V-am mai povestit aici prima mea interacțiune cu Chromebook și ChromeOS. Apropo, laptopul este încă funcțional la mine în familie, iar la început de pandemie a fost folosit de fiul meu pentru școala online.
Recunosc că și eu am avut mici reticențe când am deschis laptopul, pentru că este mai greu de înțeles cum poate funcționa un astfel de gadget exclusiv în browserul Chrome. Bineînțeles că te poți obișnui relativ ușor cu el, dar trebuie să treacă puțin timp. La fel de bine, celor care mă vedeau cu el trebuia să le explic de ce nu este un laptop obișnuit și nu rulează un sistem de operare de care au auzit.
În esență, Chromebook-urile sunt niște laptopuri, dar cu un sistem de operare diferit, după cum am specificat. Asta nu ar fi o problemă, pentru că avem deja unele care rulează Windows, Linux sau MacOS. Doar că astea sunt mai cunoscute pe la noi. Despre ChromeOS și Chromebook-uri nu prea au auzit chiar toți.
Dacă discutăm despre sistemul de operare, Chrome OS este unul creat de Google, care se bazează pe kernelul Linux și utilizează Google Chrome ca interfață principală a utilizatorului. Practic, deschizi un document word in Chrome, utilizând însă Google Doc, dechizi lista de colegi din excel cu Google Sheets etc. Asta va însemna și că numărul tab-urilor pe care le accesezi într-o sesiune va fi relativ mare.
Nu sunt multe companii care au asemnea produse în portofoliu, Asus, Samsung, Google sau Lenov fiind cele mai cunoscute și răspândite. Problema lor majoră este că prețul este destul de mare pentru cineva care este obișniut să lucreze în Windows, în cele mai multe cazuri, iar aplicațiile nu sunt identice sau toate disponibile. Apropo de aplicații, ele vin din Playstore și sunt, pentru taskurile uzuale, din suita Google.
Pentru unii utilizatori va fi dificil de acceptat și că funcționează exclusiv pe conexiune wi-fi sau au slot SIM dedicat, dar nu folosesc conexiune pe fir. Dacă mă gândesc că noile modele de laptopuri cu Windows vin la fel, nu mi se mai pare așa de rău… 🙂
Ce mi-a plăcut foarte mult la modelul meu, dar am văzut asta ca fiind o caracteristică generală la Chromebook, este autonomia. Este absolut fantastic să poți folosi un laptop – iar al meu fiind și mic, e pentru travel – fără probleme legate de baterie descărcată. În plus, multe vin și cu ecran tactil, care permite să fie folosite și ca tabletă, uneori și grafică.
Este un astfel de laptop bun pentru oricine? Nu musai. Sunt limitări amintite mai sus, care nu îl fac util pentru oricine – mai ales pentru business sau utilizatori tehnici avansați. Nu văd într-o companie de development IT-iști folosind exclusiv asemenea device-uri. Sunt extrem de utile, însă, pentru elevi sau studenți (mai ales dacă au nevoie de ele la școală), pentru vizionare de conținut media sau pentru cei care au nevoie de un al doile laptop atunci când călătoresc.