Dupa cum bine stiti, in ultimii ani notebook-urile castiga tot mai mult din piata PC-urilor, pe de o parte pentru ca majoritatea utilizatorilor isi folosesc sistemul doar pentru browsing, office si filme, sarcini pentru care orice laptop este arhisuficient. Dar pe de alta parte si datorita cresterii performantelor componentelor notebook, diferenta fata de desktop-uri scazand cu fiecare generatie.
Si acest ultim motiv a dat nastere unei noi generatii de laptop-uri, desktop replacement gaming, cu o configuratie suficienta pentru ultimele jocuri de pe piata, dar si o viata rezonabila pe baterie.
Si unul din cele mai echilibrate astfel de sisteme, cu un raport calitate / pret foarte bun, este Toshiba Qosmio F50. Sa vedem pe scurt ce ascunde un astfel de sistem, urmand sa discutam mai pe larg fiecare componenta in parte.
– Display: 15.4†(39.1 cm)
– Rezolutie: 1280*800 pixeli
– Procesor: Intel Core 2 Duo P8400 (3 MB L2 cache)
– Frecventa Procesor: 2.26 GHz
– Frecventa FSB: 1066 Mhz
– Memorie: 3 GB DDR2 800 MHz (18-6-6-6)
– HDD: 320 GB
– Tip HDD: 5400 rpm SATA
– Video: nVidia GeForce 9700M GTS 512 MB GDDR3
– Unitate optica: DVD-RW Dual Layer
– Sunet: Intel HD Azalia Audio
– Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1
– Porturi: 4 USB 2.0, VGA, modem, LAN 10/100/1000, mike in, headphones out, Firewire, eSATA
– Baterie: Li-Ion 6 celule 4400 mAh
– Sistem de operare: Windows Vista Home Premium
– Garantie: 24 luni
– Dimensiuni: 369*278*47 mm, 2.9 Kg
– Altele: 5-in-1 Card Reader, TouchPad, ExpressCard, boxe 2.1 Harman Kardon, WebCam 1.3 MP, microfon
– Pret aproximativ: 4000 lei
Sa vorbim pentru inceput de design, ce se incadreaza in stilul Vibe promovat de Toshiba. Acest notebook este elegant si totusi deloc sobru, datorita imbinarii plasticului negru lucios piano finish cu ornamentele cromate. Iar cand il pornim, o serie de LED-uri albe imbogatesc aspectul, sau, dupa gust, il incarca prea tare. Dar daca deranjeaza pot fi oprite.
Materialele folosite sunt de buna calitate. Totusi par usor cam fragile, si sunt foarte predispuse la amprente si zgarieturi. Deci veti folosi un pic prea des laveta din pachet pentru a mentine laptop-ul curat.
Daca ne uitam la interiorul notebook-ului, putem observa tastatura realizata din acelasi plastic negru lucios. Sub ea pe mijloc se regaseste touchpad-ul, delimitat de tastatura printr-o banda alba luminescenta. Intre cele doua butoane ale sale este pozitionat cititorul de amprente. Iar in stanga sa avem potentiometrul de volum, si el incadrat de o lumina alba.
Imediat sub touchpad sunt LED-urile de control, vizibile si cu laptop-ul inchis. Iar in partea de sus a tastaturii, pe laterale avem cele doua boxe ale sistemului audio 2.1 Harman Kardon (subwoofer-ul fiind pe fata de jos a noteboook-ului), flancate si acestea de LED-uri albe. Si central, o serie de butoane sensibile la atingere pentru controlul functiilor multimedia, si tasta de pornire.
Display-ul ales de Toshiba este poate punctul cel mai slab al acestui notebook. Daca diagonala de 15.4†o putem intelege, in ideea ca un ecran mai mare ar fi facut si mai masiv acest notebook oricum cam butucanos, rezolutia si unghiurile de vizibilitate low-end sunt destul de neinspirate.
Avand in vedere restul configuratiei, ecranul trage in jos sistemul. Culorile insa sunt ok, luminozitatea este buna, iar aspectul lucios este in ton cu restul design-ului.
Si ca tot am vorbit de componenta vizuala, sa trecem la placa video, unde troneaza excelenta GeForce 9700M GTS. GPU-ul, G94M, are frecventa de 530 MHz si include 48 Stream Processors la 1325 MHz si 16 ROP-uri. Are la dispozitie 512 MB GDDR3 la 1600 MHz, pe 256 bits. Dupa cum ne spune si GPU-Z mai jos.
Iar consumul maxim al acestei placi ar trebui sa se incadreze intr-un maxim de 60 W. 9700M GTS este compatibila DirectX 10 si PhysX. Pentru a testa puterea acestei placi am rulat pentru inceput un 3DMark 2006, la rezolutia nominala a notebook-ului (1280*800 pixeli), la setari default, scorul obtinut fiind destul de bun: 7398.
Apoi a urmat o instanta de 3DMark Vantage, unde a fost nevoie sa folosesc un monitor extern pentru a avea acces la rezolutiile cu care este obisnuit acest benchmark. Si am ales modul de testare Performance (1280*1024 pixeli rezolutie), unde au fost obtinute 2514 puncte.
Deci placa este mai mult decat capabila de jocuri la rezolutia nativa a LCD-ului, chiar si cu setari la maxim si AA si AF in unele cazuri. Totusi ultimele lansari ale industriei gaming s-ar putea sa ceara scaderea detaliilor sau a rezolutiei putin.
Ne intoarcem acum la procesor, Core 2 Duo P8400 de la Intel. Acesta are o frecventa de 2.26 GHz, FSB la 1066 MHz si 3 MB L2 cache, iar TDP-ul este scazut, de 25 W. Acesta foloseste un nucleu Penryn 3M, si face parte din ultima generatie de procesoare mobile Intel.
Pentru a reduce consumul, acest CPU isi scade multiplicatorul de la valoarea nominala de 8.5, la un minim de 6, astfel functionand cu 666 MHz mai jos. Pentru testarea lui am rulat SuperPI, la toate nivelurile de instructiuni. Iar rezultatele sunt dupa cum se vede.
Acest CPU este ajutat de chipset-ul PM45 si de 3 GB de RAM, DDR2 la 800 MHz, cu latente de 18-6-6-6 dupa cum spune CPU-Z. Si asta printr-un modul de 2 GB si altul de 1 GB. De ce s-a optat pentru o astfel de configurare a memoriei nu este foarte clar. Sigur nu urca prea mult pretul daca se foloseau doua module a cate 2 GB.
Posbil sa aibe la Toshiba prea multe module de 1 GB, care trebuiau folosite si ele. Sau poate ca sa lase loc de upgrade. Sau sa explice de ce este livrat F50-ul cu Vista pe 32 bits… Oricum ar fi, aceasta memorie RAM a fost testata prin cele patru instante din Everest (citire, scriere, copiere si latenta):
Trecand la HDD-ul de 320 GB, observam ca acesta este realizat tot de Toshiba, fiind un model de 2.5â€, 5400 rpm, cu interfata SATA. Iar performantele sale sunt decente, datorita densitatii mari a datelor si a tehnologiei cu inregistrare perpendiculara.
Si pe langa HD Tune, care a testat viteza de citire, am apelat la SiSoftSandra pentru scriere. Dar in plus fata de HDD exista si 1 GB de memorie flash, special destinata ReadyBoost-ului din Vista.
Am incheiat paleta de teste cu o instanta de PC Mark Vantage, pentru a vedea vedea performanta generala a intregului sistem. Si desi rezultatele sunt bune, sunt departe de scorul maxim obtinut de un sistem desktop overclock-at.
Si cam atat cu testele. Daca aveti sugestii pentru viitoare review-uri sunt binevenite. In rest mai trebuie remarcata unitatea optica, DVD-RW compatibil DVD±DL si DVD-RAM, care stie si de tehnologia LightScribe. Iar cititorul de card-uri 5 in 1 recunoaste formaturile SD, MMC, MS, MS Pro si xD. Un alt detaliu de laudat este port-ul eSATA, care are rol dublu si de USB.
Sunetul este de calitate foarte buna datorita sistemului 2.1 Harman Kardon si a chip-ului audio Intel HD Azalia compatibil Dolby Sound Room. Insa doar calitatea este de laudat, nu si puterea. Pana la urma tot boxe de laptop sunt, si nu se aud prea tare.
Webcam-ul de 1.3 MP este situat deasupra ecranului, central, ca la majoritatea notebook-urilor. Iar durata de functionare pe baterie se incadreaza in doua ore daca se lucreaza in mod economic.
Nu o sa mai reiau conectivitatea acestui notebook, deja specificata mai sus, si o sa trec direct la concluzii. Toshiba Qosmio F50 este un notebook gaming excelent, cu un raport calitate / pret de invidiat. Si reprezinta probabil cea mai buna alegere pentru un utilizator care intentioneaza sa se joace pe drum, dar care are si un buget limitat. Daca ar fi fost putin mai compact
Ne-a placut
– configuratia performanta
– pretul deloc exagerat
– design-ul extravagant
– sunetul de calitate
Nu ne-a placut
– ecranul low end
– grosimea peste medie
– RAM-ul neinspirat ales
Nu folosesc mai mult de 3GB de ram din cauza la:
Sistem de operare: Windows Vista Home Premium
care presimt ca e pe 32 de biti.