Site icon Arena IT

Tot ce trebuie să știți despre: taxa adițională introdusă de Netflix pentru partajarea conturilor

Ieri seară a făcut vâlvă o știre: Netflix a introdus o în România o taxă de 2,9 euro/lună pentru folosirea unui cont la mai multe adrese.

Am mai discutat de câteva ori subiectul, nu e nimic nou pentru voi, cei care ne citiți. V-am povestit chiar și cum puteți avea acces gratuit la serviciile Netflix, deși v-am scris că  nu avem nevoie de abonament la toate platformele de streaming video.

Ei bine, dacă ați citit despre știre peste tot, hadeți să vedem ce presupune modificarea deja anunțată de platforma de streaming cea mai populară de la noi. Pentru știri cu copy-paste, puteți apela la alte site-uri.

Care sunt costurile abonamentelor Netflix?

Ele diferă de la țară la țară, tocmai de aceea fiind cazuri în care utilizatorii îți deschid cont într-o țară cu cost mai mic – gen Turcia – prin intermediul unui VPN. În România, avem următoarele costuri:

 

Pachetul de bază de la noi nu conține reclame, dar mă aștept un nou tip de subscripție care să ofere asta, la preț mai mic, cât de curând.

Cât va costa opțiunea care permite partajarea contului?

Pentru țara noastră, opțiunea va costa 2,99 Euro, iar aceasta va fi adăugată la cel al tipului de abonament ales de voi și va fi plătit de titularul contului. Bine, va fi plătit de titularul cardului introdus în aplicație, că nu verifică Netflix dacă e contul meu bancar, al bunicii sau al vecinului de la colț. 🙂

De când intră în vigoare modificarea?

În teorie, începând de la data publicării, doar că presupun că se va aplica treptat, în funcție de data de plată setată de fiecare utilizator. Practic, deși anunțată ieri, posibil ca abia de luna viitoare să ne afecteze. Spre exemplu, eu am data plății pe 5 a fiecărei luni, așa că mă aștept să primesc notificarea cam pe atunci.

Asta este în teorie, pentru că în practică este posibil să dureze mai mult, pentru că ei trebuie să identifice mai întâi conturile care sunt partajate, iar abia apoi pot trimite notificările.

Cum adaug utilizatori suplimentari pe contul meu?

Există mai multe modalități de a adăuga membri suplimentari pe Netflix, astfel încât aceștia să poată utiliza și contul vostru. Puteți face asta de pe un browser web, spre exemplu, din aplicația Netflix sau de pe televizoarele smart.

Odată ajuns acolo, puteți configura un utilizator pentru un membru suplimentar și puteți decide, de asemenea, dacă să le oferiți un cont complet nou sau să le transferați propriul profil Netflix din contul lor anterior (asta dacă au avut unul!).

După ce completați informațiile, inclusiv adresa de e-mail a persoanei, aceasta va primi apoi un cod pentru a se înscrie pe platformă. Din nou poate accesa Netflix de pe browser sau din aplicație. În cazul în care faceți asta de pe smart TV, configurarea se face prin intermediul telefonului noului utilizator, care va primi un cod de acces.

Ce tip de acces are un utilizator suplimentar?

În esență, singurele diferențe dintre un utilizator suplimentar și titularul contului o reprezintă faptul că datele de plată sunt introduse de acesta din urmă și tot el poate manageria contul. În rest, nu e nimic diferit – ce filme sau seriale vede unul, vede și celălalt! 🙂

Câți utilizatori suplimentari pot adăuga?

Nu am găsit detalii specifice pentru țara noastră, dar este extrem de probabil să fie la fel ca în alte țări unde opțiunea este deja activă. Astfel, cei cu cont standard își pot partaja contul Netflix doar cu o singură persoană, iar cei cu nivelul Premium pot face asta cu alte două persoane.

Mai sunt și alte limitări?

Din nou, nu am găsit ceva specific pentru România, dar mergem pe ce știm de pe la alții:

Cum știe Netflix că partajez contul cu cineva?

Netflix nu a confirmat încă în mod oficial modul în care vor fi verificate conturile pentru a le afla pe cele partajate. Cu toate acestea, cea mai comună părere este că date precum adresele IP – coduri unice dedicate fiecărui dispozitiv – pot fi folosite pentru a detecta utilizatorii neautorizați. Platfoma a sugerat anterior că conturile trebuie să fie conectate la WiFi-ul de acasă cel puțin o dată pe lună pentru a fi considerate dispozitive de încredere.

În secțiunea Centrul de ajutor, site-ul a scris: „Când cineva se conectează la contul dvs. de pe un dispozitiv care nu este asociat cu gospodăria dvs. Netflix sau dacă contul dvs. este accesat în mod constant dintr-o locație din afara gospodăriei dvs., vă putem cere să verificați acel dispozitiv înainte ca acesta să poată fi folosit pentru a viziona Netflix. Facem acest lucru pentru a confirma că dispozitivul care utilizează contul este autorizat să facă acest lucru.”

Bineînțeles, adresele IP pot fi schimbate cu ușurință cu ajutorul unui VPN, ceea ce ar putea reprezenta o oportunitate pentru cei care nu doresc să plătească mai mult.

Ce fac în cazul în care voi călători?

Potrivit Netflix, „dacă călătoriți sau locuiți între case diferite, vrem să vă puteți bucura de Netflix oriunde, oricând. Dacă sunteți proprietarul principal al contului (sau locuiți cu el), nu ar trebui să fie nevoie să vă verificați dispozitivul pentru a viziona Netflix”.

Dacă veți fi plecat pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să vi se ceară să vă verificați dispozitivul. Introduceți codul de verificare și vă veți putea accesa contul.

Bineînțeles, acest lucru este în regulă dacă este titularul principal al contului cel care călătorește, dar va fi o adevărată pacoste să trebuiască să-i trimiți un SMS unui alt utilizator, atunci când vrei să dai acces la Netflix pe televizorul hotelului.

Sau, în cel mai rău caz, dacă încercați să vă conectați pentru a viziona descărcările offline în timpul zborului și vi se cere un cod de verificare.

Pentru cei care vor filme, dar sunt sătui de producții de gen Hollywood și comerciale, puteți verifica varianta propusă de Alex aici. Tot el v-a explicat și de ce urăște algoritmul de recomandări al Netflix aici. 🙂

Dacă vă aflați în situația în care partajați un cont Netflix cu cineva, aș fi curios ce veți face mai departe – mențineți abonamentul doar pentru voi, plătiți suma suplimentară, vă faceți cont nou sau renunțați la abonament.

Exit mobile version