Indiferent de configurația hardware a sistemului tău, trecerea de la o unitate hard disk la una solid state îți poate aduce o creștere considerabilă a performanțelor, mai ales în ceea ce privește timpii de inițializare a sistemului de operare, dar și a diverselor aplicații instalate. Desigur, la fel ca și celelalte tipuri de componente hardware, SSD-urile sunt distribuite pe mai multe categorii, pe baza unor criterii ce țin de performanță și anduranță. Cele entry-level au, de regulă, NAND-uri TLC și pot fi o modalitate de upgrade facilă pentru cineva care dorește să migreze de la HDD la SSD. În cazul SSD-urilor TLC, anduranța, exprimată în TBW (terabytes written), precum și vitezele de transfer, mai ales la scriere, sunt ceva mai slabe decât cele ale unităților MLC, însă, așa cum e și firesc, unitățile TLC ajung pe piață la prețuri mult mai accesibile.
SSD-urile TLC sunt în general potrivite pentru utilizatorii obișnuiți, fără prea mari pretenții, care nu au tendința de a scrie un volum foarte ridicat de date. O unitate de acest fel, cu capacitate de 240GB, costă în jur de 400 Lei – destul de accesibilă și suficient de încăpătoare pentru instalarea sistemului de operare și a câtorva jocuri sau aplicații de productivitate. Entuziaștii pot găsi astfel de unități utile pentru stocarea jocurilor, mai ales în contextul în care un SSD TLC de 480GB coboară chiar și sub pragul de 600 Lei.
Astăzi vom discuta despre Transcend SSD220S 240GB, un SSD bazat pe NAND-uri TLC cu litografie pe 16 nm. Unitatea integrează un controller Silicon Motion de tip SM2256KAB, cu 4 canale și procesor RISC pe 32 biți care, printre altele, suportă criptare AES 256, TCG și Opal, precum și DevSleep, un ultra-low power state menit să reducă consumul de energie în idle. Totodată, controller-ul dispune și de o tehnologie proprietară de corectare a erorilor, denumită NANDXtend, care, în combinație cu algoritmii LDPC (low-density parity check) și RAID Data Recovery, ajută la prelungirea duratei de viață a NAND-urilor. Pe unitatea testată sunt prezente 4 IC-uri TLC Micron pe 16 nm a câte 64 GB fiecare, iar pentru caching se utilizează o memorie RAM de tip DDR3L-1600 de la Samsung.
La momentul redactării acestui articol, Transcend SSD220S poate fi găsit în variante de stocare de 120, 240, 480 și 960GB. Varianta testată, cu capacitate de 240GB, costă 380 Lei și beneficiază de 3 ani garanție. Deși nu ne sunt oferite valori exacte pentru anduranță (TBW și MTBF), pe site-ul producătorului ni se specifică faptul că garanția de 3 ani este valabilă atâta timp cât indicatorul wear-out din SMART are o valoare >0%. Cel mai probabil, acest indicator este strâns legat de volumul de date scrise (TBW).
Specificații Transcend SSD220S 240GB:
- Capacitate: 240GB
- Dimensiuni: 100 x 69.85 x 6.8 mm
- Greutate: 63 grame
- Tip NAND-uri: TLC (triple-level cell)
- Controller: Silicon Motion SM2256KAB cu 4 canale
- Viteză citire: până la 550MB/s
- Viteză scriere: până la 450 MB/s
- Random 4K citire: până la 80.000 IOPS
- Random 4K scriere: până la 80.000 IOPS
- Form factor: 2.5 inch
- Magistrală: SATA III
- Garanție: 36 luni
- Accesorii incluse: șuruburi pentru montare
Ambalaj și construcție
SSD-ul vine ambalat într-un blister, protejat printr-o cutie de carton pe care sunt inscripționate specificațiile cheie. Fiind vorba despre un produs entry-level, bundle-ul de accesorii oferit va fi unul destul de sărăcios, constituit doar din 4 șuruburi de prindere, un warranty card și un ghid de instalare sumar.
La momentul redactării acestui material, Transcend nu pune la dispoziție o variantă de tip upgrade kit, care să includă un bracket de 3.5 inch, așadar, dacă carcasa ta nu dispune de bay-uri de 2.5 inch, va fi necesară o achiziție separată.
Construcția SSD-ului este realizată dintr-un aluminiu solid, cu finisaj mat, și măsoară doar 7 mm grosime, unitatea putând fi astfel montată în mai toate ultraportabilele cu port SATA. Pe partea de sus este inscripționat logo-ul companiei, în timp ce pe spate găsim o serie de informații de identificare (model, capacitate, serial ș.a.m.d.).

Teste
Pentru testarea SSD-ului am ales o configurație high-end și un set de teste compus din cele mai populare aplicații de benchmarking ale momentului. O parte din teste au fost rulate utilizând atât date compresibile, care au tendința de a favoriza anumite tipuri de controllere, cât și date incompresibile, care, de cele mai multe ori, arată performanțele unității de stocare în scenarii de utilizare reale. Totodată, pentru a obține măsurători cât mai exacte, după rularea fiecărui test, drive-ul a fost șters complet prin procedura de secure erase. Pentru cei ce nu știu, secure erase este o instrucțiune ATA care permite resetarea SSD-ului la starea inițială prin aplicarea unui voltage spike ce duce la eliberarea electronilor responsabili cu stocarea datelor din celule.
Sistem de test:
- Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
- Procesor: Intel Core i7 6700K 4.0 Ghz
- RAM: G.SKILL TridentZ 3200 Mhz 2 x 8 GB cu latențe 15-15-15-35
- Cooler CPU: DeepCool Gamer Storm Lucifer K2
- Sursă: Seasonic S12G-750 750W Gold
- Unitate de stocare principală: Samsung SM951 NVMe 256 GB
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu toate actualizările la zi
Pentru mentenanța SSD-ului, Transcend oferă aplicația SSD Scope. Prin intermediul acesteia, putem verifica valorile SMART, viteza magistralei, precum și datele de identificare ale unității. Aplicația este, de asemenea, capabilă să actualizeze firmware-ul SSD-ului, fără a fi necesară crearea unui stick bootabil, să cloneze complet unitățile de stocare și să aplice comanda secure erase.
În vederea listării statisticilor din SMART am ales aplicația Crystal Disk Info. Cu ajutorul acesteia putem afla o sumedenie de detalii ce țin de unitatea de stocare, ca de exemplu temperatura de funcționare, volumul de date scrise până în prezent, funcțiile suportate, dar și eventualele probleme tehnice (sectoare defecte, erori de magistrală etc.). Crystal Disk Mark este probabil cea mai comprehensivă aplicație de acest fel, fiind capabilă să interpreteze corect aproape întregul set de date pus la dispoziție de modulul SMART al unității de stocare.
ATTO Disk Benchmark este printre primele utilitare de testare a unităților solid state și principalul benchmark utilizat de către producători pentru a evidenția dotările tehnice ale SSD-urilor. Pentru testare, ATTO Disk Benchmark utilizează doar date RAW (compresibile), despre care știm că pot favoriza anumite tipuri de controllere.
Pentru acest test am ales fișiere cuprinse între 512 și 8192 biți. În cazul acestui acestui utilitar, transferul de date compresibile arată viteze de transfer de până la 546 MB/s la citire, respective de până la 486 MB/s la scriere pentru fișiere de 8 MB. Așa cum era de așteptat, în cazul operațiunilor cu fișiere de doar 512 biți, ratele de transfer scad vertiginos, ATTO Disk Benchmark arâtând doar aprox. 30 MB/s la citire și 40 MB/s la scriere.
Spre deosebire de ATTO Disk Benchmark, următorul utilitar de pe lista noastră, Crystal Disk Mark, utilizează date random care, de regulă, nu pot fi compresate în totalitate. În ciuda acestui lucru, vitezele de transfer pentru operațiuni secvențiale sunt aproape identice, cu 559 MB/s la citire și 496 MB/s la scriere.
Anvil’s Storage Utilities este, după părerea mea, cel mai complex utilitar de testare pentru unități solid state, fiind capabil să ruleze întreg ansamblul de teste utilizând atât date compresibile, cât și date incompresibile.
În cazul acestui benchmark, utilizarea de date compresibile nu arată un avantaj evident, nici pentru operațiuni de citire și nici pentru operațiuni de scriere. Surprinzător, controller-ul SSD-ului poate gestiona ceva mai bine datele 100% incompresibile în cazul operațiunilor de scriere 4K QD4 și 4K QD16. De exemplu, la testul 4K QD16 cu date incompresibile am obținut 287 MB/s și 73.515 IOPS vs. 112 MB/s și 28.714 IOPS cu date compresibile.
Dat fiind faptul că utilizează exclusiv date incompresibile, AS SSD Benchmark, versiunea 1.9, este considerat în acest moment cel mai dur benchmark de testare pentru SSD-uri. În ciuda acestui lucru, nu am remarcat o scădere foarte drastică a vitezelor de transfer, acestea menținându-se în jurul valorii de 520 MB/s pentru operațiuni de citire și de 475 MB/s pentru operațiuni de scriere. Numărul de operațiuni pe secundă s-a menținut, de asemenea, la valori normale, cu 78.458 IOPS la citire și 25.683 IOPS la scriere în cazul fișierelor 4K pe 64 thread-uri.
AS SSD mai dispune și de un utilitar auxiliar de simulare a performanțelor obținute în situații normale de utilizare. De exemplu, la instalarea unui program, obținem 377 MB/s, acest rezultat reprezântând o medie a timpilor de transfer obținuți ca urmare a copierii mai multor fișiere de dimensiuni variabile.
Acum că am văzut performanțele SSD-ului în teste sintetice, urmează să analizăm cum se descurcă acesta în scenarii de utilizare normale. Ca de obicei, pentru acest test am ales să clonez unitatea de stocare principală NVMe Samsung SM951 și să o înlocuiesc cu SSD-ul Transcend SSD220S 240GB.
Pentru clonare am utilizat Acronis TrueImage și am reușit să copiez circa 50 GB de date (sistem de operare Windows 10 + diverse aplicații) în sub 30 minute. Comparativ cu un SSD MLC pe NVMe nu aș spune că stăm nemaipomenit de bine, însă pentru o unitate TLC pe SATA nu e rău deloc. Inițializare sistemului de operare până la desktop, cu tot cu POST, a durat cam 12 secunde și de îndată am putut deschide Google Chrome și Steam, fără nici cea mai mică întârziere.
Următorul test este cel al copierii unui fișier video MKV (incompresabil) de pe unitatea NVMe Samsung SM951. Din nefericire, pe varianta de 240GB a lui Transcend SSD220S, cantitatea de memorie RAM utilizată pentru caching însumează în jur 8GB. Drept urmare, după depășirea acestui prag, ne lovim de limitarea specifică NAND-urilor TLC: viteze de scriere extrem de mici, cuprinse între 100 – 150 MB/s.
Trecând mai departe, ajungem la multitasking, unde, din nou, ne lovim de aceeași problemă. Descărcarea unui joc de pe Steam, la o viteză cuprinsă între 40 – 50 MB/s, și realizarea simultană a altor operațiuni cu fișiere, ca de exemplu deschiderea browser-ului Google Chrome sau a aplicației Microsoft Word, vor duce în mod inevitabil la apariția unor întârzieri și blocaje foarte supărătoare. Desigur, în acest caz, nu suntem limitați doar de performanțele controller-ului sau a NAND-urilor, ci și de faptul că SSD-ul funcționează în mod AHCI pe o magistrală SATA III. Dacă multitasking-ul și transferul unui volum mare de date reprezintă activități zilnice pentru tine, atunci cel mai indicat e să migrezi spre un SSD NVMe.
De asemenea, am mai remarcat o problemă destul de deranjantă, dar care se manifestă pe mai toate unitățile entry-level pe care le-am testat în ultima perioadă. Ștergerea mai multor fișiere de dimensiuni mari, adică efectuarea mai multor comenzi TRIM în mod consecutiv, generează apariția unor scurte freeze-uri, timp în care operațiunile I/O din queue sunt efectuate cu foarte mare întârziere.
În ciuda acestui lucru, nu trebuie să uităm faptul că discutăm despre un SSD entry-level, gândit pentru persoanele cu nevoi esențiale, care nu transferă zeci de GB de date într-o zi și care nu sunt adepte ale unui regim de multitasking foarte intensiv.
Concluzie
Din punct de vedere al performanțelor, Transcend SSD220S 240GB este cam pe aceeași linie cu celelalte SSD-uri TLC entry-level testate în ultimul an de zile. Valorile obținute în suita de teste sintetice sunt foarte similare cu cele oferite de producător, însă, din nefericire, scrierea unor fișiere de mari dimensiuni generează o scădere drastică a vitezelor de transfer.
Îl găsesc potrivit pentru cineva care dorește să migreze pentru prima dată spre un SSD, dar și pentru utilizatorii aflați în căutarea unei unități secundare ieftine și rapide, dedicate stocării jocurilor sau a altor aplicații ce nu impun scrierea unui volum ridicat de date.
Îl găsiți la eMAG la prețul de 384 Lei.