Astronomii au îndreptat puternicul Telescop Spațial James Webb către o zonă îndepărtată numită „Extreme Outer Galaxy” (Zona Extremă a Galaxiei Exterioare) și au focalizat asupra unor nori cosmici densi ce conțin aglomerări de stele.
Cu o rezoluție fără precedent a acestei regiuni, au observat formarea vibrantă a stelelor și jeturi puternice de material ejectate din aceste obiecte fierbinți.
Ce m-a fascinat și uimit din datele oferite de Webb este că există mai multe jeturi care ies în toate direcțiile din acest grup de stele, a declarat Mike Ressler, cercetător NASA care a condus observațiile, într-un comunicat. E puțin ca un foc de artificii, unde vezi lucruri trăgând în toate direcțiile.
„Extreme Outer Galaxy” se află la peste 58.000 de ani-lumină de centrul galaxiei noastre. Prin comparație, Pământul este situat la aproximativ 26.000 de ani-lumină de centru.
Aceste noi cercetări realizate cu Webb, publicate în Astronomical Journal, oferă observații inedite în eforturile oamenilor de știință de a înțelege pe deplin modul în care se formează stelele în diferite medii galactice.
Într-o regiune numită Digel Cloud 2S, se poate observa această activitate intensă. Printre stelele tinere din aglomerare, jeturile de gaz și praf se îndreaptă rapid în spațiu din polii acestora. Mai mult, dincolo de aceste stele dinamice, la marginea galaxiei Calea Lactee, se pot distinge o diversitate de galaxii îndepărtate, prezentate în culori roșii și verzi, multe dintre ele fiind galaxii spirale, asemănătoare cu a noastră
Lasa un comentariu!