Site icon Arena IT

Scurt review monitor Philips Ultrawide 298X4

Pentru ca se apropie Black Friday, cel mai important eveniment de la sfarsitul acestui an, va propun cateva articole in care va prezentam produse, pe care noi le recomandam. Iar astazi discutam despre un monitor de la Philips gandit pentru productivitate si munca de birou, primit in teste de la eMAG.

Philips Ultrawide Brilliance 298X4 este un monitor de 29 de inch si format 21:9, adica un monitor cinematic, gandit pentru persoanele care fie vor sa urmareasca filme, fie vor sa fie foarte productive si au nevoie de un spatiu mare de lucru. Nu sunt foarte multe de spus despre un monitor si imi va fi destul de greu sa va explic cum se vede, dar va puteti face o idee generala.

Rezolutia acestui monitor este de 2560 x 1080. As putea spune ca este suficienta pentru un astfel de monitor. Nu am sesizat nici o diferenta fata de rezolutia Full HD de pe monitorul meu, tot un Philips, dar de 23 de inch. Deci se vede la fel ca un monitor Full HD mai mic. Are o rata de contrast de 1000:1, luminozitate de 300cd, timpul de raspuns este de 5 ms si dispune de 2 difuzoare.

Pe partea de conectica discutam despre 2 x HDMI, 1 x DVI, 1 x Display Port. Are un picior detasabil ce nu permite reglarea pe inaltime, nici rotirea acestuia, ci doar inclinarea pe fata sau spate intr-un interval destul de mic.

Cat despre utilitatea acestui monitor, m-am declarat multumit dupa o perioada de timp. Trebuie sa recunosc ca nu sunt la primul astfel de monitor. Am mai testat in trecut alte doua modele ultrawide de la Dell si AOC. La prima vedere, acest monitor pare urias si chiar asa este. Trebuie sa ai un birou mare pentru a face loc acestui monstru.

Pentru un user normal acest monitor va fi un cosmar, pentru ca va fi destul de greu sa te obisnuiesti cu acest format, iar in al doilea rand, nu sunt aplicatii gandite pentru acest format. Facebook de exemplu, este gandit pentru modul portrait, de asemenea si Youtube. In formatul 21:9 imaginea este deformata si nu este incadrata corect, ramanand spatii goale pe monitor.

Dar acest monitor este special gandit pentru a putea avea in fata ochilor doua ferestre in acelasi timp. Este ideal pentru productivitate. Daca esti o persoana care editeaza foto sau video, lucreaza cu documente Word sau Excel, atunci acest monitor este o alegere buna. Poti imparti foarte bine ferestrele pentru ca ai un spatiu mare de lucru, in plus, cu ajutorul functie MultiView poti imparti ecranul in doua parti egale.

Trebuie sa mai mentionez faptul ca mi-as fi dorit un contrast mai bun, nivelul de negru este foarte slab. In schimb, culorile redate sunt mai calde decat cele redate pe monitorul meu, desi setarile erau de baza la ambele. Daca nu esti obisnuit cu setarile unui monitor, acesta iti ofera din fabrica 3 moduri din care poti alege, si stie sa isi regleze automat contrastul, luminozitatea si temperatura culorii in functie de ceea ce lucrezi.

De exemplu, daca te uiti la un film, acesta va trece in modul Cinema si va oferi o serie de setari, ideale din punctul lui de vedere, pentru acea activitate. De asemenea, daca intri intr-un joc, acesta va recunoaste comanda si intra in modul Gaming.

Nu am sa ma plang de ghosting sau bleed pentru ca nu exista pe acest monitor. Recunosc ca nu m-am jucat foarte mult din lipsa de timp, dar in cele 2 ore de gaming nu am remarcat nimic suspect.

Am sa ma plang un pic de difuzoare. Am folosit monitorul pe post de televizor in fiecare seara si calitatea sunetului este slaba. Nu este atat de rau precum va inchipuiti, eu am rezistat cu el, dar nu se poate compara cu sunetul unui televizor. Sunt niste boxe ieftine care, daca ai nevoie de mai mult volum, pot produce zgomot.

Panoul IPS folosit nu este cel mai grozav, dar nici cel mai prost. Revin la monitorul meu si fac o comparatie. Amandoua au acelasi panou AH-IPS de ultima generatie produs de LG, dar diferenta dintre al meu si acest Philips a fost destul de mare. Pe modelul de fata culorile erau mai saturate, luminozitatea egala dupa ochiometru, desi pe hartie are cu 50 cd mai mult decat al meu, iar claritatea imaginii este o idee mai slabuta, parca totul era mai in ceata.

La capitolul design aflati ca are un picior din metal foarte mare, care permite inclinarea monitorului pe fata si spate. Ramele sunt foarte mici, de aproximativ 1 cm, si sunt integrate in monitor. Stiam ca exista o denumire pentru tipul acesta de rama, dar imi scapa in acest moment. Este stabil, se poate inclina cu o singura mana, nu scartaie cand il atingi si pare foarte bine construit.

Dispune de transformator integrat, nu se incinge prea tare, este mat, si are o folie de protectie pe care o vei vedea doar daca te uiti mai atent. Butoanele sunt amplasate sub marginea de jos, in partea dreapta. Sunt usor de accesat, iar meniul este intuitiv. Te obisnuiesti repede cu el. Am gasit o functie care regleaza timpul de raspuns in 3 trepte, in caz ca ai nevoie de asa ceva, in special la jocuri.

Per total, este un monitor bun pentru productivitate. Iti poti face treaba foarte bine el si va deveni comod dupa 2-3 zile. Dar pentru un user normal nu il recomand, doar daca chiar isi doreste asa ceva si crede ca ii va fi util.

Pretul unui astfel de monitor este in jur de 1600 RON. La eMAG nu mai este deocamdata in oferta dar posibil sa mai apara.

Exit mobile version