Site icon Arena IT

Soluția pentru a rezolva tulburarea globului ocular strivit al astronauților

Oamenii de știință au dezvoltat un sac de dormit de înaltă tehnologie care ar putea preveni problemele de vedere pe care le întâmpină unii astronauți în timp ce trăiesc în spațiu.

În zona de gravitate zero, fluidele plutesc în cap și strivesc globul ocular în timp. Este considerată una dintre cele mai riscante probleme medicale care afectează astronauții, unii experți fiind îngrijorați că ar putea compromite misiunile pe Marte, sau chiar de mai departe.

Soluția, aparent simplă, face ca sacul de dormit să aspire lichid din cap și spre picioare, contracarând creșterea presiunii. Dezvoltarea sa a fost condusă de doctorul Benjamin Levine, profesor de medicină internă la Centrul Medical Southwestern al Universității Texas (UT) din Dallas, care lucrează la instalarea dispozitivului pe Stația Spațială Internațională (ISS).

NASA a documentat probleme de vedere la mai mult de jumătate dintre astronauții care au servit timp de cel puțin șase luni pe Stația Spațială Internațională (ISS). Unii au devenit prevăzători, au avut dificultăți de citit și uneori au avut nevoie de colegi de echipaj care să ajute la experime.

Poate provoca o afecțiune numită sindrom neuro-ocular asociat zborului spațial sau SANS. Acest lucru, la rândul său, poate duce la aplatizarea progresivă în partea din spate a globului ocular, umflarea nervului optic și afectarea vederii.

Presiunea din 0G este întotdeauna mai mică decât presiunea din 1G. Dar nu este la fel de scăzută ca atunci când stai în picioare. Aceasta este problema – în mod normal, ne petrecem o treime din timp întinși noaptea și două treimi în poziție verticală în timpul zilei. Astronauții NASA nu se pot ridica în picioare în timpul zborului, a declarat dr. Levine pentru BBC News.

Chiar dacă presiunea creierului la o persoană întinsă pe Pământ este puțin mai mare decât la cineva care se află în spațiu, astronauții experimentează această presiune în mod constant și nu o pot ușura niciodată prin schimbarea în poziție verticală.

Dr. Levine a explicat: Nu reușesc niciodată să descarce creierul. Așa că am întrebat, putem reintroduce un gradient gravitațional?

Sacul de dormit, dezvoltat cu producătorul de echipamente pentru exterior REI, se potrivește în jurul taliei persoanei, înglobând partea inferioară a corpului într-un cadru solid. Un dispozitiv de aspirare, care funcționează pe același principiu ca un aspirator, creează o diferență de presiune care trage fluidul în jos spre picioare. Acest lucru îl împiedică să se acumuleze în creier și să aplice o presiune dăunătoare asupra globului ocular. Trebuie să se răspundă la câteva întrebări înainte ca tehnologia sacului de dormit să fie utilizată în mod obișnuit, inclusiv cantitatea optimă de timp pe care ar trebui să o petreacă astronauții în sacul de dormit în fiecare zi.

Dr. Levine a explicat: Toată lumea trebuie să facă acest lucru sau doar oamenii sunt expuși riscului de a dezvolta SANS? Trebuie să o faci imediat ce intri în spațiu sau poți să aștepți și să vezi dacă viziunea se schimbă? El a adăugat: Acest tip de dozare trebuie încă elaborat.

Dar Dr. Levine spune că dezvoltarea înseamnă că SANS ar putea să nu mai fie un risc pentru sănătate până la lansarea NASA pe Planeta Roșie.

Supraviețuitorii de cancer au jucat un rol crucial în clarificarea cauzelor afecțiunii. Voluntarii aveau încă porturi în cap folosite pentru a livra medicamente pentru chimioterapie, iar acestea le-au permis oamenilor de știință să măsoare presiunea pe creier în timp ce erau zburați pe zboruri parabolice care simulează gravitația zero pentru câteva secunde.

O duzină de voluntari separati au testat tehnologia în sine. Oamenii de știință au făcut măsurători în timp ce erau întinși, cu și fără sacul de dormit. Cercetătorii au descoperit că, deși doar trei zile de stat întins au indus suficientă presiune pentru a modifica ușor forma globului ocular, nu a avut loc o astfel de schimbare atunci când a fost utilizată tehnologia de aspirație.

Echipa de la UT Southwestern a descoperit anterior că microgravitația a făcut ca inima să se micșoreze în spațiu și poate duce la o afecțiune numită fibrilație atrială, în care organul bate într-un mod neregulat.

Este posibil ca sacul de dormit să ajute și la contracararea fluxului sanguin anormal care crește riscul unei bătăi neregulate a inimii în microgravitație. Lucrarea a fost descrisă în jurnalul evaluat de colegi JAMA Ophthalmology.

Sursa: bbc.com

Exit mobile version