Dar acum aceste masuri, izolate la un producator sau altul, vor lua o noua amploare. Pentru ca Sony tocmai a licentiat o tehnologie care sa impiedice folosirea in mai multe ocazii a jocurilor. Ele ar fi legate fie de utilizator, fie de consola, fie de ambele.
Deci nu ar mai putea fi revandute, daruite, oferite, daca au fost deja jucate, chiar si doar cateva minute. Desigur, Sony nu a anuntat cand si cum se va folosi de aceasta tehnologie. Daca o va implementa in viitorul PlayStation 4, sau o va aduce si pe PS3. Si nu este prima data cand atat Sony cat si Microsoft s-au interesat de astfel de practici si concepte.
Insa este posibil ca o asemenea interdictie sa fie motivul principal pentru a nu achizitiona o consola din urmatoarea generatie, clientul orientandu-se catre concurenta directa, mai permisiva. Si probabil din aceasta cauza nu s-a comunicat mai mult la nivel oficial pe subiect.
Deci, ca sa rezumam putin, lucrurile sunt clare si foarte simple. Chiar daca in lumea consolelor nu exista piraterie (cel mai mare dusman al industriei software, cum au incercat de atatea ori sa ne convinga), studiourile nu sunt multumite. Si imediat si-au gasit alt dusman: piata de jocuri second hand.
Si vor sa o starpeasca si pe aceasta, ca tot nu le ajung banii. Desigur, daca Sony ar anunta ca pe PS4 nu vor mai merge jocurile la mana a doua, dar ca nici un joc nou nu va mai depasi 30 $, poate nu i-as mai condamna. Dar cum titlurile sunt de doua ori pe atat, si probabil se vor scumpi si mai mult, nu vad bine o astfel de decizie.
E ca si cum producatorii de automobile s-ar asigura ca numai cumparatorul direct poate conduce o masina… Iar pirateria este, cum am mai spus, numai un pretext.