Competiția dintre Jupiter și Saturn pentru titlul de planetă cu cele mai multe luni din Sistemul Solar pare să fi ajuns la un final categoric.
O echipă de cercetători a descoperit nu mai puțin de 128 de luni necunoscute anterior în jurul lui Saturn, o descoperire confirmată oficial de Uniunea Astronomică Internațională. Acest număr ridică totalul lunilor cunoscute ale planetei la 274, lăsând Jupiter, cu doar 95 de luni, mult în urmă.
Primele indicii despre existența unor noi luni au apărut între 2019 și 2021, când au fost identificate 62 de astfel de obiecte. Tot atunci au fost observate și alte corpuri mici care nu au putut fi confirmate la acel moment.
Știind că acestea erau probabil luni și că ar putea exista chiar mai multe, am revizitat aceleași regiuni ale cerului timp de trei luni consecutive în 2023, explică astronomul Edward Ashton de la Academia Sinica din Taiwan.
Și, într-adevăr, am găsit 128 de noi luni. Pe baza proiecțiilor noastre, nu cred că Jupiter va mai putea vreodată să recupereze acest decalaj.
Aceste luni nu seamănă cu Luna Pământului, mare și sferică. Sunt mici, neregulate și au forme nedefinite, asemănătoare unor cartofi, având doar câțiva kilometri în diametru. Aceste corpuri sunt cunoscute drept luni neregulate.
Cercetătorii cred că inițial făceau parte dintr-un grup mic de obiecte capturate de gravitația lui Saturn în primele etape ale formării Sistemului Solar. O serie de coliziuni ulterioare le-au fragmentat în corpuri mai mici, ceea ce explică abundența acestora.
De fapt, se crede că o coliziune majoră s-a produs relativ recent, acum aproximativ 100 de milioane de ani – o perioadă extrem de scurtă în viața unei planete. Poziția acestor luni, în cadrul grupului nordic al lunilor lui Saturn, sugerează că acesta a fost locul unde a avut loc impactul recent.
Lunile din acest grup orbitează în direcție retrogradă, pe traiectorii înclinate și eliptice, dincolo de inelele lui Saturn. La fel ca noile luni descoperite, și acestea sunt relativ mici și au forme neregulate.
Lasa un comentariu!