Site icon Arena IT

Rinocerul alb nord african e gata sa dispara

Impactul omenirii si al progresului sau asupra mediului inconjurator este evident. Si chiar daca tot mai multe organisme se angajeaza la protejarea sa, in unele situatii afectarea este ireversibila. Numai in ultimele secole destule specii de animale au intrat in cartile de istorie. Iar ultima victima urmeaza sa fie rinocerul alb nord african.

Acesta este una dintre cele doua subspecii de rinocer alb, diferite genetic de aproape 1 milion de ani, care a trait in Africa Centrala, la intersectia dintre Sudan si Congo. Si care a fost vanata excesiv, in special pentru corn si presupusele sale proprietati afrodisiace. Pentru ca la 90 – 150 cm lungime si 5 Kg cat are un corn de rinocerul alb nord african, valoarea pe piata neagra de 1.5 milioane de $ face acest os mai pretios ca aurul.

O serie de eforturi pentru refacerea subspeciei au fost facute, in 2003 populatia urcand la 32 de astfel de rinoceri. Insa pana in 2007, printr-o serie de atacuri armate ale braconierilor in cadrul rezervatiilor prea prost pazite, numarul scazuse drastic la numai 7 exemplare, imprastiate in cateva gradini zoologice din lume.

Iar in 2014, pe 18 octombrie si 15 decembrie, doi masculi au murit de cauze naturale, lasand subspecia la numai cinci membri, fara mari sanse de refacere, chiar si prin metode moderne ca inseminare artificiala sau mama surogat. Momentan, cel mai apropiat (de Romania) rinocer alb nord african este Nabire, o femela de 32 de ani, ce traieste in tihna la gradina zoologica Dvur Králové din Cehia.

Rinocerul alb sud african o duce inca ceva mai bine, numarand peste 15 000 de exemplare, si legi extrem de stricte in Africa de Sud, unde se regaseste cea mai mare populatie a sa. Dar si el a vazut zile negre la sfarsitul secolului XIX, cand numai 20 de astfel de animale mai existau.

Exit mobile version