Site icon Arena IT

Serial ATA

Utilizata vreme indelungata pentru conectarea hard discurilor si a unitatilor CD-ROM, interfata IDE (Parallel ATA) a fost standardul acceptat de toti producatorii de componente de PC. Acest tip de interfata a fost limitat tehnologic la rata de transfer teoretica de 133 MB/s, fiind destinata unitatilor cu rate de transfer medii.

Mai mult, doar Maxtor si Samsung au suportat acesta rata de transfer, ceilalti producatori oprindu-se la 100 MB/s. Insa viitorul este reprezentat de noua interfata Serial ATA (noua pentru majoritatea dintre noi, aceasta interfata fiind folosita de mai mult de un an in alte parti). Rata maxima de transfer este de 150 MB/s.

Desi la prima vedere transferul datelor in mod paralel este mai rapid decat cel in mod consecutiv (serial), cele mai noi standarde utilizeaza tehnologii seriale: USB 2.0, FireWire, Ethernet, HyperTransport etc. Interfata SATA este 100% compatibila cu tehnologiile mai vechi, schimbandu-se doar modul de transfer, setul de comenzi ramanand acelasi. SATA suporta toate device-urile PATA, acestea putand fi conectate cu ajutorul unui adaptor PATA > SATA.

Standardul SATA are sanse sa se impuna rapid prin cresterea latimii de banda, odata cu lansarea SATA II cu rate de transfer de 300 MB/s, mai apoi SATA III cu o rata de transfer de 600 MB/s, incepand cu 2007 (poate chiar mai devreme).

Limita actuala (133 MB/s) nu poate fi atinsa in momentul de fata de nici un hard disc, doar unele modele de la Western Digital (Raptor, 10000 rpm) apropiindu-se de acesta, cu circa 102 MB/s, si asta utilizand memoria tampon de 8 MB!

Trebiuie mentionat ca, daca limita teoretica a SATA este de 150 MB/s, in cazul unui controller SATA montat intr-un slot PCI, ea va fi limitata la cei 133 Mb/s reprezentand latimea de banda a magistralei PCI.

Specificatiile SATA promit o configuratie mai simpla prin faptul ca se pot utiliza cabluri mai lungi (la standardul PATA cablul de date poate avea o lungime de maxim 45 cm) si mai subtiri (7 fire in locul cablurilor cu 80 de fire), ajutand la o mai buna circulare a aerului in interiorul carcasei. De asemenea dispare problema configurarii a doua discuri montate pe acelasi cablu, prin setarea jumperilor pe MASTER, respectiv SLAVE, deoarece discurile se monteaza cate unul pe fiecare cablu, neavand acei jumperi.

Datorita transferului serial, SATA are nevoie de doua canale de comunicatie, unul pentru trimitere celalalt pentru receptie. Interferentele ce influenteaza un semnal au o influenta egala asupra celuilalt, acestea anulandu-se reciproc, fiind in antifaza, prin utilizarea unui semnal diferential de 250 mV. Conectarea se face cu un cablu de cativa mm grosime si o lungime ce poate ajunge la 1 m.

O noutate absoluta pentru SATA o reprezinta conectarea din mers (hot swap) a discurilor, aceasta fiind posibila doar la controllerele SCSI si la device-urile pe interfata USB sau FireWire. Acest lucru este posibil datorita noului conector de alimentare, cu 15 pini (asigurand trei tensiuni – 5V, 12V si 3,3V), acestia fiind impartiti astfel: 3 pentru fiecare tensiune (pozitiv, negativ si impamantare) si 6 pentru facilitatea de hot swap (2 pentru fiecare tensiune). Noile modele de surse includ ori adaptoare de la arhicunoscutele mufe MOLEX la noii conectori de alimentare SATA, ori au chiar o linie separata de alimentare prevazuta cu acesti conectori.

Discurile instalate din mers vor fi recunoscute de sistemul de operare, incepand cu Windows 98 SE si terminand cu ultimele versiuni de Linux. Daca pentru un sistem de acasa aceasta functie de hot swap nu are mare aplicabilitate, pentru servere este o alternativa ieftina la mult mai scumpele discuri SCSI, singurele care ofereau aceasta posibilitate pana de curand.

Diferenta intre hard discurile PATA si cele SATA este deocamdata mica, acest lucru datorandu-se in mare parte faptului ca discurile SATA sunt de fapt tot discuri PATA care au o componenta de translatie a instructiunilor PATA pe interfata SATA. Un singur producator de hard discuri are interfata nativa SATA, acesta fiind Seagate. Oricum, in practica, discurile SATA se apropie de 60 MB/s, uneori ajungand la 70 MB/s.

In opinia majoritatii expertilor si producatorilor de hard discuri, SATA va inlocui definitiv PATA pana in 2006. Pentru utilizatori, acest lucru inseamna ca singurele avantaje reale pe care le ofera SATA in momentul de fata sunt: lungimea mai mare si grosimea redusa a cablului de date precum si configurarea automata (fara jumperi).

Pentru sistemele performante (statii de lucru profesionale sau servere, cu configuratie RAID) SATA se prefiguraza ca o alternativa viabila la SCSI, tot mai multe placi de baza fiind dotate cu controllere specializate, fie on-board, fie on-chipset.

Exit mobile version