Spre deosebire de majoritatea companiilor chinezești specializate în producția de smartphone-uri, Zopo și-a construit o reputație pentru produse de calitate, dedicate preponderent segmentelor de piață mid-range și high-end. Cu toate acestea, în ultima perioadă, compania a început să exploreze și piața entry level prin lansarea seriei Hero care include smartphone-uri low-end cu display-uri generoase, opțiuni de conectivitate complete și prețuri de până în 100 $.
Vedeta de astăzi este Zopo Hero 2, un smartphone cu ecran HD de 5.5 inch, procesor MediaTek MT6737, 1 GB de memorie RAM, conectivitate Dual SIM 4G, 16 GB spațiu de stocare, cameră foto de 8 MP, acumulator cu capacitate de 2300 mAh și Android 6.0 Marshmallow ca sistem de operare.
Coolicool, cei care ni l-au oferit spre testare, îl listează în prezent la prețul de doar 74.99 $ (aprox. 300 Lei). Într-adevăr, cantitatea de memorie RAM este un pic cam îngrijorătoare, însă la acest preț cu greu putem găsi o alternativă care să ofere minim 2 GB de memorie RAM. Dacă aveți obiceiul de a rula foarte multe aplicații și jocuri, atunci Zopo Hero 2 s-ar putea să nu fie o alegere foarte inspirată. În schimb, poate fi cadoul ideal pentru cineva care nu a avut încă contact cu un smartphone și care nu are pretenții foarte ridicate în ceea ce privește performanța.
În pachet, alături de telefon, găsim un încărcător de 1A, un cablu microUSB, un manual de instrucțiuni în limba engleză, dar și o folie de sticlă.
Construcție și design
Telefonul vine într-o construcție realizată din policarbonat și cu o ramă metalică ce se întinde de-a lungul laturilor.Cântărește în jur de 130 grame, măsoară 90 mm grosime și se laudă cu un screen-to-body ratio de aprox. 69%. Având în vedere prețul de achiziție extrem de redus, îndrăznesc să zic că se prezintă relativ decent din punct de vedere estetic. În plus, se simte binișor în mână și, datorită spatelui ușor abraziv, are o aderență nemaipomenită.
Pe partea frontală avem generosul ecran HD de 5.5 inch, senzorii de luminozitate și proximitate, camera frontală de 2 MP, precum și un set de butoane capacitive de navigare care, din nefericire, nu sunt iluminate.
Ecranul este de tip IPS LCD și rulează la o rezoluție de 1280×720 pixel. Raportând rezoluția la diagonală obținem o densitate a pixelilor de aprox. 267 PPI, lucru care asigură o imagine relativ bogată în detalii, însă cu ușoare limitări în cazul afișării de fonturi mici sau fotografii foarte fine în detalii. Deși discutăm despre un panel IPS, culorile au o tentă ușor ștearsă, iar contrastul nu este chiar grozav. Permite unghiuri de vizualizare foarte largi, însă nu impresionează printr-un nivel de luminozitate ridicat, detaliu care iese în evidență mai ales atunci când este utilizat în lumina directă a razelor solare. Per total, display-ul dezamăgește, dar, sincer să fiu, nu aveam așteptări din cale afară de ridicate. În fond, discutăm despre un telefon ce concurează pe piața entry level și care costă doar 70 $.
Partea din spate găzduiește camera foto de 8 MP cu LED flash și scanner-ul de amprentă capacitiv care, apropo, s-a dovedit a fi foarte precis și stabil pe tot parcursul perioadei de testare. În medie, la un eșalon de 50 de deblocări succesive, rata de succes este undeva la 95%.
Prin detașarea capacului din spate ni se oferă acces la acumulatorul de 2300 mAh și la cele 3 sloturi pentru microSIM și microSD.
Butoanele de volum și power sunt amplasate pe latura dreaptă, au un feedback foarte tactil și pot fi declanșate cu ușurință chiar și atunci când telefonul este utilizat cu o singură mână.
La bază dăm de microfonul dedicat convorbirilor și de difuzor. Difuzorul reușește să livreze un sunet bogat în detalii, cu înalte, medii și joase bine echilibrate, însă este foarte sărac pe partea de volum.
Pe latura superioară găsim portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm pentru căști. Sunetul oferit prin jack-ul audio nu este chiar impresionant, însă se menține la un nivel decent atâta timp cât sunt utilizate căști cu impedanță mică.
Hardware
Zopo Hero 2 utilizează platforma hardware MediaTek MT6737, compusă dintr-un procesor Quad-Core Cortex-A53 tactat la 1.3 Ghz și un procesor grafic Mali-T720 MP2. Ansamblul este completat de doar 1 GB de memorie RAM, aspect care determină limitări serioase la capitolul performanță, mai ales atunci când se merge pe un regim de utilizare intensiv.
Telefonul se comportă acceptabil atunci când este pus la treabă în activități simple, precum rularea de conținut video de pe YouTube sau deschiderea de pagini web, însă are tendința să fie îngenunchiat atunci când pe fundal rulează mai multe aplicații sau atunci când în browser există mai mult de 2-3 file deschise. Memoria RAM de doar 1 GB își spune cuvântul și în cazul jocurilor, unde telefonul încarcă și rulează cu dificultate chiar și jocuri simple ca Hill Climb Racing sau Clash of Clans.
Nu am remarcat întârzieri sau blocaje prin meniuri, însă unele aplicații populare, dintre care amintesc Facebook, Skype și Tumblr, arată performanțe inferioare, cu timpi de încărcare foarte mari și stutter pronunțat la scrolling.
Teste sintetice:
Acumulatorul Li-Ion cu capacitate de 2300 mAh reușește să asigure o autonomie cuprinsă între 3-4 ore de utilizare continuă (screen on time) și 9-10 ore de standby, cu date mobile active și luminozitate a ecranului setată undeva la 50%. Rezultatele au fost obținute într-un regim de utilizare uzual, cu web browsing în Google Chrome, convorbiri telefonice, YouTube și chat pe Facebook Messenger. Dacă alegeți utilizarea telefonului exclusiv pe Wi-Fi, atunci ar trebui să vă așteptați la o creștere a autonomiei de aprox. 30%.
Utilizând încărcătorul din pachet de 5V la 1A, telefonul are nevoie de vreo 3 ore pentru a se încărca complet.
Terminalul vine cu 16 GB de memorie internă, dintre care doar aprox. 11 GB pot fi utilizați pentru stocare efectivă de date. Pentru extinderea capacității de stocare se poate opta pentru utilizarea unui card microSD cu capacitate de până la 128 GB, însă țineți cont că pe acesta se pot stoca doar fișiere multimedia (fotografii, videoclipuri și muzică).
Pe partea de conectivitate, Zopo Hero 2 oferă: Dual SIM dual standby 4G LTE Cat.4 (150 Mbps downstream/50 Mbps upstream), Wi-Fi, b/g/n (2.4 și 5 Ghz), A-GPS și Bluetooth 4.0 cu A2DP. Este perfect compatibil cu toate rețelele 2G, 3G și 4G din România, mai puțin cu Digi Mobil 4G (nu suportă banda 38 TDD-LTE).
Pe parcursul perioadei de testare terminalul s-a comportat excelent, atât pe rețeaua mobilă Vodafone 4G, cât și pe rețelele Wi-Fi la care a fost conectat. În convorbiri, sunetul s-a menținut la o calitate bună și la volum ridicat, iar interlocutorii au raportat la rândul lor o recepție clară.
Aplicația Speedtest a arătat viteze de transfer de până la 100 Mbps prin intermediul rețelei de date Vodafone 4G și în jur de 70-80 Mbps prin Wi-Fi.
Recepția GPS se află la rândul ei în parametri normali, telefonul reușind să obțină un lock 3D stabil în mai puțin de 30 de secunde.
Cameră foto
Experiența foto este susținută de un senzor de 8 MP, fără stabilizare optică sau alte dotări avansate. Așa cum era de așteptat, performanțele sunt extrem de slabe indiferent de condițiile de luminozitate, cu detalii atenuate, culori denaturate și foarte mult zgomot. Aplicația camerei foto este cea standard de la MediaTek, cu întreg setul de moduri de înfrumusețare a feței, însă fără prea multe opțiuni avansate. Focalizarea se realizează cu dificultate, iar declanșarea durează în unele cazuri chiar și 2-3 secunde.
Iată câteva sample-uri la rezoluție originală:
Software
Zopo Hero 2 rulează Android 6.0 Marshmallow în stadiu aproape nativ și personalizat doar printr-un launcher proprietar.
După cum vă spuneam și în secțiunea dedicată performanțelor hardware, software-ul se comportă bine la nivel de interfață și nu am avut parte de prea multe momente de lag.
În versiunea de firmware actuală vine cu o sumedenie de opțiuni inteligente, precum tap to wake, gesture unlock, etc. și oferă o groază de setări pentru a spori nivelul de securitate (manager permisiuni, manager de aplicații inițializate la pornire, etc.).
Nu avem posibilitatea de a-l personaliza prin pachete de teme, însă nu trebuie să privim acest lucru ca pe un dezavantaj, ba chiar dimpotriva. Implementarea unor astfel de opțiuni de personalizare probabil că ar fi ocupat și mai multe resurse, lucru pe care nu prea ni-l dorim având în vederea cantitatea de memorie RAM extrem de limitată.
Concluzie
Zopo Hero 2 este un terminal entry level care impresionează printr-o construcție de bună calitate și printr-o experiență software curată, lipsită de bloatware.
În ceea ce privește ansamblul hardware, nu l-aș considera chiar de actualitate, însă drept compensație ni se oferă un raport calitate/preț excelent, aproape imbatabil.
Îl găsiți la CooliCool.
Xiaomi Mi4C la pretul de la ora actuala ( 559-589RON ) plus ROM-ul sMiui sau Miui Global e best buy.
Mi 4c e intr-adevar o achizitie desteapta la banii aia, dar nu gasesti ROM global pentru el. Asta inseamna ca trebuie sa-l rootezi + tot felul de artificii ca sa incarci aplicatiile Google.
Da, rootat ma refer ca e un telefon foarte bun. Rom-ul stock te doboara cu pop-ups, bloatware si battery drain. Cu sMiui e cu totul alt telefon, bateria tine bine, vine cu Google Play Store in imagine.