Ideea acestui articol mi-a venit zilele trecute, când un prieten de-ai mei m-a întrebat despre opțiunea din titlu, oferită de Netflix.
Pentru cei care nu cunosc, abonamentul Netflix Premium include opțiunea spatial audio Netflix pentru a-ți oferi o experiență cinematografică imersivă a sunetului. Opțiunea audio spațial Netflix îmbunătățește experiența audio stereo fără a fi necesare boxe cu sunet surround sau echipament home cinema și este compatibilă cu toate dispozitivele.
Sunetul spațial se referă la modul în care sunetul este perceput și interpretat de către creierul uman în funcție de locația sa în spațiu. Acest lucru se datorează faptului că sunetul se propagă prin aer sau alte medii într-un mod specific, iar urechea umană și creierul sunt capabile să interpreteze aceste caracteristici pentru a deduce direcția și distanța de la care provine sunetul.
Pentru a crea un sunet spațial realist înregistrat sau reprodus, se utilizează tehnologii cum ar fi surround sound sau audio 3D. Aceste tehnologii implică plasarea difuzoarelor într-un aranjament specific pentru a simula poziția diferitelor surse de sunet în spațiu. De asemenea, se pot utiliza efecte de procesare a sunetului, cum ar fi eco-ul sau reverberația, pentru a îmbunătăți percepția spațială a sunetului.
Sunetul spațial este adesea utilizat în industria divertismentului, inclusiv în cinematografie, jocuri video și producție muzicală, pentru a oferi o experiență auditivă mai imersivă și realistă.
Termenul de sunet spațial/Spatial Audio și-a făcut prima apariție publică în cadrul evenimentului keynote al Apple de la Worldwide Developers Conference 2020. La vremea respectivă, era pur și simplu o încercare a Apple de a ține pasul cu soluțiile audio surround de nivel înalt, cum ar fi Atmos de la Dolby și 3D Audio de la Sony pentru PlayStation 5. De atunci, termenul a căpătat o utilizare mai largă. În momentul în care Apple a încorporat audio spațial în iOS și iPadOS 15, „audio spațial” a devenit descrierea standard a unei anumite soluții audio.
Sistemul audio spațial de la Apple se extinde în tot ecosistemul de dispozitive, cu un firmware construit pentru a susține înregistrarea audio pentru sunet surround la difuzoare, dispozitive de ieșire programate să limiteze sau să amplifice anumite frecvențe și chiar giroscoape în căști pentru a urmări mișcarea capului și a modifica sunetul în consecință.
AirPods Pro au deja sistemul funcțional, dar întâlnim opțiunea și pe căști mai ieftine, cum ar fi OnePlus Buds Nord Buds, lansate anul trecut. Lansate la MWC 2023, noile Buds 4 Pro, căștile TWS de la Xiaomi, au și ele ceva similar, cu o denumire mai pompoasă: Built-in Dimensional audio care detectează mișcările capului și ajustează sunetul în funcție de poziționarea în spațiu.
Mai exact, Spatial Audio este o tehnologie care permite căștilor să simuleze și, în unele cazuri, să depășească un sistem de sunet surround bazat pe difuzoare. În locul vechii experiențe mono sau stereo mai vechi cu căștile, în care sunetul este fie amestecat într-o singură unitate, apoi împărțit în două, fie amestecat în două grupuri, câte unul pentru fiecare ureche, audio spațial este menit să creeze o experiență de ascultare completă la 360 de grade.
Apropo, cel mai simplu mod de a recrea acest tip de sonorizare îl reprezintă amplasarea mai multpr difuzoare prin cameră, astfel încât subiectul care ascultă să se afle în mijlocul lor. Bineînțeles, se poate face ceva similar și la căști, după cum am arătat mai sus.
Sistemul audio spațial se bazează pe un procesor de semnal digital (DSP) foarte avansat. Acesta se poate afla în căști, în dispozitivul de redare sau poate fi un accesoriu extern.
Spatial audio are nevoie de conținut care a fost mixat special pentru acesta. Asta înseamnă că multe înregistrări retro și vintage nu vor funcționa (cu excepția cazului în care sunt remixate sau remasterizate), dar multe piese moderne primesc acest tratament. În momentul de față, audio spațial este mai răspândit în filme decât în muzică.
Dacă investiția în gadgeturi care oferă audio spațial merită sau nu, depinde de fiecare ascultător în parte. Căștile care acceptă audio spațial personalizat tind să fie mult mai scumpe decât omologii lor simpli. Pentru cel mai bun rezultat, aveți într-adevăr nevoie de un DSP bun, de hardware și de un reglaj audio general. Din ce în ce mai multe coloane sonore de film sunt mixate pentru audio spațial, dar acest lucru nu este implicit pentru muzică. Doar unele servicii de streaming suportă audio spațial și chiar și atunci, acesta este limitat.
De asemenea, vă veți confrunta cu neconcordanțe de calitate între diferitele sisteme audio spațiale brevetate. Dolby Atmos, Apple Spatial Audio, Windows Sonic și multe altele sunt toate diferite. Unele dintre acestea pot face chiar și conținutul non-spațial să sune mai captivant, dar nu va fi exact ca un conținut spațial adevărat.
Până la urmă, ca să parafrazez o zicere celebră, frumusețea este în… urechea ascultătorului. 🙂