Pana acum, daca doua superputeri (sa zicem SUA si … Rusia sau China) se suparau rau de tot, isi trimiteau rachetele nucleare intercontinentale unii spre altii, si jumate din lume era distrusa. Insa situatia s-a schimbat acum, pentru ca SUA si proiectat si pus in practica primul sistem de protectie antiracheta de pana acum.
Nu va ganditi inca la lasere care sa distruga misilele inamice sau alte implementari futuriste. Astfel de tehnologii nu sunt inca suficient de avansate (dar nici foarte departe intre altele). Americanii au optat pentru o solutie pe baza de interceptoare.
Acest sistem de aparare este compus din doua etape: de detectie si de anihilare. In faza de detectie, o serie de radare terestre si sateliti de observatie detecteaza racheta inamica, si o localizeaza. Cea de-a doua faza, de anihilare, presupune lansarea unei rachete de interceptie proprii, de mare viteza, care ar gasi si distruge ICBM-ul dusman.
Desi acest sistem apara momentan doar o parte din granitele Statelor Unite, si doar anumite obiective strategice, sunt deja planuri sa fie extins si in Europa, la aliatii NATO, intr-un viitor nu foarte indepartat.

Nu stiu cine a scris articolul dar: „Pana acum, daca doua superputeri (sa zicem SUA si … Rusia sau China) se suparau rau de tot, NU!!! isi trimiteau rachetele nucleare intercontinentale unii spre altii…”. Sunt totusi niste oameni cu cap si de o parte si de alta. Si daca americanii sunt singurii care spun ca au asa ceva nu inseamna ca sunt singurii care au. Oricum toate armele astea scumpe de aparare sau de atac nu sunt altceva decat factori de descurajare. Iar daca se intampla ceva de genu’ armaghedonului fiti fara griji ca lumea asta nu va mai exista sa se poata face procesarea rezultatelor sau studiu de caz.
In esenta sistemul cred ca e bun daca lansezi cateva rachete o data, dar intr-un razboi nuclear intre superiputeri se lanseaza tot ce au in aproape acelasi moment pentru ca nu se stie daca vor mai avea ocazia. Asa ca sa vad si eu sistemul asta facand fata la cateva mii de rachete lansate din diferite parti ale lumii (platforme de pe uscat + platforme submarine + platforme aeriene).
Intai spui ca nu si-ar trimite rachetele unii spre altii, ca au cap. Pe urma imi zici ca trimit rachetele o data, ca poate nu mai au timp. Te contrazici singur?
Ca poate actualul sistem de aparare nu ar face fata (inca), dar este un pas clar in acea directie. Si daca au si altii bravo lor. Dar din moment ce doar americanii vorbesc despre asta, ar insemna ca totusi au un oarecare avantaj in domeniu.
Pai da, nu isi vor trimite rachetele alea niciodata. Dar ce urmeaza este doctrina in cazul armelor strategice, nu o posibilitate. Ce vroiai sa opresc comentariul la „nu si-ar trimite rachetele”? Trebuia sa arunc o privire in ireal, nu? Dar ai dreptate…e un pas inainte spre a scapa de focoase de tot.