Intre plasturi, guma si alte astfel de produse intalnim si tigara artificiala, electronica. Este vorba despre un dispozitiv destul de high tech, compus dintr-un microchip, un rezervor pentru nicotina si alte substante aromate, generator de ultrasunete, baterie Li-Ion si LED rosu in fata.
Si se foloseste ca orice tigara normala. La inhalarea aerului (prin orificii special create ale tigarii electronice) LED-ul rosu din varf se aprinde pentru a simula arderea, iar dispozitivul de ultrasunete vaporizeaza amestecul din rezervor, ce ajunge in plamanii fumatorului. Rezervorul se inlocuieste la terminare, iar bateria se reincarca, chiar si de la PC prin intermediul unui conector USB.
Pana acum s-a crezut ca o astfel de tigara este scutita de riscurile cancerigene ale variantei pe baza de tutun. Chiar au fost prezentate drept tigarile „sanatoase”. Insa foarte bine testate nu au fost niciodata. S-a marsat pe premisa ca daca nu arde nimic in ele, nu se formeaza carcinogenii rezultati in mod normal, deci sunt sigure.
Cum utilizarea lor este din ce in ce mai larga in ultimul timp, aceste tigari electronice au starnit interesul FDA-ului (Food and Drug Administration – SUA). Acestia au inceput testele necesare, iar rezultatele preliminare nu arata foarte bine. Pe langa nicotina, amestecul inhalat contine si unele substante periculoase pentru fumatori.
Intre acestea cele mai des intalnite (de la producator de tigara electronica la producator) sunt nitrozaminele (cancerigeni) si dietilenglicolii (antigeli, toxici). Deci nu sunt chiar asa de sanatoase cum s-a lasat sa se creada. Dar nici la fel de periculoase ca tigarile normale.
Totusi pana la ameliorarea procesului de productie si finalizarea testelor, celor ce vor sa se lase de fumat le recomandam plasturii, guma sau inhalatorul cu nicotina. Sau mai bine o vointa de fier!