Specificatii
- Placa de baza: Gigabyte GA-Z87N-WIFI
- Procesor: Intel i5 4670K
- Memorie RAM: 8 GB Kingston HyperX Genesis 1600 MHz
- HDD: Seagate Barracuda 1 TB, 7200 RPM, 64 MB Buffer
- GPU: Gigabyte GeForce GTX 770 OC WindForce 3X
- PSU: Seasonic S12II-520 Bronze de 520Watti
- Carcasa: Bitfenix Prodigy NVIDIA edition
Performante in jocuri
Acest sistem de la nVidia a fost gandit special pentru jocuri. Multi dintre noi preferam sa ne facem un calcultor din piese, dar se pare ca moda calculatoarelor gata facute de un producator a inceput sa prinda in ultima vreme. Cat timp nu au sigiliu pe carcasa si poti umbla in ele, de ce nu? Inainte, cand iti cumparai un sistem gata facut, aveai bucuria sa vezi un sigiliu pe carcasa iar asta insemna sa nu poti umbla in interiorul lui, nici daca vroiai sa il cureti de praf. Era aceea a apus de mult si in prezent ne putem bucura de mai multa libertate.
Nu am iertat deloc sistemul acesta, mai ales cand am vazut ce componente are in el. La inceput a fost problema ca nu aveam monitor Full HD. Cum puteam sa testez bijuteria asta daca nu pe un Full HD. Cateva zile am facut rost de un Full HD si am incercat tot ce era posibil. In Call of Duty Black Ops 2 cu setarile date la maximum posibil, nu am avut sub 30 FPS. La fel s-a intamplat si in Crysis 3. Nici in BF3 nu a stat rau, reusind un FPS maxim de 50. Am mai incercat si Need for Speed Most Wanted 2012, cu setarile date la maxim am reusit sa scot 39 FPS. Nu este rau deloc.
Temperaturi si zgomot
Nu cred ca exista joc care sa nu fuga pe acest sistem. Serios, ce l-ar putea impiedica? In timpul jocurilor am fost placut impresionat de silentiozitatea lui. Desi carcasa nu ofera o racire prea grozava si nu am inteles cum dirijeaza aerul, ventilatoarele sunt foarte silent. Ma asteptam ca placa video sa fie zgomotoasa fiindca are 3 ventilatoare. M-am inselat si am fost surprins sa aflu ca ventilatorul procesorului face un zgomot mai mare cand este turat la maxim.
In idle, sistemul este foarte silentios si abia ca il auzi. Si nici temperaturile nu au fost rele, procesorul ajungand la 38 de grade iar placa video la 42. In full load, procesorul a atins maxim 47 de grade iar placa video 55 de grade. Tinand cont ca in camera mea au fost 25 de grade pe timpul zilei, temperaturile nu sunt rele, chiar daca carcasa nu ofera un spatiu foarte bun pentru air flow si nu are ventilatoare peste tot.
Design si asamblare
Sa vorbim putin si despre cum arata sistemul la interior si exterior. Carcasa este un BitFenix Prodigy NVIDIA edition in format Mini-ITX. Puteti vedea specificatiile ei complete chiar aici. Desi la prima vedere pare mica, carcasa este maricica. Este lata in primul rand si nu ar incapea in spatiul din birou destinat calculatorului. De fapt, nu acolo ar trebui sa stea o astfel de unitate. Panoul transparent care iti pune in prim-plan placa video te face sa pui unitatea pe birou si sa o admiri.
Carcasa are o tabla foarte groasa, un panou lateral din plastic si niste picioruse ciudate. Daca v-ati obisnuit cu 4 picioruse de plastic, aceasta ofera niste bucati de plastic sus si jos, cam fragile la prima vedere, care ridica unitatea la o distanta perfecta de sol. Aceleasi picioare le regasim si in partea superiora pe post de manere.
Mai departe, gasim pe lateralul dreapta butoanele de pornit si reset plus ledurile. Din pacate sunt foarte mici si greu de simtit. Trebuie sa te uiti mereu dupa ele. Este o amplasare foarte ciudata, mai ales daca iti pui unitatea pe birou cu „decolteul” la vedere. Ar insemna sa intorci carcasa de fiecare daca cand vrei sa pornesti sistemul.
La interior imi este greu sa descriu. Sa zicem ca mergi pe strada si in fata ta este o tipa sexy cu fusta. Bate vantul, ii ridica fusta iar tu ai vazut putina goliciune. Cam asa sta treaba cu carcasa asta. Chiar daca scoti capacul de sus sau partile laterale, nu ai o privire totala. Vezi componentele doar din unghiuri diferite si nu in totalitate. Ar trebui sa scoti tot din ea ca sa admiri fiecare piesa.
Carcasa are un spatiu in zona inferioara unde poti ascunde toate cablurile sursei. Este foarte bine aranjata la acest capitol si nu vei vedea cabluri atarnand cine stie unde. Problema va fi atunci cand vei vrea sa cureti sistemul de praf si trebuie sa scoti piesele din el. Wire managementul te va omori.

Benchmarkuri
Aici va las doar cu cateva imagini cu rezultatele si imagini din BIOS. Acesta arata foarte bine si are o multitudine de setari.
Concluzie si pret
Sistemul arata bine, are componente foarte bune, este bine asamblat si este performant. Nu am gasit ceva in neregula cu el. Singurul minus pe care l-am simtit a fost placa audio dedicata. La un asa sistem, trebuia o placa audio inclusa. Placa de baza face sa nu mai incapa nimic, iar solutia ar fi placa audio pe USB. Pretul acestui sistem este de 5000 lei la PC Garage.