Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Ecran, difuzor si camera
- Software si autonomie
- Concluzie si disponibilitate
Ideea de baza
Galaxy Tab Pro este de fapt o serie premium a actualelor tablete Samsung. Un nivel mai sus gasim seria Note Pro care se adreseaza unui alt segment. Tab Pro a venit sa imbunataseasca ceea ce era deja bun si sa mai ofere si alte beneficii. Aceasta serie este destinata mediului de afaceri care doresc o tableta premium si potenta din punct de vedere al hardware-ului. Aduce cateva noutati pe partea de software si o carcasa noua cu design preluat de la seria de telefoane Note.
Specificatii
- Platforma: Samsung Exynos 5420
- Procesor: octa core cu 4 nuclee Cortex A15 la 1.9 GHz + 4 nuclee Cortex A7 de 1.2 GHz
- Memorie interna: 64 GB plus slot microSD
- RAM: 2 GB
- Ecran: 10.1 inch, Super Clear LCD, rezolutie 2560 x 1600 pixeli
- Camera: 8 MP cu blit LED, captura video FullHD, autofocus, touch focus.
- Conectivitate: Wi-Fi, GPS, A-GPS, Bluetooth, micro-USB, jack audio, slot microSD, infrarosu
- Baterie: 8220 mAh
- OS:Android 4.4 Kitkat
- Dimensiuni si greutate: 243.1 x 171.4 x 7.3 mm, 469 grame
Design si ambalaj
Tableta vine ambalata intr-o cutie de carton tipica pentru Samsung. Este aceeasi cutie de la S3 incoace. In pachet o sa gasiti doar incarcatorul si cablul de date pe culoarea alba. Ca design tableta se aseamana foarte mult cu celelalte modele, doar ca spatele este acum acoperit cu piele, sau mai bine zis imitatie de piele. Se simte foarte placut, nu aluneca, nu se murdareste usor, dar se poate agata si rupe.
Tableta a ramas la fel de lipicioasa, cam aceasta este termenul corect, caci inca de la prima atingere iti dai seama ca totul este plastic si devine foarte repede un magnet de amprente. Iar daca iti transpira putin degetele pe ea devine ingrozitor de utilizat. Butoanele senzitive se pot apasa din greseala in orice mod ati tine tableta, iar acest lucru este extrem de enervant. In afara de imitatia de piele nu s-a schimbat nimic.
Ecran, difuzor, camera
Ecranul este de 10.1 inch si adopta o rezolutie de 2560 x 1600 pixeli. Acest lucru face ca imaginea sa fie si mai clara si sa aiba nevoie de o sursa de lumina mai puternica pentru a trece printre pixeli. Eu nu am simtit nicio diferenta intre acest ecran si cel de pe HTC One M8 din punct de vedere al claritatii. In schimb culorile sunt mai accentuate si contrastul este mai bun la Tab Pro.
Difuzoarele, caci sunt doua, cate unul pe fiecare latura, ofera un sunet puternic si clar, insa nu cel mai calitativ. Consider ca sunetul produs este usor metalic si nu se apropie de sunetul natural. In rest nu am ce sa reprosez. Au bass suficient, vocea este redata clar si cald, volumul este ridicat, dar difuzoarele pot fi usor de acoperit cu palma in mod landscape.
Camera a fost o surpriza insa nu este utila. Sa fim seriosi, cine foloseste camera unei tablete? Si totusi au pus un senzor de 8 MP cu blit LED si o gramada de setari pe care le regasim si pe S4 si S5. Este acelasi meniu si aproape aceleasi moduri si functii. Recunosc ca am intrat in camera doar sa vad ce este de capul ei, fara sa fac vreo poza sau filmare. Pur si simplu nu ai unde sa o folosesti. Este penibil sa te duci sa faci poze cu tableta prin oras. Dar in fine, calitatea ei este buna.
Software si autonomie
Despre software sunt cate ceva de spus. In primul rand ruleaza Android 4.4 peste care s-a pus interfata TouchWiz. Pe langa interfata respectiva a venit si terfata Magazine UX ce le permite utilizatorilor sa adapteze continutul intr-un dashboard unde vor primi stiri, actualizari, notificari si acces rapid la anumite aplicatii.
Meniul de setari nu a fost schimbat precum la S5, dar bara de setari a primit acel design. S-a adus o functie noua ce permite rularea mai multor aplicatii intr-o forma miniaturizata. Orice aplicatie o puteti accesa dintr-un meniu secundar pe care il gasiti glisand usor de la dreapta la stanga de langa marginea ecrnaului. Acolo gasiti o serie de aplicatii pe care le puteti schimba si rula intr-o fereastra ce se deschide pe ecran. In timp ce urmariti un film puteti intra si pe Facebook sau in e-mail fara sa inchideti ceva. Dupa ce deschideti o aplicatie o puteti pune pe tot ecranul, miniaturiza sau inchide.
S-au pastrat si o parte din functiile care l-au facut celebru pe Note III si anume Ecranul Inteligent, Modul Citire, Ferestre Multiple si Repaus Inteligent. Nu intru in detalii ca am mai vorbit despre ele si sunt deja cunoscute.
Ca aplicatii s-au ales cateva ce pot face viata unui om de afaceri mai usoara. Zic ei. Eu nu stiu ce sa spun, ca nu sunt om de afaceri si nu m-am putut folosi de acele aplicatii, dar iata ce ar trebui ele sa faca.
Cisco WebEX Meetings vine pre-instalata si ofera posibilitatea de a va intalni cu oricine la o conferinta web. Puteti partaja orice pe ecran si organiza intalniri cu persoane din lista de contacte. Iar cu Samsung e-Meeting puteti distribui continut in timpul intalnirilor, fara a accesesa un server. Iar Remote PC va permite sa va controlati PC-ul de la distanta.
Cat despre baterie am numai laude. La o utilizare normala, cu Wi-Fi aproape mereu pornit si cautand diverse pe Internet, am prins 2-3 zile de utilizare. Este foarte bine pentru o tableta atat de potenta. Intr-un regim si mai economic sunt convins ca rezista si mai mult.
Disponibilitate si concluzie
Tableta ne-a fost oferita in teste de la MobileTrend.ro care o comercializeaza la pretul de 2000 de lei. Este disponibila pe alb sau negru si in mai multe versiuni de stocare. La eMAG puteti gasi doar versiunea de 32 de GB si ecran de 12.2 inch la un pret de 2699 lei.
Nu pot spune ca tablea m-a impresionat atat de mult. Este puternica, arata bine, dar ramai in continuare cu acel gand ca ai cumparat mai mult plastic decat trebuia. Tab Pro T520 nu este pentru oricine si nu merita cumparata daca nu o folositi la adevarata ei putere.