Site icon Arena IT

Teclast Tbook 10 Windows 10 review: poate egala un Microsoft Surface 3?

In urma ca vreo doua saptamani a ajuns la noi o tableta Teclast Tbook 10. Chiar daca avem de a face cu un producator chinez de electronice, Teclast este unul destul de cunoscut printre amatorii de astfel de gadget-uri. Am fost foarte entuziasmat sa o testez, pentru ca, cel putin pe hartie, aceasta se prezinta foarte bine. 

Si, din nou, lista de specificatii seamana putin cu cea pentru Microsoft Surface 3. Ambele au memorie de 64 GB, ambele au 4 GB RAM si procesor Intel Atom. Doar ca Atom-ul de pe Microsoft Surface 3, desi este mai vechi, e mai performant.

Tableta ne-a fost oferita in teste de Gearbest, unde costa 167 $

In fine, sa trecem la review-ul propriu zis si sa vedem cum se descurca, in viata reala, Teclast Tbook 10. Vom urmari in acest review doar comportamentul pe Windows 10, pentru ca aceasta mai are si Android 5.1 sub capota, care poate va face subiectul altui review.

Cuprins review Teclst Tbook 10

  1. Specificatii
  2. Design
  3. Sistem de operare si aplicatii, utilizare, performante
  4. Ecran, difuzoare
  5. Autonomie baterie
  6. Pret, disponiblitate, concluzie si comparatie finala

1. Specificatii

In ultima vreme, tabletele sau telefoanele cu specificatii bune sunt ceva tot mai comun, chiar si din partea producatorilor chinezi. Nici Teclast Tbook 10 nu face exceptie de la aceasta regula si se prezinta chiar bine, mai ales la capitolul memorie si ecran.

Cum va spuneam, specificatiile nu sunt deloc slabe, mai ales pentru o tableta.

Pe langa bateria de 6500 mAh, Teclast Tbook 10 mai poate fi ajutata de inca o baterie de 3500 mAh care se gaseste in tastatura ce i se poate atasa. Din pacate, aceasta nu este inca lansata oficial, deci nu o avem pentru teste. Probabil ca atunci cand o sa apara o voi comanda si voi reveni cu un review asupra ei, mai ales ca in combinatie cu aceasta tableta devine un mic laptop.

2. Design

Mi-a placut, inca de la inceput, foarte mult design-ul acestui dispozitiv. Are spate si margini din metal, este subtire si nu neaparat greu (574 grame) si, in plus si foarte important, marginile ecranului sunt printre cele mai mici vazute de mine pana acum. Chiar arata foarte foarte elegant.

Partea frontala nu-i tradeaza cu nimic originile asiatice. Pe spate, arata la fel de bine, insa de data aceasta logo-ul Teclast insotit de cateva caractere chinezesti ii tradeaza identitatea. Nu stiu de ce tin chinezii sa faca asta, la fel e intampla si cu examplarele de la Chuwi – review Chuwi Hi8 aici.

Sistem de operare, utilizare, performante

Sistem de operare. Cum va spunea, Teclast Tbook 10 vine cu doua sisteme de operare: Android 5.1 (despre care probabil ca voi vorbi in alt articol) si Windows 10. Acesta vine activat cu licenta valida si cu un user standard, care este admin pe tableta.

Vine si cu o mana de aplicatii bloatware cu nume chinezesc. Din fericire le-am putut dezinstala pe toate. Era, din greseala, sa o dezinstalez si pe cea care face switch-ul din Windows catre Android, dar am fost atent. Oricum, tableta are si un bootloader unde iti poti selecta sistemul de operare, nu cred ca ar fi fost o tragedie.

Tot ce am facut mai departe a fost sa imi setez userul meu de Microsoft si gata.

Iar ca tot am vorbit de aplicatii, tocmai am aflat ca exista Office (Word, Excel, Powerpoint) Mobile pentru Windows 10 care, in plus, e si gratuit si functioneaza direct cu contul de OneDrive.

Utilizare. In utilizare Teclast Tbook 10 se comporta decent. Windows 10 se misca bine, cum ne-am obisnuit, iar cei 4 GB RAM sunt suficienti. Totusi, exista momente cand se simte nevoia unui procesor mai puternic. Asta se intampla, de obicei, atunci cand ai mai multe tab-uri deschise in browser si acestea streseaza procesorul. In rest, pentru task-uri singulare, nu ai cum sa nu-ti faci treaba cu tableta asta.

Am remarcat (desi cred ca toata lumea stia asta) ca Microsoft Edge merge mai rapid pe Tbook 10, asta din cauza consumului mai mic de resurse.

Am fost Teclast Tbook 10 si cu un monitor, cuplat pe mini HDMI. Nu mi s-a parut ca GPU-ul ar fi fost chinuit sau ca dadea semne de oboseala.

Performante. Daca vreti sa vorbim strict de performante, am facut cateva teste, doua pentru internet si unul pe partea de stocare.

Dupa cum vedeti, viteza de citire nu e foarte rea, nici cea de scriere nu e dezastruoasa, insa se putea mult mai bine. Am incercat sa depistez ce unitate de stocare are tableta in interior, dar n-am reusit. Windows sau AIDA imi zic ca e Generic NCard. 🙂

Iar cu ocazia asta va spun si faptul ca din 34 GB cat are partitia cu Windows 10, mai sunt sunt disponibili 15.2.

La capitolul viteza la internet situatia sta in felul urmator.

Din nou, se putea si mai rau, dar si mult mai bine. Cu OnePlus Two obtin undeva la 32 Mbps. Chiar si asa, am reusit sa fac streaming de pe NAS-ul din dotare la filme in format HD si Full HD, fie pe monitorul tabletei fie pe cel extern. A mers foarte bine.

Si daca tot vorbeam la inceput despre asemanarea dintre Teclast Tbook 10 si Microsoft Surface 3, mai jos avem un tabel comparativ pentru performanta procesorului. E o diferenta semnficatia, in favoarea Surface 3. Comparatia e luata de pe CPUBenchmark.

Ecran, difuzoare

Ecran. Este o componenta foarte buna a acestui dispozitiv. Il ajuta foarte mult si rezolutia. Reda imagini clare, viu colorate si cu un contrast bun. Din pacate, luminozitatea desi buna la interior si pe timp de seara, pe zi sau afara nu face fata deloc.

Difuzoare. Sunt doua, deci avem sunet stereo. Nu se aud foarte tare si nici bas nu prea au.

Autonomie baterie

Bateria tine undeva la 3-4 ore de folosire moderata: browsing, video. Windows 10 nu a reusit niciodata sa-mi aproximeze timpul, nu stiu de ce, asa ca am instalat BatteryBar.

Concluzie, disponiblitate si pret

In concluzie, tableta Teclast Tbook 10 este un competitor ieftin si deloc slab pentru Microsoft Surface 3. Din pacate, totusi, performantele acesteia nu se apropie de cele ale adversarului din ograda Microsoft, insa nu sunt nici demne de lepadat. Nu am testat Surface 3 insa am citit suficiente review-uri, in plus, cifrele vorfbesc de la sine, Tbook 10 este mai slaba, insa si mult mai ieftina.

Pentru pretul sau (167 de dolari la Gearbest – cei care ne-au si trimis-o la teste) Teclast Tbook 10 ofera o experienta de utilizare mai mult decat decenta. Sunt foarte curios cum se va schimba experienta si in momentul in care ii voi atasa tastatura originala.

In orice caz, vad Teclast Tbook 10 ca o solutie buna pentru mobilitate, nu pentru performanta. Cand vrei sa ai un ecran bun si suficienta memorie si baterie ca sa faci rapid niste treaba sau sa vezi un film.


PS: Pana maine Gearbest inca mai are niste reduceri foarte bune la gadget-uri.

Exit mobile version