Site icon Arena IT

RMN mai sensibil cu xenon

RMN-ul (Rezonanta Magnetica Nucleara) este un procedeu noninvaziv de diagnostic medical ce se bazeaza pe detectarea ionilor de hidrogen din interiorul corpului. Acestia sunt polarizati intr-o incapere magnetica, iar concentratia lor diferita in diversele organe transforma imaginile in adevarate harti umane.

Insa prin acest procedeu, abia unul din 100 000 de atomi de hidrogen este detectabil. Ceea ce face imposibila vederea formatiunilor tumorale de mici dimensiuni, in stadiile curabile. Dar acum la Universitatea Berkeley din California, SUA, care acum un an jumate citea gandurile cu astfel de investigatii, s-a pus la punct o metoda de crestere semnificativa a sensibilitatii.

Ei folosesc xenonul, un gaz inert ce este polarizat cu ajutorul unei raze laser, la un raport de unul din zece. Acest gaz este apoi inhalat de pacient, se raspandeste in organism prin intermediul fluxului sangvin, este distribuit la celule si detectat din exterior. Si ulterior este expirat incet si complet, de-a lungul a 45 de minute.

Chiar daca xenonul are o polarizare de 10 000 de ori mai buna ca Hidrogenul, mai este problema disponibilitatii sale in corpul nostru. Pentru ca hidrogen avem in toate moleculele de apa, si in toate hidrocarburile. Iar xenonul este doar cel inhalat. Dar si asa, s-ar parea ca sporul de performanta oferit permite o mai buna diagnosticare a cancerelor in faza infraclinica.

Exit mobile version