Site icon Arena IT

Telescopul Hubble face o nouă descoperire importantă: o galaxie spirală

Telescopul Spațial Hubble a capturat recent o imagine detaliată a galaxiei NGC 3430, o galaxie spirală clasică situată la 100 de milioane de ani-lumină de Pământ în constelația Leo Minor.

Imaginea arată o galaxie uimitoare, cu un vârtej de gaz și praf organizat în benzi groase care se învârtesc în jurul centrului său. Punctele albastre strălucitoare împrăștiate de-a lungul acestor brațe indică regiuni unde se formează noi stele.

Galaxia NGC 3430 s-a transformat într-o spirală „clasică” sau „normală”, fără bara centrală densă de stele vechi, dar încă posedând brațe spirale clare și distinctive.

În imediata apropiere a structurii principale a galaxiei se află alte galaxii vecine, unele dintre ele fiind suficient de aproape pentru a influența formarea de stele în NGC 3430 prin forța gravitațională, conform unei declarații recente a NASA.

Atât NGC 3430, cât și Calea Lactee sunt galaxii spirale, însă galaxia noastră se deosebește printr-o structură de tip bară spirală. Aceasta este caracterizată de o structură densă și ovală de stele vechi care traversează inima galaxiei noastre.

Această imagine impresionantă a fost realizată de telescopul Hubble, aflat pe orbită joasă în jurul Pământului, oferindu-ne o privire fascinantă asupra vastității și complexității universului.

Toate articolele noastre despre telescopul spațial Hubble pot fi consultate aici.

Sursa

Exit mobile version