii astia. Deci pe segmentul asta au ceva sau vor avea ?
Nu au nimic. Poate doar AMD Kabini APU pe AM1 din 2014, dual core Sempron şi quad core Athlon la 25 watts – performanțe egale cu G1820 Haswell.
Până la urmă, mi-am luat şi eu G4560 la 200 lei plus DDR4 Crucial 4GB 2400 la 100 lei şi placa de bază MSi Bazooka la 300 lei (toate de pe Olx).
Sistemul consumă maximum 100 watts cu tot cu monitor şi cu boxe.
Față de sistemul meu vechi FX 6300, care consuma 200 watts, noul sistem este foarte ok, cu performanțe identice şi consum redus.
Voi cumpăra şi o placă video AMD RX 550 ce tocmai a apărut şi va costa cam 400 lei. Aceasta nu va fi un rebrand ca celelalte din seria 500. Va avea nucleu nou, consum minim, sper să bată GTX 750 la consum, şi va duce full HD la detalii medii-high.
O comparatie extrem de interesanta care mai taie entuziasmul pentru Ryzen: http://www.pcworld.com/article/3176100/computers/amd-ryzen-7-1700-vs-a-5-year-old-gaming-pc-or-why-you-should-never-preorder.html?page=2
3570k am si eu acum si inca nu ma plang de performantele lui.
Hehehe stiu;
Este plin internetul de astfel de review-uri unde un CPU din 2012 rupe Ryzen-ul in jocur;
Eu peste cateva zile imi pun un i7 3770k in locu la i5 3450 pe care il am
:sun:
[…] People who preordered Ryzen 7 CPUs to replace an aging gaming PC—like the venerable Core i5-2600K and 3570K parts so many gamers still cling to, myself included—may have very well purchased a $300-plus processor that actually delivers equal or significantly worse performance in some common gaming scenarios. […]
Intr-un sfarsit, cineva care are „tupeul” sa spuna adevarul.
Si daca nici PCword nu conteaza atunci trebuie sa fie Anandtech….
(caut maine review-ul lol)
„O comparație extrem de interesantă”…
Stai, stai, doar în Full HD. Tot cei de la PCWorld au testat Ryzen și în rezoluții superioare. Și ghiciți ce: RyZEN-ul era cot la cot cu toate procesoarele Intel, inclusiv 7700K. A trântit și ăla 3 jocuri acolo pe-un monitor 1080p și gata, Ryzen e slab comparativ cu un i5, i7 3xxx.
Mai sunt de acord ca exista situatii in care AMD castiga in cateva jocuri, gen jocuri la care ei au contribuit si sunt construite PE platforma lor (vezi Ashes pe DX12)
DAR restul jocurilor (99%+) si pe rezolutia cea mai folosita (iara 99%+) HD, Ryzen-ul pierde in draci;
Vezi ca am pus eu un video mai sus cu bench-uri in jocuri „non-AMD” sa vezi cum pierde un 1800x vs un 7700k care costa mai putin si a fost lansat cu 1 an in urma;
Problema este alta:
Un 7700k nu este CHIAR asa de grozav vs ceva din 2012 de la Intel (~10-15FPS)
(asta am observat si eu, si de asta sar in caruta cu i7 3770k-ul)
Asta este adevarul, vrem sau nu sa-l acceptam, putem sa o dam de gard cat vrem cu „e pr0 frate” nu, nu e.
E un i5 din 2012 overpriced ~ cum spune si PCworld mai sus….
Multi prieteni mi-au spus ca au renuntat la platformele lor Intel pentru AMD Ryzen. Chiar un coleg de breasla mi-a spus ca a renuntat la platforma lui Intel Skylake pentru Ryzen. Si este super incantat. Randarile pe care le face ies mai repede, per total este o solutie mai buna pentru el. Si este pentru prima data cand alege AMD pentru productivitate. O sa-i spun ca de fapt are un i5 vechi. Poate ne citeste si va lamureste el mai bine.
Acum depinde foarte mult și la ce fel de productivitate te referi. Într-adevăr, seriile AMD Ryzen 1700 și 1800 se descurcă ceva mai bine pe partea de encodare video în comparație cu Kaby Lake și Skylake, însă în aplicații ce depind de instrucțiuni AVX, Intel 6700/6700K/7700/7700K au un avantaj evident. De asemenea, plăcile de bază X370/B250 încă au probleme serioase de stabilitate cu memorii la frecvențe de peste 2400 Mhz. Nu este o platformă matură, așadar performanța nu e chiar acolo unde trebuie. După părerea mea, vârfurile de gamă AMD Ryzen sunt o alternativă bună la Broadwell-E, mai ales pentru cineva ce lucrează cu conținut video.
În general, consumatorii ce aleg un procesor din această gamă de preț vor performanțe bune și în gaming, iar aici AMD nu vine cu o ofertă foarte atractivă. După cum probabil știți, majoritatea jocurilor nu se bucură de o scalare prea grozavă pe mai mult de 4c/8t, iar performanța single thread a seriei AMD Ryzen cam lasă de dorit.
Competiția e bună, deja au apărut zvonuri cum că Intel va accelera procesele de dezvoltare pentru următoarele generații de procesoare, însă, după părerea mea, AMD Ryzen nu prea reușește să livreze un aport de performanță foarte consistent, cel puțin nu pentru un utilizator obișnuit.
@NBA: La rezoluții foarte ridicate, procesorul nu mai este atât de relevant – GPU bottleneck. Îți recomand să studiezi testele publicate pe canalul de YouTube DigitalFoundry.
Mă crezi născut ieri sau cum? La rezoluții mari Ryzen de bate umăr la umăr cu tot ce are Intel. Nu mă interesează cum sau de ce. Nu mai veniți cu explicații (bineînțeles, știute deja) care nu mă/ne interesează.
Ce dacă procesorul lucrează mai mult la 800×600 decât la 1920×1080? Contează că la rezoluții mari (rezoluții spre care vom migra cu toții cu timpul) AMD e egalul Intelului în jocuri. Punct.
@NBA: Vorbești în necunoștință de cauză. Pe FHD și QHD se văd diferențele. La 4K deja e irelevant, pentru că orice GPU e bottleneck în jocuri solicitante. 4K-ul nu va intra în mainstream în următorii ani.
Pai da, ma gândesc si eu sa fac o configuratie noua, mai ales pt M.2 si un EVO960, dar sunt destul de confuz la capitolul: ce procesor sa iau. Inclin spre i7700k la un pret aproape egal de R1700. Nu vad un asa de mare castig la Ryzen, desi tocmai pe productivitatea mai mare mizez. Gamingul e pe locul 2. Inca nu sunt convins asa de tare de R1700. Oricum mai astept sa se aseze lucrurile.
Da nici nu mă refeream la 4k.
2560x1440p, 2560x1080p, 1920x1200p, 2560x1600p, 3440x1440p, 3840x1600p. Cred că ajung…
Am si eu doua procesoare acasa unu ryzen si unu rasta intel ba si se bat tot timpul se bat zi si noapte ei se bat la altii se bat de ani de zile cistiga unu pierde altu ce pierde cica fps cica daca pierde prea multe fpsuri dastea e grav
Vezi sa le ti in curte ca daca se bat rau poate iti iei si tu una…
Numarul de nuclee este un avantaj major pentru Ryzen. In momentul de fata am vazut raportul AMD – Intel in jocuri, insa ce perspectiva are un procesor Intel fata de unul AMD pentru viitor, pentru ca nimeni nu-si ia un pc doar pentru o perioada scurta? Se vede clar, un core Intel bate un core AMD la aceeasi frecventa, unde aplicatia stie sa scaleze mai bine pe mai multe treaduri AMD invinge clar pentru ca are mai multe nuclee, unde nu, pierde. Daca in zilele noastre majoritatea aplicatiilor ce folosesc intensiv procesorul stiu sa scaleze pe mai multe nuclee, in jocuri lucrurile nu stau tocmai bine, insa lucrurile se vor schimba, se poate vedea din diferenta DX11 vs DX12. Ryzen nu este utilizat la maxim acum si ramane ca software-ul sa rezolve problema asta sigur.
Eu am trecut de la un i7 6700k la un ryzen 1700x diferenta in jocuri este in favoarea intel dar nu peste tot cadrele nu se vad cu ochiul liber da ma rog sunt in favoarea intel problema este cand mai faci si alceva. La putere de procesare ryzen-ul isi spune cuvantul, nu ma intereseaza parerile altora eu stiu cu ce am lucrat. Problemele de stabilitate au disparut dupa al treilea update de bios dar intradevar au fost la incput se bloca si apoi se stingea dar doar pe windows 10. Eu sunt extrem de multumit de acest procesor nu as fi dat bani pe un 6900k deoarece ryzen este mai ieftin si ofera performante foarte bune. Per total poti sa te joci linistit si pe ryzen si pe intel nu stiu ce om poate observa diferenta de cateva cadre. Avantajul la ryzen este ca pe langa gaming ofera o putere de procesare bruta incredibila la acest pret bravo amd am lucrat numai Cu intel (nu am renuntat definitiv la intel mai am un i5 6600k) dar amd ofera ceva mai bun acum si plus de asta dupa fiecare update de bios performanta a crescut cu 2 % nu este mult dar conteaza. Adevarul este ca per nucleu intel sta bine incontinuare dar nu as vedea un procesor cu 8 nuclee fizice si 16 logice de la intel la acest pret.Faza cu nu compara mere cu pere ca intel este pentru gaming si amd pentru productivitate e discutabila parerea mea este ca amd a vrut sa faca un procesor sa fie decent pentru gaming dar inacelasi timp sa il poti utiliza si pentru productivitate stiu ca si 6900k are rezultate bune in jocuri dari oricum este batut de 7700k care scuzati-ma costa 350€ fata de 1000€ 6900k eu sunt multumit de amd la ce il folosesc eu daca ma jucam doar ramaneam la intel care momentan este rege in jocuri alea cateva cadre putine multe il tin pe locul 1 la gaming.
Era interesant sa poti face o comparatie in utilizarea zilnica (accent pe randari grafice) intre 1700x si 7700k. Asta m-ar interesa. Cam ce procent peste scoate ryzen-ul. Testele sintetice nu ma incalzesc deloc. Si, da! asta astept si eu (vreo 3-6 luni) sa vad stabilitate si crestere in performante la procesoarele proaspat lansate de AMD. In jocuri, ai dreptate, cateva frame-uri in minus conteaza doar pentru cei foarte pasionati. In 3 luni Intel trebuie sa faca o miscare radicala in ceea ce priveste ori preturile ori lansarea altor CPU-uri mai competitive.
Avantajul Intel vs AMD este ca poti gasi de ex un 7700k nou pe olx cu 1250lei fata de ~1600lei un Ryzen 1700 fara X.
Eu am platit 382 euro Ryzen-ul meu. Mai spun odata in gaming intel este peste 1700x si 1800x undeva la 8-10 % mai bun dar nu in toate jocurile si nu spun eu asta iar in aplicatiile de zi cu zi ryzen este cam la acelasi nivel de performanta plus minus 3% un utilizator e greu sa isi dea seama de asta .In multitasking lucrurile se schimba si performanta se aproprie de 6900k eu prefer sa am 10 cadre in minus care oricum nu le observ dar sa pot face si alceva cu el cea ce 7700k nu prea poate din ce am vazut eu si aici fiecare poate sa creada ce vrea la multitasking este peste 7700k aproape 45 inspre 47 % Amd pierde in gaming mult mai putin decat pierde intel in multitasking. Pe partea de multitasking intel inca sta bine cu al sau 6950x care costa 2000€ dar si aici 1800x-ul reuseste sa il incurce putin in unele teste oricum odata cu maturizarea suportului pentru ryzen lucrurile se vor schimba in mai bine (CRED?) Si inca ceva o mai spun iara intel vs amd per nucleu castiga intel !!!
Eu sunt „profan” dar mă gândesc că dacă o aplicație sau un joc e construit să ruleze pe 4 nuclee va rula cel mai bine pe un procesor ce oferă maximum în acele condiții. Degeaba îi pun eu procesor cu 16 nuclee dacă aplicația / jocul nu știe să le folosească!
In ceea ce privește noile procesoare AMD mai aștept să se limpezească apele! 🙂 Si cred că e bine să comparăm mere cu mere și pere cu pere! 🙂