Site icon Arena IT

Cât va mai supraviețui Terra?

Răspunsul simplu ar fi că va rezista mai mult decât noi, oamenii. 🙂

Mai pe lang, răspunsul este mai complicat și trebuie să țină cont de mai multe variabile.

Planeta noastră s-a format dintr-un nor gigantic de gaz și praf din spațiu, numit nebuloasă, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Este posibil ca primul continent să se fi format pe suprafața sa încă de acum 4,4 miliarde de ani, deci relativ rapid.

Atmosfera Pământului timpuriu nu conținea oxigen, așa că ar fi fost toxică pentru ființele umane, dacă ar fi fost prezente atunci. Era foarte diferită de atmosfera Pământului de astăzi, care conține aproximativ 21% oxigen. Oamenii de știință cred că oxigenul atmosferic a început să apară în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani, într-o schimbare pe care o numesc Marele Eveniment de Oxidare.

Micile microorganisme existau deja de ceva vreme pe suprafața Pământului. Unele dintre ele și-au dezvoltat capacitatea de a produce energie din lumina solară, așa cum fac plantele în prezent. Pe măsură ce făceau acest lucru, ele eliberau oxigen. Acesta s-a acumulat în atmosferă și a făcut posibilă evoluția unor forme de viață mai complexe.

Acum aproape 660 milioane de ani se pare că au apărut primele animale, niște bureți de mare, relativ simplii ca și existență, dar complicați față de ceea ce ”văzuse” Terra până atunci. Oamenii se pare că au apărut într-un interval de timp situat oricând între 2 milioane și 200.000 ani în urmă, cel mai probabil prin ceea ce cunoaștem acum ca fiind Africa.

Oamenii de știință estimează că Soarele nostru va continua să strălucească încă aproximativ 5 miliarde de ani. Dar va deveni treptat din ce în ce mai strălucitor și va încălzi tot mai mult Pământul. Această încălzire este atât de lentă încât nici măcar nu o vom observa. Bine, nu noi, ci urmașii urmașilor noștrii, dacă nu cumva decidem să lansăm ceva focoase nucleare mai devreme…

În aproximativ 1 miliard de ani, planeta noastră va fi prea caldă pentru a menține oceane la suprafața sa care să susțină viața. Este o perioadă foarte lungă de timp: o viață medie de om este de aproximativ 73 de ani, deci un miliard reprezintă mai mult de 13 milioane de generații!

Mult timp după aceea – aproximativ 5 miliarde de ani de acum înainte – Soarele nostru se va transforma într-un „gigant roșu”, care în cele din urmă va înghiți Terra. Practic, planeta a existat timp de peste 4 miliarde de ani înainte de apariția oamenilor și ea va mai dura încă 4 sau 5 miliarde de ani, mult după ce va deveni nelocuibilă pentru noi.

După cum spuneam, mai sunt anumite variable pe care nu le-am luat aici în calcul: un eveniment cataclismic ar putea termina totul mult mai rapid, fie că vorbim de un război nuclear, fie de o coliziune cu un corp ceresc imens sau chiar cu o gaură neagră… Am exclus din start posibilitatea ca niște klingonieni sau drone Borg să atace Terra și să o distrugă!

Exit mobile version