Interfata PCI-E a fost introdusa in 2003, pentru a inlocui invechitul AGP (Accelerated Graphics Port), depasit de situatie. Iar la inceputul anului 2007 a sosit cea de-a doua generatie, care urca latimea de banda a conexiunii PCI-E 1x de la 250 MB/sec (2.5 GHz) la 500 MB/sec (5 GHz).
Iar acum consortiul PCI-SIG a pus la punct si specificatiile celei de-a treia generatii. Dar nu va asteptati la prea multe de la PCI-E 3.0. Principala modificare este cresterea latimii de banda pana la 800 MB/sec (8 GHz). Dar, pentru a o putea folosi la capacitate maxima, se renunta la codarea pe 8b/10b, in favoarea uneia pe 128b/130b.
Astfel, pune la dispozitia dispozitivelor compatibile o latime de banda dubla fata de PCI-E 2.0. Si, bineinteles, este pastrata compatibilitatea cu editiile precedente de PCI-E.
Vitezaa crescut cu circa 25 la sută si include instrucţiuni pentru reutilizare a datelor (Data Reutilizarea Sugestii), operaţiunile de atomice, o ajustare dinamică a consumului de energie şi dispunerea liberă a tranzacţiilor.
Este PCIe 3.0 dar compatibil cu predecesorul său. 🙂
O sa fie la fel ca si cu Bluetooth 3.0 sincer. N-o sa fie adoptat cu una cu doua…unii-s bucurosi ca au reusit sa-si configureze un desktop cu o placa de baza USB 3.0 capable, sa nu mai mentionez ca si Bluetooth 3 abia-si face intrarea, Blu-Rayurile la fel.
Insa pe de alta parte, gamerii domina piata totusi, deci e oarecum posibil sa vrea mai mult de la placile lor video samd. Hmm, vom vedea :).