Pentru cei ce nu știu, Revolut e un soi de bancă virtuală la care ai acces simplu și rapid printr-o aplicație de smartphone. Nu există ghișee și nici nu este necesară semnarea unui contract, interacțiunea cu banca făcându-se exclusiv prin aplicație (sau platformă web pentru clienții business). Datorită comisioanelor inexistente și a cursului valutar foarte bun, pe care nu îl găsești la nicio altă bancă, Revolut a fost prezentat inițial ca un card de călătorii. De ceva vreme, însă, compania a prins curaj și îl promovează drept un serviciu de uz general, care să te ajute să-ți gestionezi mai bine banii, oferindu-ți, totodată, și o groază de servicii adiționale, cum ar fi asigurări de sănătate pentru călătorii, cashback la plățile cu cardul și opțiunea de a investi în criptomonede. La noi în țară, serviciul are deja 100.000 de utilizatori și conform statisticilor prezentate de companie, ocupăm locul patru în topul piețelor Revolut cu cea mai rapidă creștere.
Iată care sunt, din punctul meu de vedere, principalele motive pentru care tot mai mulți români renunță la bănci în favoarea Revolut:
- Comisioane 0: În timp ce băncile de la noi percep comisioane de minim 10 Euro pentru transferuri SEPA și SWIFT, la Revolut toate transferurile sunt gratuite. Poți face transferuri bancare oriunde și oricât fără să plătești nici măcar un leu comision. Pentru clienții standard, ce nu aleg pachetele Revolut Premium sau Metal, nu există nici taxe de administrare. Plătești doar 27 Lei pentru emiterea cardului și îți sosește cam într-o săptămână.
- Curs valutar interbancar: Dacă ai plătit până acum în valută, la POS-urile comercianților sau la magazine online, probabil ai observat că există o diferență uriașă între cursurile valutare raportate de BNR și cele practicate de bănci. De exemplu, acum, ING are un curs de vânzare de 4.71 Lei pentru un Euro, iar la Revolut este fix cursul BNR, de 4.65 Lei pentru un Euro. La o sumă 1000 Euro deja discutăm de o diferență de 60 Lei. Acum doi ani eu am făcut foarte multe achiziții în valută și am descoperit cu stupoare că am dat în plus băncilor peste 1500 Lei din diferența de curs valutar. Și mai frustrant a fost atunci când am aflat că băncile de la noi nu fac conversia valutară în momentul în care ți se pune hold-ul pentru plata, ci la debitare, adică la câteva zile distanță. Dacă prinzi un moment de volatilitate pe piețele de schimb valutar ai toate șansele să plătești mult mai mult decât credeai inițial. La Revolut nu e așa. Știi de la început cât ai de plată și nu ai parte de surprize neplăcute.
- Transfer de bani simplu și rapid: Poți transfera bani instant oricărui alt utilizator Revolut în orice valută (inclusiv criptomonede) Nu îți trebuie contul său IBAN și nici codul SWIFT al băncii, ai nevoie doar de numărul de telefon al utilizatorului. În plus, dacă vrei să primești bani de la cineva care nu folosește Revolut ai opțiunea de a crea un link pentru plata cu cardul.
- Gestionarea simplă a banilor: Deja nu mai e niciun secret că băncile românești au rămas blocate în trecut, oferind platforme online și aplicații mobile greoaie și prost organizate. La Revolut e mult mai simplu. Aplicația este foarte bine structurată, ai o evidență exactă a cheltuielilor, multe filtre și poți chiar să-ți pui limite pentru fiecare card în parte.
- Investiții în criptomonede: Dacă ești pregătit să-ți asumi unele riscuri și vrei să cumperi rapid criptomonede, fără să-ți bați capul cu exchange-uri, o poți face rapid din Revolut. Ai la dispoziție cele mai populare criptomonede (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash și Ripple) și poți să le convertești oricând înapoi în lei. Totuși, ține cont că monedele achiziționate nu pot fi retrase de pe Revolut și că există un spread destul de mare – cam 2-3%.
- Carduri virtuale: Dacă cumperi des online, cea mai sigură metodă de plată este printr-un card virtual. Îl poți dezactiva când nu îl folosești, iar dacă datele sale au fost compromise poți genera rapid altele. În plus, clienții premium (30 Lei/lună), beneficiază de o chestie deșteaptă numită disposable virtual cards. După fiecare tranzacție, datele cardului sunt resetate, eliminând practic riscurile de fraudă. Ar mai trebui să știi că aceste carduri virtuale sunt VISA și că le poți utiliza fără probleme pentru a retrage bani de pe PayPal
- Vaults: Așa e că vrei tot timpul să economisești dar nu-ți atingi niciodată targetul? Revolut îți pune la dispoziție Vaults, o opțiune de economisire care îți rotunjește automat plățile, iar diferența ți-o pune într-un cont dedicat. Să zicem că iei o cafea cu 4.5 Lei. Vaults va rotunji suma la 5 Lei și diferența de 50 bani ți-o va transfera în contul de economii. Și mai interesant e că poți opta ca această diferență să-ți fie convertită automat într-o criptomonedă. Nu se știe niciodată când te vei trezi bogat peste noapte.
- Multe alte avantaje: Îți poți face rapid o asigurare de sănătate pentru călătorii și poți chiar să-ți asiguri smartphone-ul, iar prețurile sunt foarte mici. De exemplu, pentru un Samsung Galaxy Note 9 plătești doar 20 Lei/lună.
Desigur, există multe alte servicii similare cu Revolut, însă niciunul nu pare că oferă o experiență de utilizare la fel de bună. Aplicația Revolut e disponibilă pentru Android și iOS, iar pentru o perioadă limitată de timp poți comanda gratuit cardul fizic.
Și acum vine întrebarea: ați renunța la banca voastră pentru Revolut?