Site icon Arena IT

Stația Spațială Internațională salvată cu un plic de… ceai

De mic, am fost fascinat de legende. Fie ele grecești, romane, dacice, sau de prin îndepărtatul Orient, dar le-am citit cu interes pe toate care mi-au ajuns pe mână. Printre ele, la loc de cinste, este cea cu gâștele care au salvat Roma.

Pentru cei care nu o cunosc și nu știu de unde vine expresia ”gâștele capitoliului”, vă spun pe scurt că înaripatele au salvat, prin larma făcută, vehcea Romă de o invazie a galilor. Nu știu cât este adevăr și cât o fi mit, dar puteți citi pe larg aici despre asta.

De ce am făcut introducerea aceasta? Păi, pentru că, recent, am citit despre cum a fost salvată Stația Spațială Internațională cu ajutorul unui… pliculeț de ceai! 🙂

Mai exact, după ce s-a găsit o scurgere într-unul dintre modulele ISS, care zboară de obicei la 400 de kilometri deasupra Pământului, astronauții au fost nevoiți să găsească o soluție rapidă pentru problemă.

În fiecare zi, stația pierde mai mult de 250 de grame de aer în fiecare zi pe parcursul mișcărilor de orbitare de 93 de minute în jurul Pământului. În acest caz, însă, cantitatea pierdută era de patru ori mai mare. Astfel că, astronauții aflați la bordul stației au fost obligați să-și caute sursa pierderilor. Pentru a face asta, s-au refugiat în modulul rusesc, numit Zvezda, iar pe celelalte le-au sigilat.

Fun fact: Zveda înseamnă stea. Practic, dacă am avea astronauți români acolo, i-ar spune Steaua. Iar #SteauanuesteFCSB!

Pentru că nu au ajuns la vreun rezultat, au realizat că problema se află tocmai acolo unde se aflau ei, în Zvezda. Acesta a fost lansat în 2000, și este deosebit de important pe ISS deoarece controlează sistemele de susținere a vieții stației, în caz de urgență pe stația spațială.

Și, pentru că rușii sunt cunoscuți ca fiind, printre multe altele, descurcăreți, cosmonautul Anatoly Ivanishin a rezolvat problema folosind ceai. După ce a instalat câteva camere în modulul buclucaș, omul nostru a deschis săculețul de ceai și a închis ușile. A observat astfel că frunzele de ceai se îndreaptă încet spre o mică zgârietură pe peretele metalic al stației spațiale.

În fapt, era vorba de o mică fisură, îndeajuns însă pentru a pune în pericol integritatea ISS. Astfel, echipa a sigilat-o, rezolvând problema. Nu este clar dacă aceasta a apărut ca urmare a uzurii sau a ciocnirii cu obiectele din spațiu, dar octombrie 2020 va rămâne în istorie (și) ca luna în care un banal plic de ceai a salvat o stație spațială care a costat 150 miliarde de dolari la lansare – în 1998 – și a cărei mentenanță mai consumă între trei și patru miliarde pe an.

Sursa: indiatimes.com

Exit mobile version