Dacă săptămâna trecută am discutat despre subiectul acesta la laptopuri, acum a sosit timpul să facem asta pentru telefoane. 🙂
Doar că nu vom discuta despre cum puteți opri încărcarea la un anumit procent (sau nu vor discuta doar despre asta), ci ne vom uita la ce variante avem pentru a extinde viața acumulatorilor de la telefoanele pe care le folosim.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să verificăm că portul de încărcare este curat și nu are diverse particule care îl pot bloca parțial sau total. Țin minte și acum că la unul din primele mele smartphone-uri, cred că la Nokia N97 mini, mi-au intrat scame în acel port și tot primeam eroare de încărcare.
Sunt destule cause pentru care puteți ajunge să aveți mizerie în portul de încărcare – de la purtatul în buzunare sau genți, până la momentele când îl scăpați pe jos. Unde mai pui că poate intra lichid acolo sau nisip, vara, la mare…
În plus, telefoanele noi au toate o opțiune de încărcare inteligentă, care permite ca procentul până la care bateria se încarcă să fie limitat. Mai ales cei care au telefoane compatibile cu încărcare rapidă, dar și ceilalți, ar trebui să încarce telefonul mai degrabă mai des, decât să facă asta până la capacitatea maximă. De asemenea, nu este deloc indicat ca nivelul bateriei să scadă prea mult!
Din experiența proprie, vă recomand ca nivelul minim să nu fie mai jos de 20%, iar cel maxim să nu treacă de 80%!
Un alt motiv pentru care bateriile telefoanelor ”mor” mai repede ține de înrolarea în programele de Beta Testing sau Preview. Pentru că nu sunt perfect optimizate, de cele mai multe ori veți ajunge să experimentați momente în care nivelul de energie al telefonului vostru va scădea dramatic, în perioade scurte de timp…
Adițional cu ce am scris mai sus, nu mulți utilizatori de smartphone știu să folosească economizatorul de baterie inclus în soft. Practic, această setare vă va tăia accesul la tot ce nu este necesar și rulează în fundal, permițând să aveți un consum mai mic, deci cicluri mai puține de încărcare.
Cea mai bună idee este să vă țineți telefonul departe de temperaturi extreme, indiferent că sunt mici sau mari. Dacă vremea este călduroasă, scoateți carcasa telefonului înainte de a-l încărca și nu utilizați încărcarea wireless. În plus, nu îl folosiți ca sistem de navigație, în mașină, dacă va stat tot timpul în soare, nu îl uitați pe afară când sunt temperaturi extreme și nici nu încercați să îl ”forjați” cu jocuri care nu sunt de nivelul lui.
O ultima sugestie ține de utilizarea spațiului de stocare al smartphone-ului: acesta ar trebui să conțină cât mai puține fișiere sau, mai ales, aplicații inutile. În speciale acestea din urmă rulează în fundal și consumă energie inutil!
În mod normal aș mai fi adăugat pe listă și indicația de a face update cât mai des la software, dar experiența arată că sunt unele release-uri care nu fac altceva decât să scadă semnificativ autonomia…