Site icon Arena IT

Review Vonino EGO QS

In sfarsit mi-am facut timp si pentru el. Dupa aproape o luna de la achizitie a venit timpul sa va spun cat de multumit sunt de acest telefon si de ce trebuie neaparat sa il luati in vizor daca sunteti pe cale sa va achizitionati un smartphone mid-range.

O sa fiu cat se poate de detaliat, caci l-am testat timp de o luna si timp mai este. Nu va pleca din mainile mele prea curand si va mai pot da detalii pe parcurs. Sa incepem!

Cuprins:

  1. Ideea de baza
  2. Specificatii
  3. Design si ambalaj
  4. Sistem de operare, performante si aplicatii
  5. Camera foto, ecran, difuzor
  6. Autonomie
  7. Pret, disponibilitate si concluzie


Ideea de baza

Despre Vonino cu siguranta nu ati auzit nimic. Sa fiu sincer nici eu. Am vazut un review la o tableta facut de Buhnici si cam atat. De Black Friday am decis sa imi cumpar un nou telefon, iar ironia sortii a facut ca primul model ales, un HTC 8S, sa fie cu probleme si sa il returnez, astfel mi-am luat acest Vonino. Pana la urma Karma a fost cu mine. Vonino este o companie fondata in Statele Unite ale Americii in anul 2009 si cunoscuta mai mult pe acolo si in partea de est a Asiei. Acestia au in portofilul lor tablete, telefoane, TV Box-uri, accesorii pentru telefoane, laptop-uri si altele. Nici vorba sa ii bagati in aceeasi oala cu Allview, Evolio, E-Boda, Serioux si mai stiu eu ce alte firme „romanesti”. Ce au in comun sunt produsele ieftine si cu performante bune spre foarte bune, reusind sa impresionze prin calitate si performanta. Pe viitor vor sa intre si pe piata de monitoare LED si ecrane promotionale cu diagonale de pana la 40 de inch. Puteti citi mai multe aici, iar aici puteti vedea o parte din produsele lor.

Specificatii

Ambalaj si design

Eu sunt un fan al ambalajelor de buna calitate si a continutului din interiorul lor. Apreciez foarte mult cand o companie ofera un ambalaj mai bun comparativ cu alti producatori. Asta inseamna ca ei au grija de produsele lor si vor ca utilizatorul sa fie fericit cand desface produsul. In plus este vorba si de siguranta in timpul transportului. Vonino EGO QS are o cutie foarte buna d.p.d.v. al materialelor. Cartonul este tare si frumos colorat, iar in interior gasesti telefonul pus intr-un suport de poliester, iar sub el gasesti accesoriile: cablul USB, incarcatorul, o pereche de casti si manualele. Cablul USB este destul de scurt, dar este de buna calitate. Este foarte asemanator cu cablul de la iPhone. Despre casti o sa vorbim mai incolo.

Cat despre design sunt multe de spus. Telefonul acesta chiar arata bine din toate unghiurile. Nu este ceva ce nu ati mai vazut, dar pentru pretul sau este fantastic. Privit din fata este doar o bucata mare de sticla de sus pana jos. Sus sunt situate camera frontala, senzorii si casca, iar in partea de jos butoanele senzitive tipice Android, dar acestea nu sunt iluminate. Oricum, nu este greu sa inveti trei butoane pe de rost si arata si mai bine cu ele stinse. Pe lateralul din dreapta avem o surpriza: trei butoane si fanta pentru capacul bateriei. Cele trei butoane situate unul langa altul sunt cele de volum, iar cel dintre ele are rol de pauza sau play. Cat de tare poate sa fie chestia asta pe un Android din 2013? Nu mai ai nevoie sa scoti telefonul din buzunar daca vrei sa pui pauza, iar daca vrei sa schimbi melodia trebuie doar sa ti apasat pe unul din butoanele de volum, depinde de ordinea prin care vrei sa treci prin playlist.

Pe spate, un pic iesita in evidenta, este camera de 8 MP cu blit LED. Aceasta seamana cu cea de pe Galaxy SII, dar intoarsa vertical. Sub ea se vede mare numele telefonului „EGO” si mai jos brand-ul Vonino impreauna cu grila pentru difuzor. In partea inferioara se gaseste doar microfonul si portul micro USB. Pe buza de sus sunt amplasate butonul de pornire si jack-ul audio. Pe lateral stanga nimic. Butoanele sunt parca prea mici chiar si pentru o mana medie ca a mea, dar asta nu este deloc o problema. Singura problema minora ar fi cea a capacului. Deja l-am scos si l-am bagat de foarte multe ori si a inceput sa scartaie. Este un plastic destul de flexibil care nu trebuie supus la tortura. Foarte important ca nu este glossy si nu aluneca din mana utilizatorului. Este bine prins si nu am vazut margini ascutite, prost imbinate sau alte chestii ieftine. Pacat ca se murdareste repede si trebuie sa aveti la voi o microfibra.

Sistem de operare, performante si aplicatii

Mi-a fost destul de greu sa gasesc un smartphone relativ ieftin si cu Android cat mai recent. Acesta era unul din putinele telefoane cu Android 4.2 la pachet. Celelalte modele aveau Android 4.1 si nu stiam sigur daca au update la 4.2 si nu m-am riscat. Dupa ce l-am scos din cutie si i-am dat sa pape internet si-a gasit un update de 90 de MB. Spunea foarte clar ca va rezolva cateva probleme legate de sistemul de operare, deci l-am instalat si abia dupa aceea am inceput sa ma joc pe telefon. Oricum, 90 de MB nu sunt de ici de colo cand vine vorba de bug-uri ale SO-ului. Eu speram sa treaca la versiunea 4.2.2 de Android, dar a ramas la 4.2.1 si cred ca asa o sa moara. Nu prevad ca acest telefon sa primeasca vreodata actualizare, dar sunt multumit si asa.

Ce mi-a placut tare mult au fost aplicatiile preinstalate. Pe langa clasicele Facebook, Twitter, Chrome sau GMail am descoperit si cateva aplicatii pe care multi producatori nu le introduc automat. Ma refer la: NoteBook, PDF Reader, Dropbox, Studio de film si un servicu de backup de la Vonino intitulat Arpacloud. Surpriza uriasa si la propriu si la figurat: 512 GB de stocare in cloud gratuit timp de 6 luni. Practic un HDD virtual unde iti poti pune toate lucrusoarele. Am fost tare fericit la vestea asta.

Inca o chestie interesanta este ca poti conecta telefonul la un dispozitiv wireless. Nu am incercat sa conectez o tastatura, dar o sa incerc in curand sa redau continut pe un TV folosind un Apple TV si un Chromecast. Cu ocazia asta va anunt ca telefonul meu va ajunge la mai multi tech bloggeri pentru review. In fine, trecand mai departe interfata lor este una foarte vesela si colorata. Imi aduce un pic aminte de versiunile de iOS pana in versiunea 7, doar ca aici iconitele clasice ale aplicatiilor sunt introduse intr-un cerc alb cu colturile tesite, iar iconitele aplicatiilor standard precum mesaje, apelare etc sunt schimbate de catre Vonino si nu mai sunt introduse intr-un chenar alb. Interfata poate sa iti placa sau nu. Eu am folosit la inceput cateva launchere si teme cu Android 4.4 si am fost incantat, dar pana la urma am renuntat. A inceput sa imi placa interfata lor. Mi-am schimbat doar lockscreen-ul pentru ca cel clasic nu ofera acces rapid la camera.

Am decis sa las dulceata la final. Acest smartphone este si Dual-SIM. Recunosc ca la inceput nu stiam ca e Dual-SIM, desi am scos capacul, mi-am pus cartela micro-SIM in el, dar jur ca nu am dat atentie si celui de al doilea slot. Nici specificatiile nu le-am citit abia dupa 2-3 zile. Dupa ce am aflat ca este Dual-SIM am avut o criza de fericire involuntara. Desi nu mai am alta cartela care sa bag in el, am imprumutat o cartela SIM normala pentru cateva teste. Era sa uit. Slotul SIM 1 are nevoie de cartele normale, acelea mari si clasice, iar SIM 2 are nevoie de cartela micro-SIM. Noroc ca folosesc adaptor de la Nano SIM la Micro SIM. Ca sa nu mai puneti voi intrebari am sa incerc sa raspund din start la unele pe care sunt sigur ca le-ati pune. In timp ce folosesti datele de pe SIM 1 poti primi apeluri pe SIM 2. In timp ce vorbesti pe SIM 1 poti primi apeluri pe SIM 2. Poti face imediat trecerea intre SIM 1 si SIM 2 doar tragand de bara de notificari si selectand fie SIM 1 fie SIM 2.

Si acum testele. Dupa ce am facut primele teste in prima saptamana si am vazut ca aplicatiile au primit update, am refacut testele chiar in acest moment. Astfel ca AnTuTu, Vellamo si Quadrant au primit update in ultima luna si am preferat sa fiu la zi cu programele. Lasandu-va pe voi sa vedeti rezultatele din benchmark-uri in poze, eu am sa va spun doar concluziile trase. Vonino EGO QS il care pe Galaxy SII concurent direct, iar in unele teste este peste el, in altele nu. Dar din punct de vedere hardware suntem peste el. Se apropie usor de HTC One X, deci nu stam rau deloc. Suntem foarte aproape de performantele unui telefon high end din 2012, diferenta dintre HTC One X si acest Ego QS este de 5-10%. Telefon mid-range din finele anului 2013 este echivalent cu un telefon high end din 2012. Interesant cum si cat de repede evoluam.

Si ca o concluzie finala din aceasta luna de utilizare spun asa: telefonul s-a comportat impecabil in toate aplicatiile si in toate sarcinile. Nu s-a blocat niciodata, nu am avut lag in nicio aplicatie, nu mi s-a inchis din senin, nu s-a incins in jocuri sau alte aplicatii, jocuri precum Riptide GP2, NFS Most Wanted si Asphalt 8 ruleaza excelent fara sacadare cu peste 30 FPS si se misca foarte rapid. Interfata aplicata de Vonino este foarte buna si simpla. Daca cea de la Samsung se misca uneori greu, agata prin meniu s.a.m.d, aceasta nu isi permite sa faca figuri si parca as butona un Nexus. Fara exagerare si cu tot respectul pentru Samsung, Google si Vonino.

Camera foto, ecran si difuzor

Camera foto a lui Vonino EGO QS nu este cea mai buna dar nici cea mai proasta camera de 8 MP. Reuseste sa faca fotografii bune spre foarte bune daca are lumina suficienta. Culorile sunt putin sterse, albicioase si parca nu au viata. Asta se poate remedia cu un pic de culoare dupa ce scoateti fotografiile. In schimb camera are multe setari si efecte. Printre cele mai importante pot enumara: HDR-ul care se descurca foarte bine, modul de infrumusetare fata, dar care merge doar pentru o singura fata, deci daca suntei 2-3 in cadru doar unul are noroc de o fata mai frumoasa, mod panorama, ZSD, adica o stabilizare mai buna a imaginii, expunere, mod scena si anti-tremur.

La capitolul filmare ar putea fi foarte buna, dar pacat ca inregistreaza in format 3GP si pierde mult din calitate. Cu toate astea sunt multumit de filmare si nu pot cere mai mult. Sunetul este capturat bine, dar mare grija cum tineti mana pe telefon cand filmati sa nu acoperiti din greseala microfonul. De multe ori am patit sa se auda incet doar ca am acoperit eu microfonul. Evident ca nu poate lipsi touch focusul si auto focusul in ambele moduri, deci puncte in plus. Filmarea se face la 720P caci atat stie procesorul. O sa pun mai jos cateva mostre ca sa va faceti o idee despre calitatile camerei.

http://youtu.be/z3HB-0HrxLo
http://youtu.be/9t5-TwFsI3I

Ecranul este un IPS de 4.5 inci si rezolutie putin neobisnuita pentru tipul acesta de diagonala: 540 x 940 pixeli. Speram la o rezolutie mai mare, dar este suficient. Densitatea de pixeli este de 240 PPI, deci nu ar trebui sa existe probleme. Imaignea se vede foarte clara, culorile sunt foarte aprinse, iar luminozitatea este foarte puternica. Nu exista probleme in bataia soarelui si nici cand vine vorba de unghiuri de vizualizare. Singura problema este rezolutia si aplicatia YouTube, caci daca nu ai ecran HD nici YouTube nu iti livreaza continut HD. Asta se poate remedia folosind aplicatia Super Tube din Play Store. Comparand ecranul acesta cu cel de pe Lumia 925, un AMOLED HD, culorile sunt mai naturale din punctul meu de vedere. AMOLED-ul suprasatureaza foarte rau culorile.

Din pacate ecranul nu dispune de protectie, dar pentru asta gasim aplicata o folie de protectie peste care este pusa folia de protectia de transport pe care nu am dat-o jos 3 saptamani. Pur si simplu nu a fost nevoie. Am dat-o jos pentru ca mi-a scapat telefonul si s-a zgariat foarte tare altfel era inca pe telefon. Cu toate foliile de protectie raspunde impecabil la comenzi. Nicio problema cu ecranul.

Difuzorul lasa putin de dorit. Are o grila mare pe capac, dar el este cat o unghie undeva in coltul din dreapta al telefonului cum il privesti din spate. Se aude suficient de tare cat sa te trezeasca din somn si sa il auzi in oras, dar ciudat este ca atunci cand ascult muzica se aude mult mai incet decat atunci cand ma suna cineva. Am umblat la egalizator, la n setari si nimic. Cand ascult muzica se aude incet, dar cand ma suna cineva sau porneste alarma se aude tare, pardon, se aude normal. Dar macar calitatea sunetului este foarte buna si nu exista distorsiuni. Mi-au placut tare mult castile din pachet. Nu ma asteptat sa se auda atat de bine. Daca nu esti un audiofil le poti pastra cu cea mai mare placere. Au bass, au inalte, au medii, au de toate. Chiar si la volum ridicat cu amplificarea pornita nu distorsioneaza si se aude foarte placut. Aici ar trebui sa ma credeti pe cuvant caci eu sunt pretentios cand vine vorba de sunet si investesc foarte mult in casti si boxe. Si pentru ca am spus de amplificare in casti, daca intrati in setari veti gasi ceea ce se numeste BesAudEnh si ofera un spor de calitate in plus in casti.

Autonomie

Am fost putin sceptic la inceput in privinta bateriei. Un telefon subtire si usor foare rar promite o baterie mare. Se pare ca m-am inselat de data aceasta, caci bateria telefonului de fata este de 1800 mAh si rezita si rezista si rezista mai ceva ca in reclama cu termopanele. Sa va explic in ce conditii l-am testat. Pentru un utilizator normal care nu abuzeaza de jocuri si foloseste telefonul moderat, bateria rezista 2 zile de functionare. La sfarsitul primei zile iti mai ramane 50-60% baterie, iar a doua zi iti bagi telefonul la incarcat. In cele doua zile am ascultat muzica pe drum aproximativ 2-3 ore, am stat pe Facebook 2 ore adunate, m-am jucat Riptide GP2 cam 3 ore si am si filmat 30 de minute. In rest Wi-Fi a fost pornit doar cand am stat in casa, iar luminozitatea a fost in permanenta la 50%. M-a tinut 5 ore cand am abuzat foarte rau cu Riptide GP2 si NFS Most Wanted. Le-am jucat pe amandoua in paralel si in 4-5 ore s-a dus bateria. De asemenea daca urmaresti un clip HD cu Super Tube rezista cam tot atat. Evident cu mici pauze. Concluzie? O baterie foarte buna din punctul meu de vedere. Cat scrie pe cutie atat rezista.

Pret, disponibilitate si concluzie

http://youtu.be/ymiDSljlaps

Pretul sau initial era de 950 de lei fara reducerea de BF. Cu reducere m-a costat 630 de lei. Best buy sau nu? Eu l-am luat de la PC Garage, iar acum a ajuns sa coste fara nicio reducere 660 de lei. La eMAG il gasiti la 650 RON, redus de la 880. Am gasit chiar si un topic dedicat pe Softpedia si va recomand sa mai aruncati un ochi si acolo. Din pacate cam greu cu accesoriile dar sper sa apara cat de curand ceva oficial. Daca aveti alte intrebari va stau la dispozitie.

Exit mobile version